Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2022 | Wie pakt de fakkel over na zeven jaar Van der Breggen? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2022 | Wie pakt de fakkel over na zeven jaar Van der Breggen?

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2022 | Wie pakt de fakkel over na zeven jaar Van der Breggen?

Na zeven jaar op rij Anna van der Breggen is het in 2022 tijd voor een andere winnares in de Waalse Pijl voor vrouwen. Wie vult de schoenen van de Zwolse, die zo ondertussen wel bestempeld kan worden als koningin van de Muur van Hoei? In de Leiderstrui kijkt en blikt vooruit!

Praktische informatie Waalse Pijl 2022

  • Woensdag 20 april 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Waalse Pijl vrouwen

2021 Anna van der Breggen
2020 Anna van der Breggen
2019 Anna van der Breggen
2018 Anna van der Breggen
2017 Anna van der Breggen
2016 Anna van der Breggen
2015 Anna van der Breggen
2014 Pauline Férrand-Prevot
2013 Marianne Vos
2012 Evelyn Stevens

Parcours, weer en tijden Waalse Pijl vrouwen 2022

Net als bij de mannen staat ook de vrouwenrace in het teken van de scherprechter van de Waalse Pijl: de Muur van Hoei. Waar de mannen eerst vanuit een andere startplaats naar Hoei trekken, starten de vrouwen meteen in dat stadje. Toch werken ze eerst een andere route van zo'n zestig kilometer af alvorens het plaatselijk parcours betreden wordt.

In deze omloop, die de dames drie keer moeten doen, zitten drie beklimmingen: de Cote d'Ereffe (2,1 km aan 5,4 procent), Cote de Cherave (1,4 km a 7,4%) en natuurlijk de Muur van Hoei (1,2 km aan 10,3%). De toch wel vlugge opeenvolging van deze heuvels gaat al voor wat schifting zorgen, maar voor de echte beslissing kijken we toch weer naar die laatste steile heuvel.

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2022 | Wie pakt de fakkel over na zeven jaar Van der Breggen?

Beklimmingen
65,4 km: Côte de Cherave (1,4 km a 7,4%)
71,1 km: Muur van Huy (1,2 km aan 10,3%)
83,8 km: Côte d'Ereffe (2,1 km aan 5,4%)
96,5 km: Côte de Cherave (1,4 km a 7,4%)
102,2 km: Muur van Huy (1,2 km aan 10,4%)
114,9 km: Côte d'Ereffe (2,1 km aan 5,4%)
127,7 km: Côte de Cherave (1,4 km a 7,4%)
133,4 km: Muur van Huy (1,2 km aan 10,4%)

Weer
Het zal woensdag zo'n vijftien graden zijn in de omgeving van Hoei, waar de zon zo nu en dan door gaat komen. Het waait redelijk vanuit het noordoosten en voor neerslag hoeven de renners niet te vrezen.

Tijden
Start: 8.35 uur
Finish: 12.20 uur

Favorieten Waalse Pijl vrouwen 2022

Na zeven jaar Van der Breggen is het dus tijd voor een nieuwe winnares in de Waalse Pijl. Het kan goed zijn dat Van der Breggen opnieuw aan het feest mag, want haar ploeg SD Worx staat met een ijzersterke selectie aan de start. Demi Vollering lijkt de kopvrouw, maar ook Kata Blanka Vas, Asleigh Moolman en Chantal van den Broek-Blaak kunnen op een goede dag ver komen.

De grote concurrentie zou zomaar Annemiek van Vleuten kunnen zijn. De renster van Movistar probeert het hier al jaren, maar stuitte steevast op een sterkere én slimmere Van der Breggen. Zonder haar grote rivale is het mogelijk aan de ervaren veelvraat om haar naam op de erelijst van de Waalse Pijl te zetten.

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2022 | Wie pakt de fakkel over na zeven jaar Van der Breggen?
Annemiek van Vleuten

In de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix waren het niet SD Worx of Van Vleuten die met de zege gingen lopen, maar FDJ en Trek-Segafredo. De Franse (met Marta Cavalli en Cecilie Uttrup Ludwig) en Italiaans/Amerikaanse (met Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand) maken ook hier weer kans op de zege.

Kasia Niewiadoma van Canyon-SRAM is een dame die hier ook al jaren meedoet om de zege, maar tot dusver telkens net tekort kwam. Verder houden we Liane Lippert (Team DSM), Mávi Garcia (UAE) en ook veldrijdster Yara Kastelijn (Plantur Pura) goed in de gaten.

TV Waalse Pijl vrouwen 2022

De Waalse Pijl is woensdag te volgen via Eurosport en Sporza. Beide zenders zijn er vanaf 11.15 uur bij, respectievelijk op Eurosport 1 en Eén.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws