Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2023 | Wie doet ijzersterk Bahrain Victorious wat in bergrit? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2023 | Wie doet ijzersterk Bahrain Victorious wat in bergrit?

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2023 | Wie doet ijzersterk Bahrain Victorious wat in bergrit?

Waar de eerste etappe van de Ronde van Valencia eindigde in een massasprint, zal dat op dag twee zeker niet het geval zijn. De renners staat een dag vol met hoogtemeters voor de boeg. In de Leiderstrui neemt de etappe en de favorieten met u door!

Parcours etappe 2 Ronde van Valencia 2023

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2023 | Wie doet ijzersterk Bahrain Victorious wat in bergrit?

Dag van twee van de Ronde van de Valencia brengt de renners van Novelda naar Alto de Pinos. De etappe is 178 kilometer lang en kent veel hoogtemeters. Hoewel de beklimmingen over het algemeen niet te lang zijn, zal de opeenvolging in de benen van de renners kruipen. Bovendien ligt de finish bergop na een venijnige laatste drie kilometer.

In de eerste helft van de etappe liggen vier gecategoriseerde beklimmingen, één van de derde en drie van de tweede categorie. Hier liggen mogelijkheden voor een sterke ontsnapping om weg te rijden. In het peloton zullen ze hopen dat de vlucht snel wegrijdt, want mocht het lang duren, dan zullen de benen al flink gepijnigd zijn voor de finale.

Die finale begint op zo’n 55 kilometer van de finish met de klim La Fustera (4,3 km aan 4,9%). Na een korte afdaling volgt de zwaarste klim van de dag: Cumbres des Sol. De klim van drie kilometer is een bekende uit de Vuelta a España, waar de beklimming in 2015 als finish diende. Destijds won Tom Dumoulin bovenop de klim door Chris Froome na een zinderend slot te overvleugelen.

Met een eerste kilometer van elf procent gemiddeld is de Cumbre del Sol zwaar genoeg om de koers te openen, maar omdat het na de top nog ruim dertig kilometer is, verwachtten we dat de favorieten hun benen sparen voor de finale. In de laatste dertig kilometer loopt het in verschillende hupjes omhoog, waarna de slotklim Alto de Pinos volgt. De officiële gegevens van de klim zijn 13,6 km aan 2,6 procent gemiddeld. De eerste tien kilometer doen er echter vrijwel niet toe, het gaat namelijk om de laatste drie kilometer, waarna de eerste twee aan zo’n negen procent gaan. de laatste kilometer is vervolgens weer grotendeels vlak.

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: 17.15 uur

Weer etappe 2 Ronde van Valencia 2023

Net als tijdens de eerste etappe wordt ook voor de tweede etappe aangenaam weer voorspeld. De temperatuur komt uit op zo’n 15 graden. Zon en bewolking wisselen elkaar af en de wind waait niet al te hard uit het zuidoosten.

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2023

Waar de sommige sprinters er op dag één nog aan wisten te haken, zullen ze dat donderdag waarschijnlijk niet eens proberen. De Cumbre del Sol en de venijnige laatste drie kilometer maken het een koers voor de klimmers en de punchers. Het is alvast een uitgelezen kans voor de titelverdediger van vorig jaar Aleksandr Vlasov om een nieuwe eindzege op poten te zetten. De korte slotklim past goed bij de Rus, die als klassementsrenner over een goede sprint bergop beschikt. Verder zijn we benieuwd naar de prestaties van BORA-renners Lennard Kämna en Bob Jungels.

Bahrain Victorious aast ook op de eindzege en schuift met name Pello Bilbao naar voren. De Bask koerste al in de Tour Down Under en heeft dus al wat koersritme te pakken. Wel is het afwachten of hij de jetlag goed verteerd heeft. Zo ja, dan is Bilbao misschien wel dé topfavoriet voor de aankomst van etappe 2. Verder maakt vrijwel de gehele selectie van Bahrain kans op de overwinning: Wout Poels, Damiano Caruso, Mikel Landa en Gino Mäder zijn allen in staat om korte klassering te rijden. En wat te denken van Matej Mohoric en Fred Wright? Als allrounders met een sterk eindschot zouden zijn prima in staat moeten zijn om voor de zege mee te strijden. Bahrain heeft opties te over!

Start Poels het jaar sterk in Valencia?
Start Poels het jaar sterk in Valencia?

UAE Team Emirates staat niet met een sterrenformatie a la Bahrain aan het vertrekt, maar beschikt desondanks over meerdere troeven. De sterkste lijkt Brandon McNulty, de Amerikaan weet immers wel raad met een explosieve slotklim. Dat geldt ook voor Diego Ulissi. Marc Soler moet het dan weer van een late uitval hebben. Schrijf de slinkse Spanjaard echter nooit af. Bij INEOS Grenadiers zullen de ogen gericht zijn op Carlos Rodríguez, Tao Geoghegan Hart én Thymen Arensman, die zijn debuut voor de Britse ploeg maakt. Alle drie zijn echter geen uitblinker in korte explosieve beklimmingen.

Jumbo-Visma is niet met haar klassementskopmannen in Valencia en zal het dus vooral van een uitschieter van één van de klimmers moeten hebben. Koen Bouwman zou met zijn explosiviteit een eind moeten kunnen komen. Verder kijken we uit naar de prestatie van de Britse neoprof Thomas Gloag, die in 2022 een sterk Italiaans najaar reed. En wat kan Sam Oomen? Bij Trek-Segafredo mikken ze op Giulio Ciccone en Bauke Mollema. De Groninger begint het seizoen doorgaans sterk en houdt wel van een korte klim.

Verrast Thomas Gloag namens Jumbo-Visma?
Verrast Thomas Gloag namens Jumbo-Visma?

Intermarché zet de sterke lijn van de afgelopen jaren voort en maakt met Rui Costa kans op de zege. Hoewel de 36-jarige Portugees in de nadagen van zijn carrière zit, begon hij met een zege op Mallorca. Heeft hij zijn benen van weleer hervonden? De slotklim is ook spek naar de bek van Movistar-punchers Alex Aranburu en Oscar Serrano. Verder heeft Eddie Dunbar zijn vrijheid bij Jayco AIUIa en heeft Uno-X met de Deen Anthon Charmig een gevaarlijke outsider. Astana mikt op de ervaren David de la Cruz, Luis Leon Sánchez en puncher Samuele Battistella.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de tweede etappe van de Ronde van Valencia?

Topfavorieten: Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Pello Bilbao (Bahrain Victorious)
Outsiders: Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Wout Poels (Bahrain Victorious), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Diego Ulissi (UAE Team Emirates)
Long shots: Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Anthon Charmig (Uno-X), Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers, Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Eddie Dunbar (Jayco AIUIa) en Thomas Gloag (Jumbo-Visma)

Poll

Wie wint de tweede etappe van de Ronde van Valencia?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws