Favorieten etappe 7 UAE Tour 2022 | Wie doet Pogacar wat in koninginnenrit? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2022 | Wie doet Pogacar wat in koninginnenrit?

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2022 | Wie doet Pogacar wat in koninginnenrit?

Op de slotdag van de UAE Tour trekt het peloton naar de inmiddels befaamde Jebel Hafeet, één van de zwaarste beklimmingen in de Verenigde Arabische Emiraten. Kan Tadej Pogacar hier de kroon op zijn week zetten?

Parcours etappe 7 UAE Tour 2022

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2022 | Wie doet Pogacar wat in koninginnenrit?

Not much to say. De in totaal nog geen 150 kilometer lange rit zal voor zo'n 135 kilometer uit vlakke wegen bestaan, totdat de Jebel Hafeet opdoemt. Dit is een typische klim uit het Midden-Oosten: breed, overzichtelijk maar wel lastig. De afgelopen twee jaar won Tadej Pogacar op deze klim.

In totaal is de Jebel Hafeet elf kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 procent. Met name het middelste gedeelte bevat enkele steilere kilometers, terwijl het begin en einde juist wat vlakker zijn. De laatste honderden meters zijn zelfs zo goed als vlak, maar normaal gesproken is de schifting daar al doorgevoerd.

Weer etappe 7 UAE Tour 2022

Het is lekker heet in de Verenigde Arabische Emiraten. De temperaturen schommelen tussen de 27 en 32 graden Celsius, waardoor het zaak is om de spieren en het hoofd niet over te laten koken.

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2022

Tadej, Tadej, Tadej Pogacar. De Sloveense Tourwinnaar is op papier dé te kloppen man. Hij zit stevig in de leiderstrui, beschikt over de beste ploeg, won hier de afgelopen twee jaar, is de snelste en zou hier graag willen winnen voor zijn sponsor. Meer redenen nodig, meneer Pogacar?

Bij de vorige bergop aankomst, de Jebel Jais, bleven enkel Aleksandr Vlasov en Adam Yates in de buurt van Pogacar. Yates won al eens op deze berg en kon ook bij de laatste overwinning van Pogacar hier in het wiel blijven, terwijl Vlasov al de hele maand uitstekend koerst.

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2022 | Wie doet Pogacar wat in koninginnenrit?
Adam Yates

Puur op klimvermogen kan Jan Hirt wel eens een heel gevaarlijke uitdager worden. De Tsjech dropte op de Jebel Jais enkele bommetjes met zijn ploeggenoot Rein Taaramäe en vindt met de Jebel Hafeet een beklimming die hem nóg beter zou moeten liggen. Verbaas je dus als Hirt plots met de besten mee omhoog rijdt.

Andere outsiders zijn Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost), Romain Bardet (Team DSM), Gino Mäder (Bahrain Victorious) en misschien zelfs wel Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), maar dan moet het wedstrijdverloop naar alle waarschijnlijkheid wel van het verwachte af gaan wijken.

Favorieten lezers etappe 7 UAE Tour 2022

Poll

Wie wint de zevende en laatste etappe in de UAE Tour?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws