Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024 | Rustig inkomen, maar de wind waait hárd! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024 | Rustig inkomen, maar de wind waait hárd!

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024 | Rustig inkomen, maar de wind waait hárd!

De tijdrit is achter de rug, tijd om te koersen! De Ronde van het Baskenland is iedere dag zwaar, zo ook op dag twee. Wat krijgen de renners voor de kiezen? In de Leiderstrui legt het uit.

Parcours etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024 | Rustig inkomen, maar de wind waait hárd!

De eerste etappe in lijn is er één van lekker inkomen, waarbij het de hele dag op en af zal zijn, maar nergens iets om je als klassementsrenner zorgen om te maken. Alleen in de openingsfase ligt er met de Saint-Ignace een gecategoriseerde klim te wachten. Pas in de finale wordt het dringen geblazen, omdat de finish in Kanbo heuvelop is en er misschien nog wel wat explosieve mannen voor bonificatieseconden willen gaan. De vraag is of de rappe mannen zonder klassementsambities dit toe gaan laten.

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024 | Rustig inkomen, maar de wind waait hárd!

Tijden
Start: 13.29 uur
Finish: 17.29 uur

Weer etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024

In de openingstijdrit speelde het weer al een grote rol, met zon in de openingsuren en regen in de slotfase. Bij de start in Irun zal het dinsdag droog zijn, met 18 graden, bewolking en windkracht 3 uit het zuiden. Die wind neemt gedurende de dag in kracht toe, met windkracht 4 in de laatste uren. Waaiers? Het is in noord-Spanje in principe klimmen en dalen, maar er zijn wel degelijk stukken waar de wind wat meer vrij spel heeft en schuin in de rug blaast.

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024

Op papier is dit een kolfje naar de hand van goed klimmende sprinters en punchers, dus laten we die eerst eens langslopen. Komen we eerst uit bij Ethan Hayter, die namens INEOS Grenadiers al zo vaak toesloeg in dergelijke ritten. De Brit bewees afgelopen weken als dat de vorm er is. Belangrijke concurrent: Alex Aranburu namens Movistar. De Spanjaard is gemaakt voor zulke aankomsten, waarin het iets zwaarder is.

Met een beetje chauvinisme schrijven we hier Ide Schelling ook al op, tegenwoordig in het shirt van Astana. De Nederlander won vorig jaar nog een rit in het Baskenland, al is hij al iets meer een puncher dan een sprinter. Dat geldt ook voor types als Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), terwijl Nikias Arndt bij Bahrain Victorious misschien meer een typische sprinter is.

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024 | Rustig inkomen, maar de wind waait hárd!
Ethan Hayter

Kijken we naar punchers of klassementsrenners met een punch, dan komt er nog een hele waslijst aan namen aan. Milan Vader bijvoorbeeld bij Visma | Lease a Bike, Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Andrea Bagioli (Lidl-Trek) en Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL). Nadeel voor velen van hen: ze hebben een kopman om rekening mee te houden, met Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, David Gaudu en Mattias Skjelmose. Stuk voor stuk heren die dit ook aankunnen, als het zwaar genoeg is.

Daarmee hebben we alle klassementsmannen nog niet gehad, want Remco Evenepoel heeft een geweldige punch in huis namens Soudal-Quick Step en Tao Geoghegan Hart zal met Skjelmose mee kunnen. Bij UAE-Team Emirates zijn ze breed bedeeld, met Juan Ayuso als kopman. Pello Bilbao zal als thuisrijder bij Bahrain Victorious hopen dat het tussen de kopmannen zal gaan.

Favorieten etappe 2 Ronde van het Baskenland 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) en Alex Aranburu (Movistar)
Outsiders: Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
Long shots: Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Ide Schelling (Astana), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Juan Ayuso (UAE-Team Emirates) en Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL).

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws