Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien Wielrennen
Wielrennen

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien

14 april 2019 was het, dat we voor het laatst een editie van Parijs-Roubaix mochten aanschouwen. Sindsdien gooide Covid-19 zo'n twee en een half jaar roet in het eten. Maar net als de kasseien in Noord-Frankrijk kan deze klassieker wel tegen een stootje. Zondag keren de mannen terug op beruchte grond en In de Leiderstrui bespreekt hier uitgebreid het parcours, het weer en de favorieten voor eeuwige roem.

Parcours Parijs-Roubaix mannen 2021

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien

De vrouwen verkennen de kasseien van Parijs-Roubaix op zaterdag al tijdens hun debuut, de mannen gaan er zondag overheen. 257 kilometer staat er op papier, met in totaal 31 (!) kasseistroken. 55 kilometer dokkeren, met alle bekende martelingen erin gestopt. We starten in Compiègne en rijden bijna honderd kilometer totdat we de eerste kasseistrook aandoen. Het is een fase waarin je de wedstrijd niet kan winnen, maar wel al kan verliezen. En als het hier niet is, strepen we doorgaans al enkele favorieten door als de stroken Troisvilles à Inchy, Viesly à Quiévy en Quiévy à Saint-Python zich aandienen; twee stroken van drie sterren, eentje van vier.

Na deze eerste drie testcases houdt het niet meer op tot we in Roubaix zijn. Normaal gesproken wordt de eerste serieuze schifting gemaakt op de strook Haveluy à Wallers, een lange en zware strook van 2,5 kilometer, die op hoge snelheid wordt aangedaan. In Google Streetview staat er nu nog een wegversperring, die zal er zondag niet zijn. Ook het mos en gras tussen de kasseien is veelal weggehaald. De strook, die afbuigt naar links en waar we vaak overal plukjes renners zien, is één van de zwaarste van de dag.

Na het Bos van Wallers knallen de renners meteen door naar de epische strook Trouée d’Arenberg. Deze heeft het stempel vijf sterren gekregen, en met recht. Hij is 2,3 kilometer lang en de kasseien liggen er vaak schots en scheef. Het is ook de reden dat het Bos van Wallers vaak een eerste schifting brengt, omdat er op de Trouée d'Arenberg meteen kan worden doorgetrokken en gelosten een groot probleem hebben. Ook hebben we al veelal mannen met materiaalpech hier de wedstrijd zien verliezen.

Bij strook dertien van de dag belanden we bij de strook die de vrouwen op zaterdag als eerste aandoen. De Hornaing à Wandignies is met 3,7 kilometer de langste strook en daardoor enorm zwaar. Het is sowieso een fase waarin de kasseistroken lang en pittig zijn, totdat we na 209 kilometer de strook Mons-en-Pévèle te verwerken krijgen. Het is de tweede van vijf sterren en met zijn drie kilometer en slechte kasseien is daar een reden voor.

Na de Mons-en-Pévèle is het nog een kleine vijftig kilometer tot de finish en dus hebben we hier al weleens een aanval gezien die het haalde tot de streep. Denk aan Peter Sagan en zijn solo in 2018. Na de Mons-en-Pévèle zijn de stroken die volgen in lengte en kwaliteit ook wat minder zwaar, al hebben de mannen daar na dik 200 kilometer ongetwijfeld geen boodschap meer aan. Iedere kassei is in deze fase zwaar en een foutje of lekke band is hier ook snel gemaakt.

Toch komt de echte en laatste test in de absolute finale. Eerst krijgen we met Camphin-en-Pévèle een strook van vier sterren, niet veel later gevolgd door de gruwelijke Carrefour de l’Arbre. Het is misschien wel de meest verschrikkelijke strook van de dag, met bochten, kasseien die scheef liggen of zelfs helemaal zijn weggeslagen en de lengte van dik twee kilometer gaat de benen echt pijn doen. Op de laatste drie stroken van de dag zien we zelden nog iemand wegrijden. Als we hier een groepje hebben, gaan zij het uitmaken in de sprint op de baan!

