Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022 | Galibier, Croix-de-Fer; klimmers met de billen bloot Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022 | Galibier, Croix-de-Fer; klimmers met de billen bloot

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022 | Galibier, Croix-de-Fer; klimmers met de billen bloot

Daar zijn ze dan: de Alpenreuzen! In de zaterdagetappe trekt het Dauphiné-peloton over de Galibier en Croix de Fer, om uiteindelijk te finishen in Vaujany. In de Leiderstrui nam de rit onder de loep.

Parcours etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022 | Galibier, Croix-de-Fer; klimmers met de billen bloot

De etappe mag dan slechts 135 kilometer lang zijn, de renners krijgen het nodige voor de kiezen. Sowieso maakt de organisatie van het Critérium du Dauphiné er de laatste jaren een gewoonte van om in het slotweekeinde korte, pittige, bergritten voor te schotelen. Dit zorgde in het verleden al meer dan eens voor spectaculaire ritten.

In deze rit starten we in Saint-Chaffrey, om vervolgens direct koers te zetten naar de top van de Col du Galibier. Deze beklimming, 23 kilometer aan 5 procent, brengt de renners tot op 2642 meter hoogte. Afdalen doen we via de top van de Col du Télégraphe naar Saint Jean de Maurienne, om via dat plaatsje koers te zetten richting de Croix-de-Fer. De harde cijfers (29 kilometer aan 5 procent) zijn al zwaar, ware het niet dat dit een zeer grillige col is. Zo zijn er meerdere stroken van luttele kilometers tegen de dubbele percentages.

De prachtige vergezichten op de Galibier.

Op de top van de Croix-de-Fer moeten er nog 30 kilometer afgelegd worden. De eerste 25 daarvan zijn grotendeels in dalende lijn, om vervolgens aan de slotklim naar Vaujany te beginnen. Deze beklimming is 5,7 kilometer lang aan 7,2 procent, wat inhoudt dat het een perfect toetje is voor deze zware etappe. De tweede kilometer is met een gemiddelde van 10,2 procent het steilst.

De steile stroken van de slotklim naar Vaujany.

Tijden:
Start: 13.05 uur
Finish: rond 16.57 uur

Weer etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022

De renners hoeven - ook op de hoogte van de Galibier - niet te vrezen voor vervelende meteorologische omstandigheden. Het zal zo'n 15 graden Celsius zijn op die beklimming, terwijl het in finishplaats Vaujany zelfs richting de 25 graden Celsius gaat. De zon schijnt de hele dag en de wind lijkt op de slotklim in de rug te staan.

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022

Wout van Aert zei het al na afloop van de zesde rit van het Critérium du Dauphiné: vanaf zaterdag is het een andere koers en dan is het voor Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. De twee Jumbo-Visma-renners staan op plek drie en vijf in het algemeen klassement en hebben zo een geweldige uitgangspositie om de koers in deze zware rit in handen te nemen.

David Gaudu toonde zich de beste klimmer in de enige aankomst bergop tot nu toe en dat geeft hem ook goede kansen voor deze etappe. In hetzelfde rijtje plaatsen we Ben O'Connor, Damiano Caruso en Jack Haig; goede klimmers die deze ronde al blijk van prima benen lieten zien.

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022 | Galibier, Croix-de-Fer; klimmers met de billen bloot
David Gaudu

Een groter vraagteken plaatsen we achter Enric Mas (gevallen), Tao Geoghegan Hart (niet zijn beste voorjaar), Brandon McNulty (is hij in goede doen?) en Ruben Guerreiro (altijd wisselvallig), maar het zou zomaar kunnen dat één van deze mannen voor een verrassing gaat zorgen.

En wat met de vroege vlucht? Afgelopen jaar won Mark Padun vanuit die positie, maar hij rijdt deze week belabberd rond. Dan dichten we pakweg Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) meer kansen toe, evenals Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), Carlos Verona (Movistar), Michael Storer (Groupama-FDJ) of Geoffrey Bouchard (AG2R).

Odds etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022

Primoz Roglic - 3,25
David Gaudu - 8,00
Jonas Vingegaard - 9,00
Ben O'Connor - 15,00
Michael Storer - 17,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 6 Critérium du Dauphiné 2022

Poll

Wie wint rit 8 in het Critérium du Dauphiné?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws