Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022 | Overleeft Van Aert slotklim, of is het aan Roglic? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022 | Overleeft Van Aert slotklim, of is het aan Roglic?

Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022 | Overleeft Van Aert slotklim, of is het aan Roglic?

Na twee heuvelachtige ritten met een vlakke aankomst, ligt de finish in de derde etappe van het Critérium du Dauphiné bergop. Nu is het niet al te steil in de finale, maar de punchers van dienst zullen deze rit toch met rood omcirkeld hebben. Wordt de leiderstrui van Wout van Aert bedreigd, of doet hij doodleuk weer mee om ritwinst? In de Leiderstrui bekijkt voor die vraag het parcours, het weerbericht en zet zodoende de favorieten voor de dagzege op een rij.

Parcours etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022

Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022 | Overleeft Van Aert slotklim, of is het aan Roglic?

Een heel interessante etappe, met de weg die al snel omhoog loopt. De Côte de Saint-Vert doemt na dik veertig kilometer op, maar voor die tijd zal de strijd om de kopgroep al flink zijn losgebarsten in een heel lastige omgeving. De wind staat in de zij (lees meer in het weerbericht hieronder!) en dus kunnen we weleens een razendsnelle openingsfase krijgen.

De Côte de Saint-Vert is eigenlijk het slotstuk van een heuvelachtige fase van 45 kilometer. Na de top van dit klimmetjes (3,5 kilometer aan 6,5 procent) dalen we af naar Moriat en is het vrijwel vlak richting de tussensprint in Issoire. De moeilijkheidsgraad gaat weer de lucht in na 110 kilometer koers en nog een kleine zestig kilometer voor de wielen.

De slotklim van de dag.

Eerst koersen we richting de Côte de Besse-en-Chandesse, met 1,2 kilometer aan 6,0 procent andermaal niet al te lastig. De weg loopt in de twintig kilometer hiervoor echter al op en er blaast in deze fase een wind aan windkracht 4 vanuit het westen. Deze wind kan richting de slotklim een cruciale rol spelen, of het nu om waaiers gaat, louter nervositeit of de moeilijkheidsgraad die simpelweg hoger is.

Op de Montée de Chastreix-Sancy wordt de boel beslist, een klim van 6,2 kilometer aan 5,6 procent. Laat je door die 5,6 echter niet misleiden, want er zitten stukken van boven de 8,0 procent in. Richting de top vlakt het volledig af, alvorens we finishen op een heuveltje. Ideaal werk voor sterke punchers, die er echter wel voor moeten zorgen dat mannen zoals Van Aert al overboord zijn.

Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022 | Overleeft Van Aert slotklim, of is het aan Roglic?

Tijden:
Start: 12.30 uur
Finish: rond 16.37 uur

Weer etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022

Als we vertrekken vanuit Saint-Paulien, zal het zonnetje schijnen en de temperatuur rond de 17 graden liggen. Ideaal weer, al waait de wind wel verraderlijk aan windkracht 3 vanuit het westen. Dat blijft ook gedurende de dag het geval, al koersen we in het binnenland richting het noordwesten en staat de wind dus vooral veel tegen.

Richting het einde van de middag en in de laatste zestig kilometer van de etappe gaan we klimmen en neemt de windkracht toe. Windkracht 4 - nog steeds vanuit het westen - kan de omstandigheden heel zwaar gaan maken. Op het slotklimmetje rijden we richting het oosten en staat de wind mogelijk schuin of zelfs vol in de rug. Ideaal voor aanvallers?

Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022

Wout van Aert versus Ethan Hayter? Of is het voor hen te lastig? Het zal echt allemaal afhangen van de andere ploegen, met Jumbo-Visma dat het Van Aert liever niet te lastig maakt op de slotklim. Durft INEOS Grenadiers te gokken op betere klimbenen bij Hayter? Van Aert houdt niet voor niets al weken vol dat hij op hoogte zou trainen en heeft getraind op zijn sprint, om in de Tour de France voor groen te gaan. Een jaar geleden kon hij zo'n aankomst fluitend aan, nu ook?

Zo niet, dan heeft Jumbo-Visma twee klassementsmannen achter de hand die hier al uit hun hok kunnen komen. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard horen allebei bij de explosievere mannen van het peloton, als het om de klassementsrenners gaat. Strijd in de strijd: wie van hen is eventueel al beter richting de Tour? Worden de onderlinge verhoudingen al op scherp gezet?

Favorieten etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022 | Overleeft Van Aert slotklim, of is het aan Roglic?
Komt Roglic nu al uit z'n hok?

Bij INEOS is het voor Tao Geoghegan Hart, mocht Hayter het niet redden. De Girowinnaar van 2020 heeft het ongeluk al anderhalf jaar aan z'n kont hangen, maar blijft een klasbak met een explosieve spurt bergop in de benen. Bij Bahrain Victorious kan Jack Haig dit zeker aan, maar schrijven we ook Dylan Teuns op. De Belg is gemaakt voor zulke aankomsten. Ook Andrea Bagioli is een man voor een sprintje bergop, namens Quick Step-Alpha Vinyl.

Mocht een ploeg het écht zwaar maken en het is aan de klassementsrenners, dan vissen we nog even door in de vijver van kopmannen. David Gaudu (Groupama-FDJ) is in orde en kan zo'n sprintje winnen, Enric Mas wordt namens Movistar steeds completer, Ben O'Connor (AG2R) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X) willen zich meten met de besten en bij UAE Team Emirates heeft men met Brandon McNulty en Juan Ayuso twee ijzers in het vuur. In de Franse hoek schrijven we Victor Lafay (Cofidis) en Warren Barguil (Arkéa) nog op voor een mooie klassering en misschien wel een stunt.

Favorieten lezers etappe 3 Critérium du Dauphiné 2022

Poll

Wie wint de derde etappe in het Critérium du Dauphiné?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws