Favorieten etappe 4 Tour de France 2022 | Wind kan rol gaan spelen, sprinters weer aan zet? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Tour de France 2022 | Wind kan rol gaan spelen, sprinters weer aan zet?

Favorieten etappe 4 Tour de France 2022 | Wind kan rol gaan spelen, sprinters weer aan zet?

Niet maandag, maar dinsdag gaat de Tour de France verder. Dit keer niet op Deens grondgebied, want het peloton maakt gebruik van de 'rustdag' om af te reizen naar het noorden van Frankrijk. Wie de favorieten zijn? Dat bespreekt In de Leiderstrui voor je in onderstaand artikel!

Parcours etappe 4 Tour de France 2022

Favorieten etappe 4 Tour de France 2022 | Wind kan rol gaan spelen, sprinters weer aan zet?

Duinkerke: dat is een plaatsnaam die we in het wielrennen wel kennen. Bijvoorbeeld van de Vierdaagse van Duinkerke, die ieder jaar verreden wordt. De renners starten in de kustplaats hun vierde etappe, waarna ze 171 kilometer op de fiets zullen zitten. Onderweg naar de finish in Calais komen zij zes beklimmingen van de vierde categorie tegen.

Op zichzelf zijn de beklimmingen in rit 4 niet al te lastig. Allemaal zijn ze niet langer dan twee kilometer lang en ook de stijgingspercentages zijn niet onmogelijk. Toch moet de etappe niet volledig onderschat worden. Het kan zomaar nog steeds een heel stressvolle rit worden voor de sprinters en klassementsrenners, met veel open stukken in het parcours en de wind die daar vrij spel heeft. Kijk eens naar onderstaande situatie, in de wetenschap dat de wind op dit stuk normaliter schuin in de rug zal staan...

Open vlaktes genoeg, vooral van kilometer 34 tot en met kilometer 80.

Aangezien we een soort kommetje fietsen, betekent wind mee in het begin, wind tegen aan het einde. Als we kijken naar de wind, dan kan die nog een rol spelen vanaf 65 kilometer van de finish tot aan 25 kilometer van de streep. Hier is het nog veertig kilometer met de wind van opzij en andermaal een hoop open vlaktes, vergelijkbaar met de Maps-situatie hierboven.

Een ander spannend moment voor de sprinters is de laatste klim van de dag: de Côte du Cap Blanc-Nez. De top van deze helling ligt op iets meer dan tien kilometer van de finish, als we al langs de kust rijden en de wind tegen hebben. De klim is 900 meter lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent. Aangezien het een redelijk brede weg betreft, verwachten we dat sprinters hier hooguit wat naar achteren zakken. Grote breuken lijken wat minder aannemelijk.

Na de klim zullen de renners snel bij de finishlijn zijn. Een korte afdaling wordt gevolgd door een verder volledig vlak slot van de etappe. In de massasprint moeten de renners nog oppassen voor twee rotondes in de laatste kilometer, waarvan de laatste gelegen is op 450 meter van de finish. Wie daar heelhuids doorheen komt, kan op de laatste brede strook voluit sprinten.

Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: rond 17.24 uur

Weer etappe 4 Tour de France 2022

Laatst gecheckt: 5 juli om 08.20 uur.

Lekker weer als de renners er op dinsdag weer aan beginnen. In startplaats Duinkerke zal het rond 13.30 uur zo'n 18 graden zijn, met de wind vol uit het noorden. Dat betekent de wind vol in de rug tot de eerste klim van de dag. Vervolgens snijden we een beetje af naar rechts, maar blijft er windkracht 3 uit het noorden voorspeld. Dat betekent dus wind schuin in de rug, met veel open vlaktes in dit gedeelte, tot aan de tussensprint in Lumbres.

Vervolgens gaan we klimmen en en blijft de omgeving open, totdat we na honderd kilometer rechtsaf slaan. Vanaf daar blijft er noorderwind, maar komt 'ie voor het eerst deze dag in het gezicht. Richting de kust is er nog zo'n veertig kilometer waar de wind eventueel een rol kan spelen, alvorens we in de laatste 25 langs de kust in noordoostelijke richting rijden, met de wind schuin tegen.

Favorieten etappe 4 Tour de France 2022

In de vierde etappe verwachten we eenzelfde strijd te zien, als die we ook al twee keer in Denemarken te zien kregen. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen wonnen de eerste sprintkansen en lijken daarmee de grote favorieten voor een nieuwe zege, maar het klimmetje op tien kilometer van de finish lijkt in het voordeel te zijn van Wout van Aert. De geletruidrager en zijn team kunnen hier oorlog maken om het de andere spurters lastig te maken. Hij zal gebrand zijn op die zege, nadat hij al drie keer als tweede finishte deze Tour.

Caleb Ewan en Mads Pedersen draaien normaliter hun handen ook niet om voor een heuveltje meer of minder. De twee rappe mannen moeten moeiteloos over het korte klimmetje heen komen. Voor Jasper Philipsen verwachten we evenmin problemen, al heeft zijn team met Mathieu van der Poel misschien nog wel een andere interessante troefkaart in handen. Op papier lijkt hij zeer geschikt voor de rit, maar hij mengt zich tot op heden niet in de massasprints.

Favorieten etappe 4 Tour de France 2022 | Wind kan rol gaan spelen, sprinters weer aan zet?
Dylan Groenewegen was zondag nog de beste in de sprint.

Peter Sagan en Danny van Poppel hebben zich de afgelopen etappes in de massasprints wel laten zien, maar kwamen beiden nog niet verder dan de vierde plek. De vraag is of zij het dit keer wel kunnen bolwerken. Sagan zal hopen op een zwaardere finale, met een hoog tempo op de klim. Met dat soort finales was de Slowaak in het verleden al vaak trefzeker.

Daarnaast beschikt het peloton nog over een aantal outsiders. Dan denken we vooral aan Alexander Kristoff, maar ook aan de prima sprintende Jéremy Lecroq. Andere mannen die in de spint kunnen verrassen, zijn Max Walscheid, Alberto Dainese en Luca Mozzato. Hugo Hofstetter is een andere man die snel kan aankomen, terwijl Jasper Stuyven en Christophe Laporte normaal andere mannen binnen hun teams zullen moeten voorlaten. Zij zullen niet meer dan een Plan B zijn.

Odds etappe 4 Tour de France 2022

Wout van Aert - Bet365: 4,75 / Jack's: 4,00
Fabio Jakobsen - Bet365: 4,75 / Jack's: 5,00
Jasper Philipsen - Bet365: 6,50 / Jack's: 8,00
Caleb Ewan - Bet365: 7,50 / Jack's: 8,00
Dylan Groenewegen - Bet365: 10,00 / Jack's: 10,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 4 Tour de France 2022

Poll

Wie wint etappe 4 van de Tour de France 2022?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws