Favorieten etappe 3 Tour of the Alps 2022 | Technische afdaling met slecht wegdek geknipt voor Bilbao Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Tour of the Alps 2022 | Technische afdaling met slecht wegdek geknipt voor Bilbao

Favorieten etappe 3 Tour of the Alps 2022 | Technische afdaling met slecht wegdek geknipt voor Bilbao

Na de overtuigende ritzege van Pello Bilbao in de tweede etappe van de Tour of the Alps staat ook op dag drie een voor hem geschikte etappe op het programma. Kan zijn ploeg de boel opnieuw controleren? In de Leiderstrui blikt alvast vooruit.

Parcours etappe 3 Tour of the Alps 2022

Favorieten etappe 3 Tour of the Alps 2022 | Technische afdaling met slecht wegdek geknipt voor Bilbao

Het parcours van de derde etappe van de Tour of the Alps mogen we gerust als 'atypisch' markeren. Eigenlijk gaat het vrijwel de gehele dag in stijgende lijn, maar niet overal zullen de renners dat evenveel merken. Voordat zij aankomen bij het eerste klimmetje van de dag zullen zij al een aardig stuk vals plat in de benen hebben, waarna er later nog twee pittigere beklimmingen op het programma staan.

De lastigste van deze klimmen is de Passo Furcia, die bijna acht kilometer aan gemiddeld 7,6 procent omhoog gaat. Toch kun je de klim nog makkelijk als zo'n tien kilometer langer rekenen, wat de organisatie niet gedaan heeft. Na de top op 23 kilometer van de finish volgt in eerste instantie een afdaling, die redelijk technisch is en wel over slecht geasfalteerde wegen gaat.

De afdaling van de Passo Furcia, met niet al te plezante wegen.

Hierna resteren nog twaalf kilometers vals plat tot de finish in Niederdorf, die wel eens funest kunnen zijn voor de koplopers tegenover een naderend pelotonnetje,

Start: 10.15 uur
Finish: Rond 14.15 uur

Weer etappe 3 Tour of the Alps 2022

Het is prima koersweer in de Italiaanse alpen op woensdag. Wanneer de renners de bergen passeren lijkt er vooralsnog geen neerslag te vallen. Het zonnetje schijnt lichtjes, waardoor het aan de finish zo'n graad of twaalf kan worden. Op de beklimmingen is het iets frisser. Op de Passo Furcia tikt het kwik zo'n acht graden Celsius aan. De wind komt, voor zover die aanwezig is, vanuit het zuiden.

Favorieten etappe 3 Tour of the Alps 2022

Bahrain Victorious leverde in de tweede etappe een ijzersterke prestatie door Pello Bilbao naar de ritzege en leiderstrui te loodsen. De Bask steekt overduidelijk in goede vorm en krijgt ook in rit drie een voor hem op maat gemaakt parcours. Bergop lijkt hij een van de sterkere in koers, waarna hij het in de sprint eenvoudig af moet kunnen maken tegen de andere klassementsrenners. Zeker met de sterke ondersteuning van onder meer Mikel Landa, Santiago Buitrago en Hermann Pernsteiner en zijn daalkwaliteiten die hij kan etaleren in de afzink van de Passo Furcia.

Romain Bardet finishte tot nu toe twee keer achter Bilbao. De Fransman lijkt in de sprint dus iets tekort te komen, maar zal ongetwijfeld wat willen proberen. Met zijn daalkwaliteiten zou hij het ook na de top van de Passo Furcia kunnen proberen als hij wil. Mocht hij het niet kunnen bolwerken, lijken Atilla Valter en Felix Gall twee voorname kandidaten om het Bilbao lastig te maken. Beide heren overleefden twee keer de slag en mengden zich al in de sprint om de ereplekjes.

Favorieten etappe 3 Tour of the Alps 2022 | Technische afdaling met slecht wegdek geknipt voor Bilbao
Pello Bilbao wint de tweede etappe in de Tour of the Alps

Mocht het op de laatste klim van de dag volledig in stukken barsten, is het nog uitkijken wat sterke klimmers als Pavel Sivakov, Eddie Dunbar en Richie Porte namens INEOS Grenadiers kunnen klaarspelen. Allen lijken prima in vorm, maar zullen op moeten boksen tegen het collectief van Bahrain Victorious. Vinden zij steun bij Thymen Arensman en Michael Storer, of hebben zij in de tweede etappe al te veel krachten verspeeld in de vlucht?

Twee renners die we al goed vooraan zagen in deze Tour of the Alps, maar die in de tweede etappe allebei door het ijs zakten, zijn Geoffrey Bouchard en Miguel Ángel López. Bouchard boekte knap de zege in de eerste rit en kon bergop ook nipt mee met de rest van de favorieten. De afdaling was er alleen wat te veel aan voor hem. López zat mee in de vlucht van de dag, maar kon het tempo van de groep Bilbao eveneens niet bijhouden. Mochten zij de goede benen hervinden, maken zij beiden kans op een mooi resultaat.

Favorieten lezers etappe 3 Tour of the Alps 2022

Poll

Wie wint etappe 3 van de Tour of the Alps?

Jannick van der Hooft (Twitter: @jannick_der / E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws