Favorieten etappe 15 Tour de France 2021 | To Pogacar or not to Pogacar? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021 | To Pogacar or not to Pogacar?

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021 | To Pogacar or not to Pogacar?

Le Tour de Andorra! De Ronde van Frankrijk trekt zondag naar het dwergstaatje tussen Frankrijk en Spanje in. De laatste keer dat dit gebeurde won Tom Dumoulin, wie wordt zijn opvolger? In de Leiderstrui ging alvast op onderzoek!

Parcours etappe 15 Tour de France 2021

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021 | To Pogacar or not to Pogacar?

Zondagrit in de Tour de France = spektakel. Dat mogen we ook op zondag 11 juli verwachten, als de renners maar liefst drie beklimmingen van eerste categorie en eentje van tweede categorie moeten tackelen. Een rit waarin de Franse ronde naar het dwergstaatje Andorra trekt, voor de laatste vijftig kilometer.

De aanwezige sprinters zullen niet per sé uitkijken naar deze rit, daar het vanaf de start gelijk omhoog gaat. De Col du Fourtou mag dan een niet categoriseerde beklimming zijn, hij gaat ongetwijfeld pijn doen en voor schiftingen zorgen. De goede klimmers kunnen op deze puist namelijk hun plekje in de vroege vlucht bemachtigen.

Na de Fourtou krijgen we een afdaling van zo'n vijftien kilometer, waarna het weer zeurend bergop gaat lopen. Na 67 kilometer ligt de tussensprint getrokken in Olette, om vervolgens de Montée de Mont-Louis aan te vatten, de eerste categoriseerde beklimming van de dag. Meer dan acht kilometer lang aan bijna zes procent, dat gaan de mannen alweer voelen.

Na de Mont-Louis gaat het in dalende lijn, om vervolgens via de vallei de volgende col in zicht te krijgen: de Col du Puymorens, 5,8 kilometer aan 4,7 procent. Vanaf dit moment gaat het geen meter vlak meer zijn in deze rit, want ook de Envalira doemt sneller dan verwacht op. Vanaf dit moment zijn we ook in Andorra.

De Envalira, bijna elf kilometer lang met een percentage van zes procent, is met zijn 2408 meter het hoogste punt van deze Tour de France, waardoor de eerste op de top de Souvenir de Henri Desgrange mee mag nemen.

Na de top van deze col dalen we in zo'n 23 kilometer af naar de laatste beklimming van de dag: de Col de Beixalis. Dit is tevens de steilste beklimming die we in deze rit voor de kiezen krijgen: de tweede en derde kilometer lopen gemiddeld aan 11,3 procent. In totaal is de Beixalis 6,4 kilometer lang, met een gemiddeld percentage van 8,5 procent.

Na de ronding van deze beklimming gaat het nog vijftien kilometer in dalende lijn naar Andorre-La-Veille, de aankomstplaats. De afdaling is redelijk technisch, maar over het algemeen goed te doen voor doorwinterde wielerprofs. In de laatste rechte lijn moeten de renners nog wel een rotonde over, maar de verwachting is niet direct dat hier een grote groep aan gaat komen.

Weer etappe 15 Tour de France 2021

Dat het in Andorra kan spoken, weten de renners die er in 2016 de laatste keer bij waren. Destijds won Tom Dumoulin in apocalyptische omstandigheden. Niets van dat deze zondag, want de mannen krijgen heerlijk koersweer: 28 graden en een licht windje, volgens Buienradar.

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021 | To Pogacar or not to Pogacar?

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021

De hamvraag zal zondag luidden: to Pogacar or not to Pogacar? Voor de vluchters dan, want als Tadej Pogacar geen interesse heeft in de dagzege lijkt de kans groot zij met de etappe kunnen gaan lopen. Mocht het een strijd der klassementsrenners worden, steken Pogacar en Jonas Vingegaard er bovenuit.

Ook de Zuid-Amerikanen Rigoberto Urán en Richard Carapaz mogen als schaduwfavorieten beschouwd worden, terwijl Alexey Lutsenko en Wilco Kelderman in deze rit ook lang kunnen aanhaken, om het vervolgens af te ronden in een spurtje.

Favorieten etappe 15 Tour de France 2021 | To Pogacar or not to Pogacar?

De vluchters lijken echter de grootste kanshebbers vandaag. Michael Woods toonde zich tot nu toe in elke bergrit en rijdt zondag over zijn trainingswegen in Andorra. Zaterdag moest hij zijn meerdere erkennen in Bauke Mollema, die er ongetwijfeld opnieuw bij zal willen zijn.

Andere kandidaten vanuit de vlucht zijn Ion Izagirre, Pello Bilbao, ex-bergtrui Nairo Quintana, Patrick Konrad en Ruben Guerreiro.

Wat zegt IDL over etappe 15 Tour de France 2021?

Tom: Ion Izagirre
Bram: Vincenzo Nibali
Wesley: Jonas Vingegaard
Gerrit: Michael Woods
Gabriel: Ion Izagirre
Joelle: Esteban Chaves

Wat zeggen de lezers over etappe 15 Tour de France 2021?

Poll

Wie wint de vijftiende rit in de Tour de France?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws