Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022 | BORA mag spierballen in de hoge bergen laten zien Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022 | BORA mag spierballen in de hoge bergen laten zien

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022 | BORA mag spierballen in de hoge bergen laten zien

De heuveltjes, punchy klimmetjes en steile muurtjes liggen voorlopig achter ons in Zwitserland. In etappe 6 van de Ronde van Zwitserland trekken we echt de bergen in en beklimmen de renners twee cols van de buitencategorie. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022 | BORA mag spierballen in de hoge bergen laten zien

In de zesde etappe van 180 kilometer staan twee beklimmingen centraal. We beginnen na 73 kilometer met de Nufenen Pass, een puist van 21,8 kilometer aan 5,0 procent gemiddeld. Dat lijkt niet al te lastig, maar dat komt vooral omdat de eerste kilometers niet al te steil zijn. In de laatste 13,6 kilometer stijgt de weg aan 7,8 procent gemiddeld, met stukken aan maximaal 10 procent. Met de top op 2.478 kilometer gaan we bovendien al hoger dan we in de hele Giro d'Italia geweest zijn.

Na de Nufenen Pass is het rap en niet al te technisch dalen, alvorens we richting de slotklim nog één puistje over moeten. Daarna is het alle ogen gericht op de Moosalp, met 18,0 kilometer aan 8,0 procent gemiddeld een absoluut monster. De klim begint nog wat makkelijker, maar komt daarna amper meer onder de 7 procent uit. De klim tikt de 10,0 procent op sommige stukken aan. Wie mag er juichen op de top?

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022 | BORA mag spierballen in de hoge bergen laten zien

Tijden:
Start: 11.30 uur
Finish: 16.30 uur

Weer etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022

De Ronde van Zwitserland wordt geteisterd door de hitte en dat is in de zesde etappe niet anders. Bij de start om 11.30 uur zal het alweer 28 graden zijn, met de wind slechts matig vanuit het zuidwesten. Het kwik stijgt richting de eerste klim al ver boven de 30 graden. Gelukkig voor de renners gaan we boven de 2.000 meter en kunnen ze op de toppen een beetje afkoelen. De temperatuur ligt er rond de 12 á 14 graden. Op de top van de Moosalp zal het vrijdag nog steeds richting de 20 graden gaan.

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022

Na vijf dagen punchen, overleven en vooral heel veel puffen is het op dag zes van de Ronde van Zwitserland dan toch echt aan de echte klimmers. Verschuilen gaat niet meer, met in totaal 40 kilometer klimmen. Na een tweede dag vol coronabesmettingen wordt de deelnemerslijst snel kleiner en daarmee ook de favorieten voor ritwinst. Aleksandr Vlasov van BORA-hansgrohe was het belangrijkste slachtoffer voor de start...

Na het afhaken van de klassementsleider kijken we eerst naar INEOS Grenadiers. Bij de Britten is Adam Yates naar huis, maar hebben ze met Daniel Felipe Martínez (die eigenlijk tegenvalt tot dusver) en Geraint Thomas nog twee heren die er prima voorstaan in het klassement. Hoe is hun vorm richting de Tour de France? De Tourpool-liefhebbers zullen er ook benieuwd naar zijn...

Bij BORA-hansgrohe is de blik gericht op anderen, nu Vlasov is weggevallen. Met Felix Grossschartner, Sergio Higuita en Maximilian Schachmann staat er nog steeds een ijzersterke ploeg. Ze finishten samen met Vlasov allemaal bij de eerste elf op dag vijf.

Favorieten etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022 | BORA mag spierballen in de hoge bergen laten zien
Higuita en Vlasov in de Ronde van Romandië

De man die deze week tot dusver het meeste indruk maakt, is - na Stefan Küng - misschien wel Jakob Fuglsang. De Deen lijkt het niveau van zijn beste jaren te benaderen en kan dat - in de leiderstrui - wel eens bekronen met een ritzege in Moosalp. Sébastien Reichenbach is de klimmer van dienst bij Groupama-FDJ.

Na het wegvallen van Hugh Carthy en Rigoberto Urán bij EF Education-EasyPost is het daar alle ballen op Neilson Powless. De Amerikaan zal het wel alleen moeten doen, met nog slechts één ploegmaat over. Intermarché-Wanty-Gobert zal hopen op een uitschieter van Domenico Pozzovivo. Ion Izagirre (Cofidis) kan mogelijk profiteren van zijn achterstand in het klassement, terwijl er bij Remco Evenepoel na zijn opdoffer van vrijdag toch ook nog wel iets in de beentjes moet zitten?

Tot slot benoemen we nog wat mannen die het mogelijk vanuit de vroege vlucht kunnen proberen. Alexey Lutsenko (Astana), Clément Champoussin (AG2R Citroën) en Fausto Masndada (Quick Step); allemaal staan ze ver genoeg om het te proberen.

Favorieten lezers etappe 6 Ronde van Zwitserland 2022

Poll

Wie wint de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws