Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022 | Klim naar Malbun belooft Zwitsers vuurwerk! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022 | Klim naar Malbun belooft Zwitsers vuurwerk!

Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022 | Klim naar Malbun belooft Zwitsers vuurwerk!

De Ronde van Zwitserland wordt sinds de vijfde dag beheerst door het coronavirus en dat is meer dan zonde. Niet alleen voor de renners die met bosjes omvallen, maar toch ook voor de organisatie, die een prachtig parcours heeft uitgetekend. In de zevende etappe ligt de finish weer bergop na een loodzware bergrit. In de Leiderstrui gaat er voor het gemak vanuit dat we gaan starten en bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022

Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022 | Klim naar Malbun belooft Zwitsers vuurwerk!

Met de start in dalende lijn zal het eerste uur verschroeiend hard gaan, in de richting van de voet van de Lukmanierpass. Deze ellenlange klim van 29,2 kilometer is vrij onregelmatig, met in het begin en het middenstuk percentages van boven de 7 procent. Dat wordt afgewisseld met lange stroken die tussen de 2 en 3 procent bungelen. Ideaal voer om de kopgroep te vormen, lijkt ons zo.

Na de Lukmanierpass is het lang dalen, heel lang dalen. Pas na 120 kilometer komen we aan de voet van de klim naar Films. Dit is een vrij kort klimmetje van 5,2 kilometer aan 6,2 procent en met vervolgens weer een stuk vallei geen klim waar iets wordt verwacht. Dat geldt ook voor de St. Luzisteig (3 kilometer aan 7 procent), wat eigenlijk een voorgerecht is voor de finale.

Die finale wordt zwaar, heel zwaar. De klim naar Malbun is 12,8 kilometer lang, aan gemiddeld 8,4 procent. Een ontzettend zware beklimming, met veel stroken boven de 10 procent. Richting de top vlakt het nog enigszins af, om naar de top af te sluiten met nog drie zware kilometers boven de 9 procent. Alle remmen los, dus!

Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022 | Klim naar Malbun belooft Zwitsers vuurwerk!

Tijden:
Start: 11.20 uur
Finish: 16.20 uur

Weer etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022

Zit er nog wat zonnebrand in de tube? We hopen het, want het wordt zaterdag andermaal lekker warm in Zwitserland. Bij de start zien we al temperaturen van 27 graden en het kwik stijgt in de middag andermaal naar de 30 graden. Dat de temperatuur op hoogte daalt naar een dikke 20 graden, zullen de renners amper merken, vrezen wij.

Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022

Nadat de favorieten voor het klassement op vrijdag wat rustiger aan deden, zullen er wel wat renners zijn die op zaterdag in de laatste bergetappe willen uitpakken. Geraint Thomas van INEOS Grenadiers lijkt met zijn tijdrit op de slotdag wel tevreden met zijn huidige positie, één seconde achter Jakob Fuglsang (Israel). De Deense klassementsleider zal nog wel wat tijd willen pakken. Durft hij in het geel risico te nemen?

Sergio Higuita is bij BORA-hansgrohe de enig overgebleven hoop op de eindzege, al oogt Felix Großschartner ook sterk. Maximilian Schachmann verloor belangrijke tijd in rit 6, maar BORA heeft met deze drie wel meerdere kaarten om te spelen. Higuita zal met de tijdrit op komst tijd moeten pakken, Schachmann zou van ver nog iets kunnen proberen. Großschartner heeft in principe een goede tijdrit.

Vanuit de top tien van het klassement valt het te bezien wie er nog iets in huis heeft om de top drie echt los te rijden. Andreas Leknessund (DSM), Andreas Kron (Lotto Soudal) en Stefan Küng (Groupama-FDJ) zien we Thomas en co niet meteen losrijden. Neilson Powless van EF zou daar wel toe in staat moeten zijn, al staat de Amerikaan er bij zijn ploeg wel vrijwel alleen voor na alle coronagevallen.

Favorieten etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022 | Klim naar Malbun belooft Zwitsers vuurwerk!
Higuita zal tijd moeten pakken, wil hij de eindwinst grijpen...

Kijken de favorieten zaterdag opnieuw naar elkaar en is het voor de kopgroep, dan zijn er nogal wat namen die het kunnen proberen. Pakt Thibaut Pinot nog eens uit voor Groupama? Wat kan Ion Izagirre (Cofidis)? Wil Remco Evenepoel (Quick Step) misschien iets rechtzetten na twee dagen vol tijdverlies? En waarom viel Alexey Lutsenko (Astana) kansloos aan vanuit het peloton in de zesde etappe? Is dat een voorteken voor zaterdag?

Verderop in het klassement staan nog wel wat boeiende namen op nog grotere achterstand, klaar om uit te pakken. Óscar Rodriguez (Movistar) en Simon Pellaud (Trek) misschien? Of zien we net zoals in een grote ronde dezelfde namen van voren? In dat geval noteren we Clément Champoussin (AG2R), Fausto Masnada (Quick Step) Quinn Simmons (Trek) nog maar eens.

Favorieten lezers etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022

Poll

Wie wint de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws