Favorieten etappe 2 Tour de la Provence 2022 | Sprinters vs. punchers op listige aankomst? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Tour de la Provence 2022 | Sprinters vs. punchers op listige aankomst?

Favorieten etappe 2 Tour de la Provence 2022 | Sprinters vs. punchers op listige aankomst?

Na een heerlijk dagje waaieren in de Provence, trekken we op de derde dag van de Tour de la Provence de heuvels in. We gaan klimmen, al zal dat nergens echter superzwaar zijn. Aanvallers? Sprinters? Of misschien punchen? In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege in de tweede etappe.

Parcours etappe 2 Tour de la Provence 2022

Favorieten etappe 2 Tour de la Provence 2022 | Sprinters vs. punchers op listige aankomst?

Op papier een pittige heuveletappe, maar wie dieper in de percentages duikt, merkt ook op dat het qua beklimmingen allemaal nog geen buitencategorie is. Toch zullen de vluchters hun kans ruiken, met na dik zestig kilometer de eerste bult van de dag. Die is met 1,3 kilometer aan 4,2 procent nog niet al te moeilijk, maar we vermoeden wel dat er hier al een kopgroep weg is. En waarom niet enkele mooie namen?

Côte de Lauris (1,3 km a 4,2%)

Na de eerste gecategoriseerde klim van de dag rijden we naar La Bastide-des-Jourdans, waar we beginnen aan een lokale ronde. Hierin komen we al één keer over de meet in finishplaats Manosque, maar trekken we de eerste keer door op de Col de la Mort D'Imbert. Deze klim is smal en 5,8 kilometer lang. Een ideale plek om iets te proberen, vooraan of vanuit het peloton. Als men geen sprint wil aan de streep, althans.

Col de la Mort D'Imbert (5 km a 3,6%)

Na deze klim gaan we echt naar de finale, waarin de Col de l' Aire Dei Maso als laatste gecategoriseerde klim staat genoteerd. Dit is de zwaarste pukkel van 6,3 kilometer aan 4,6 procent gemiddeld. Geen grote kuitenbijter dus, ideaal werk voor een punch of een strak tempo in het peloton. Na een snelle afdaling komen we terug in La Bastide-des-Jourdans, alvorens we over dezelfde wegen als eerder op de dag naar Manosque koersen. Daar ligt de streep, na best een pittige finish heuvelop. Punch boven sprint, denken wij.

Weer etappe 2 Tour de la Provence 2022

Na het waaiergeweld in de eerste etappe, zal de wind wat gaan liggen op dag drie in de Provence. Bij de start in Arles zal het rond 11.45 uur zo'n 11 graden zijn aan windkracht 3 uit het zuidoosten. Rond de finish om 16.15 uur is er weinig veranderd aan dat weerbeeld, met de kanttekening dat de wind meer uit het westen zal komen. We rijden landinwaarts, waardoor we geen rekening houden met waaiers.

Favorieten etappe 2 Tour de la Provence 2022

Elia Viviani liet na afloop van de door hem gewonnen rit van vrijdag weten dat hij zaterdag gaat proberen aan te haken, maar op papier lijkt het toch wat te zwaar voor een sprinter als de Italiaan. INEOS Grenadiers heeft met Ethan Hayter echter een zeer goede pion achter de hand, die geknipt is voor listige aankomsten als deze.

Julian Alaphilippe zal ook tuk zijn op de overwinning. De Fransman is uitstekend in orde, zo bewees hij al in de waaierrit. Quick Step-Alpha Vinyl verloor pionnen Davide Ballerini en Kasper Asgreen al en rekent zodoende enkel en alleen op de Franse wereldkampioen. Een andere man die zich al twee dagen liet zien, is de sterke Samuele Batisttella, drager van de witte trui namens Astana.

Favorieten etappe 2 Tour de la Provence 2022 | Sprinters vs. punchers op listige aankomst?

Of Bryan Coquard (slaagde er vorig jaar niet in om het peloton bij te benen op deze aankomst) en Arnaud Démare kunnen aanhaken in Manosque is nog maar de vraag. Wie dat wel zou moeten kunnen, is de nummer twee van vrijdag, Sep Vanmarcke, die normaal gesproken wel een sprintje licht bergop aankan.

Aurélien Paret-Peintre is één van de snelsten onder de aanwezige klimmers hier, terwijl we Matteo Jorgenson en Philippe Gilbert nog willen benoemen als gevaarlijke outsiders op deze aankomst.

Favorieten lezers etappe 2 Tour de la Provence 2022

Poll

Wie wint de tweede etappe in de Tour de la Provence?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws