Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022 | Hitte en heuvels: zweten geblazen! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022 | Hitte en heuvels: zweten geblazen!

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022 | Hitte en heuvels: zweten geblazen!

De Ronde van Zwitserland gaat donderdag opnieuw een warm dagje tegemoet. Als de renners niet al beginnen te zweten van de hitte, dan krijgen ze het nog wel van wat pittige heuveltjes. In de Leiderstrui blikt vooruit op de favorieten.

Parcours etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022 | Hitte en heuvels: zweten geblazen!

De renners krijgen in de vijfde etappe een etappe met twee gezichten voorgeschoteld: een met een wat eenvoudiger begin, maar met een zeer explosief slot. Nadat de renners in het begin van de etappe een lange afdaling voor de kiezen krijgen, zal er in het vervolg van de rit het nodige klimwerk (bijna 3000 hoogtemeters in totaal) voorgeschoteld worden. Dat begint met de Monte Ceneri (5 kilometer aan 6,7 procent), maar eindigt met een heuvelachtige finalecircuit.

Op het lokale circuit rond Novazzano staan een aantal zeer lastige klimmetjes op het programma. Eerst Castel San Pietro (2 km aan 5,1 procent), daarna de Morbio Inferiore (1 km aan 8,6 procent) en als klap op de vuurpijl de Pedrinate. Dit is de lastigste beklimming van het circuit met een lengte van 2,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 procent.

De finishlijn is echter niet op één van de bovenstaande beklimmingen getrokken. Die ligt in Novazzano, in een zeer zuidelijk puntje van Zwitserland. Deze laatste strook gaat ook nog erg vervelend omhoog voor de renners. Hier moeten zij nog bijna twee kilometer klimmen aan 5,8 procent gemiddeld. Ideaal voor de wat explosievere types dus.

Weer etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022

Het blijft ontzettend warm in Zwitserland, ook tijdens de vijfde etappe. Sterker nog, het kwik stijgt donderdag zelfs tot boven de 30 graden Celsius. Afzien voor de renners dus, zeker wanneer zij uit hun kot moeten schieten op de klimmetjes. Veel verfrissende elementen zijn er op de weerkaarten niet te bespeuren: de neerslagkans is bijna 0 procent en ook wind staat er amper.

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022

De finaleronde in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland is gedeeltelijk te vergelijken met die van het WK-parcours in 2009. Dat jaar won Cadel Evans door middel van een solo de regenboogtrui. In de top tien van de uitslag vonden we vooral de mannen van het Ardennen- en andere heuvelwerk terug. Alleen Fabian Cancellara valt op in de uitslag. De Zwitser wist destijds de zware wedstrijd ook goed te overleven en finishte als vijfde.

Als we de sterke heuvelrenners uit dit peloton eruit pikken, is Remco Evenepoel direct de naam die opvalt op de startlijst. De Belg was dit jaar namelijk de sterkste in Luik-Bastenaken-Luik en kan in deze rit een voorschot nemen op de eindzege van de Zwitserse rittenkoers. Hij kan het met een solo (zoals hij in La Doyenne deed), maar liet ook onlangs in de Ronde van Noorwegen zien zich het sprinten meester te hebben gemaakt.

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022 | Hitte en heuvels: zweten geblazen!
Remco Evenepoel wint in Luik.

Wie ook een goede indruk zouden moeten kunnen achterlaten in deze etappe, zijn de Colombianen Sergio Higuita en Daniel Felipe Martínez. Beide heren weten wel wat het is om af te moeten zien onder warme omstandigheden. Higuita staat er daarnaast nog behoorlijk goed voor in het klassement. Martínez verloor eerder al flink wat tijd. Hun ploeggenoten Aleksandr Vlasov (met Higuita bij BORA) en Adam Yates (met Martínez bij INEOS) zijn tevens twee kandidaatwinnaars voor de rit van donderdag.

Verder verwachten we Marc Hirschi op de afspraak namens UAE Team Emirates. De Zwitser maakt met zijn sterke eindschot nog een goede kans op de overwinning ook. Dat wordt moeilijker voor Jakob Fuglsang, Gino Mäder, Sepp Kuss, Thibaut Pinot en Neilson Powless. Zij zullen het toch eerder moeten hebben van een solo-aankomst, anders wordt het voor hen een ereplaats.

Drie outsiders voor de overwinning zijn nog Tom Pidcock - die echter wel wat andere kopmannen voor zich heeft bij de ploeg - Andreas Kron en Stephen Williams. Die laatste twee kwamen in de eerste etappes van deze ronde al goed voor de dag, maar dat was op een iets eenvoudiger parcours dan wat we nu te zien krijgen. Of zij het donderdag nog redden, is dus maar de vraag.

Odds etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022

Aleksandr Vlasov - 11,00
Remco Evenepoel - 12,00
Marc Hirschi - 17,00
Søren Kragh Andersen - 17,00
Adam Yates - 17,00

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 5 Ronde van Zwitserland 2022

Poll

Wie wint etappe 5 van de Ronde van Zwitserland 2022?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws