Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024 | EK nog niet begonnen, maar Roglic kan al hattrick scoren! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024 | EK nog niet begonnen, maar Roglic kan al hattrick scoren!

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024 | EK nog niet begonnen, maar Roglic kan al hattrick scoren!

De lijdensweg voor het overgrote deel van het peloton in het Critérium du Dauphiné zit er bijna op. Nog één rit om de benen leeg te rijden, wie heeft er nog goesting? Na een week vol valpartijen en slecht weer liggen er nog vier gecategoriseerde beklimmingen klaar om het verschil te maken. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Parcours etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024

dauphine 2024 etappe 8

De laatste etappe zal zich normaliter toespitsen op de laatste klim van de dag. De aanvallers in het peloton krijgen de hele dag de kans om hun tank leeg te rijden, voor bergpunten en misschien wel voor de ritzege. Voor de klassementsmannen zal de Le Salève normaliter te ver van de finish liggen om iets te proberen. Het Plateau des Glières, met 9,4 kilometer aan 7,1 procent gemiddeld is zwaar genoeg om te wachten.

Beklimmingen
14,2 km: Col de la Forclaz de Montmin (7,1 km a 7,3%)
32,1 km: Col des Esserieux (4,2 km a 5,4%)
103,1 km: Le Salève (12,1 km a 6,8%)
152,5 km: Plateau des Glières (9,4 km a 7,1%)

Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: rond 15.00 uur

Weer etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024

Het peloton begint er zondag weer vroeg aan, met de finale van Roland Garros voor de mannen als hoogtepunt voor sportliefhebbers. Nadat het in de nacht flink heeft geregend, zal in startplaats Thônes op zondagochtend het zonnetje schijnen bij temperaturen richting de 20 graden. Onderweg is er sprake van bewolking, waar soms ook nog een buitje uit kan vallen. Wisselvallig weer dus, waarin de wind verder niet echt een rol speelt, maar de weergoden last-minute lijken te gaan bepalen of het nat of droog wordt in de finale.

Favorieten etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024

Wie anders dan Primoz Roglic is dé topfavoriet om te zegevieren in de laatste Dauphiné-rit? De Sloveen van BORA-hansgrohe won op vrijdag en zaterdag al de lastige bergritten. En hoe: met grote overtuiging was hij telkens de sterkste. Als kers op de spreekwoordelijke taart zou een derde opeenvolgende etappeoverwinning natuurlijk niet misstaan. Het gevaar voor Roglic lijkt toch uit de hoek van Visma | Lease a Bike te komen. Aldaar verrast Matteo Jorgenson keer op keer en lijkt hij steeds beter in de ronde te groeien. Winnen wordt misschien lastig, maar het kan zeker!

Ook Giulio Ciccone van Lidl-Trek moet genoemd worden. De Italiaan kende een uiterst lastig begin van het jaar, maar lijkt helemaal back in deze Franse koers. Al meermaals was hij heel dicht bij een zege, al was het telkens nét niet voor Cicco. Wordt zondag dan zijn dag? Met zijn sterke eindschot heeft hij alleszins een extra wapen in huis.

Kijken we naar de verrassingen van de Dauphiné, dan hebben we het toch wel of Derek Gee (Israel-Premier Tech) en Oier Lazkano (Movistar). Van beide heren werd niet per se verwacht dat ze zich tussen de grootste tenoren gingen mengen (toch zeker niet in het hooggebergte), maar niets is dus minder waar, zo bleek. Verrassen kunnen ze dus inmiddels niet meer, met de zege aan de haal gaan mogelijk wel!

derek gee
Gee is toch wel dé revelatie van de Dauphiné!

Bij Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) loopt het dan weer niet heel lekker in het hooggebergte, daar de Aerokogel van Schepdaal - die bijnaam deed hij in de tijdrit dan weer wél alle eer aan - veel tijd verloor in de bergritten. We vermoeden dan ook niet dat hij zich op zondag ineens herpakt, al weet je het met de Vlaming natuurlijk nooit. Verder is het ook uitkijken naar mannen als Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Carlos Rodriguez, Laurens De Plus (beiden INEOS Grenadiers), schaduwkopman Mikel Landa (Soudal Quick-Step) en back-up-kopman Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe).

Ook vluchters hebben uiteraard een kans. In dat kader denken we dan weer aan jongens als Guillaume Martin (Cofidis), Clement Bérthet (Decathlon AG2R) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ). Zij kunnen - gezien hun achterstand -profiteren van wat gegunde ruimte. Ook Sepp Kuss (Visam | Lease a Bike) zou mogelijkerwijs een heropleving kunnen kennen, al achten we die kans niet direct erg groot.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 8 Critérium du Dauphiné 2024?

Topfavoriet: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe)
Outsiders: Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Giulio Ciccone (Lidl-Trek) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)
Long shots: Derek Gee (Israel-Premier Tech), Oier Lazkano (Movistar), Mikel Landa, Remco Evenepoel (beiden Soudal Quick-Step), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) en Guillaume Martin (Cofidis)

Poll

Wie wint de achtste en laatste etappe in de Dauphiné?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news