Kasseistroken Parijs-Roubaix voor mannen 2021

31: ⭐⭐⭐ Troisvilles à Inchy ➖ 2.200 meter
30: ⭐⭐⭐ Viesly à Quiévy ➖ 1.800 meter
29: ⭐⭐⭐⭐ Quiévy à Saint-Python ➖ 3.700 meter
28: ⭐⭐ Saint-Python ➖ 1.500 meter
27: ⭐⭐ Haussy à Saint-Martin-sur-Écaillon ➖ 800 meter
26: ⭐⭐⭐ Saint-Martin-sur-Écaillon à Vertain ➖ 2.300 meter
25: ⭐⭐⭐ Capelle à Ruesnes ➖ 1.700 meter
24: ⭐⭐ Artres à Quérénaing ➖ 1.300 meter
23: ⭐⭐⭐ Quérénaing à Maing ➖ 2.500 meter
22 ⭐⭐⭐ Maing à Monchaux-sur-Écaillon ➖ 1.600 meter
21: ⭐⭐⭐⭐ Haveluy à Wallers ➖ 2.500 meter
20: ⭐⭐⭐⭐⭐ Trouée d’Arenberg ➖ 2.300 meter
19: ⭐⭐⭐ Wallers à Hélesmes ➖ 1.600 meter
18: ⭐⭐⭐ Hornaing à Wandignies ➖ 3.700 meter
17: ⭐⭐⭐ Warlaing à Brillon ➖ 2.400 meter
16: ⭐⭐⭐⭐ Tilloy à Sars-et-Rosières ➖ 2.400 meter
15: ⭐⭐⭐ Beuvry à Orchies ➖ 1.400 meter
14: ⭐⭐⭐ Orchies ➖ 1.700 meter
13: ⭐⭐⭐⭐ Auchy à Bersée ➖ 2.700 meter
12: ⭐⭐⭐⭐⭐ Mons-en-Pévèle ➖ 3.000 meter
11: ⭐⭐ Mérignies à Avelin ➖ 700 meter
10: ⭐⭐⭐ Pont-Thibault à Ennevelin ➖ 1.400 meter
9: ⭐ Templeuve (L’Épinette) ➖ 200 meter
8: ⭐⭐ Templeuve (Moulin-de-Vertain) ➖ 500 meter
7: ⭐⭐⭐ Cysoing à Bourghelles ➖ 1.300 meter
6: ⭐⭐⭐ Bourghelles à Wannehain ➖ 1.100 meter
5: ⭐⭐⭐⭐ Camphin-en-Pévèle ➖ 1.800 meter
4: ⭐⭐⭐⭐⭐ Carrefour de l’Arbre ➖ 2.100 meter
3: ⭐⭐ Gruson ➖ 1.100 meter
2: ⭐⭐⭐ Willems à Hem ➖ 1.400 meter
1: ⭐ Roubaix ➖ 300 meter

Weer Parijs-Roubaix mannen 2021

Het is de vraag die voor geen enkele andere wedstrijd belangrijker is dan in Parijs-Roubaix: wat doet het weer? De afgelopen jaren was het altijd droog, soms zelfs warm en stoffig, maar dit jaar is het dan eindelijk zover: regen! Om 11.00 uur starten de heren in Compiègne en de kans dat er dan nog een drup valt, is zeer groot. De temperatuur zal met 13 graden bovendien ook niet hoog zijn. Het kwik stijgt in de uren erna wel richting 15 à 16 graden, maar de wind is met windkracht 3 à 4 flink aanwezig.

Het grootste probleem voor de renners is dat het in de nacht van zaterdag op zondag in Noord-Frankrijk ontzettend veel heeft geregend. Hoewel het in de middag waarschijnlijk droger wordt, liggen er enorme plassen op diverse stroken. Pas in de namiddag lijkt de boel een beetje op te klaren, maar dan zullen de renners al onder de modder zitten.

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021

Eerst de omstandigheden: fris, ietwat kans op regen en een gladde en gevaarlijke ondergrond. Kortom: de veldrijders zullen zich als een vis in het water voelen op zondag. Gelukkig draaien Mathieu van der Poel en Wout van Aert er zelf ook niet omheen: zij zijn favoriet. Op het WK kwamen ze allebei nog wat te kort, maar Parijs-Roubaix zal in geen enkel opzicht lijken op het draaien en keren van vorige week. Met hun techniek, hun inhoud, hun doorzettingsvermogen en hun sterke ploegen moeten ze in staat zijn om finale te rijden. Beide kunnen ze solo aankomen of een sprint winnen in Roubaix. Het duel tussen de twee rivalen kan hier een nieuw hoofdstuk krijgen.

Belangrijkste uitdager van deze twee crossers is Deceuninck-Quick-Step. Op papier is Kasper Asgreen de man die dit jaar in staat was om Van der Poel en Van Aert te kloppen. De Deen kampte echter met maagklachten bij het WK. Daar is hij van hersteld en naar eigen zeggen is hij optimaal voorbereid. Asgreen schrijven we dan ook met een uitroepteken op. The Wolfpack kan net als ieder jaar met een sterk blok op meerdere paarden wedden. Florian Sénéchal is na Asgreen de man in vorm, twee weken geleden won hij nog in de Primus Classic. Ook Yves Lampaert en Zdenek Stybar lijken op tijd de benen te hebben gevonden. Laatstgenoemde werd nog knap zevende bij het WK.

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien
Wout van Aert

Voor België is Van Aert de grootste kanshebber, maar er zijn nog een heleboel andere zuiderburen die kunnen scoren. Sep Vanmarcke noemen we als eerste. In zijn laatste zes deelnames eindigde hij maar één keer buiten de top zes, Parijs-Roubaix past hem als gegoten. Sta dan ook niet raar te kijken als Vanmarcke er zondag gewoon weer bij zit. Ook Philippe Gilbert - een andere routinier - sluiten we niet uit. Hij is de titelverdediger en hoewel zijn resultaten nog niet super waren de laatste weken, is Roubaix een verhaal apart. Jasper Stuyven is namens Trek-Segafredo ook nog iemand om op te letten. Bij het WK werd hij vierde, maar waren de benen uitstekend. In Parijs-Roubaix werd hij al eens vierde en vijfde, dat wil hij nu vast beter doen. Tot slot is er voor België Jasper Philipsen, die het jaar van zijn leven beleeft. Na twee ritzeges in de Vuelta won hij al zijn vier laatste eendagskoersen. Hij reed Parijs-Roubaix nog nooit uit, maar iemand in de winning mood kan alles.

Mocht het voor Stuyven niet lukken, dan kan Trek-Segafredo ook nog mikken op Mads Pedersen. Hij had een matige zomer, maar heeft zichzelf hervonden richting het najaar. Zijn derde plek in de Eurométropole Tour gaf ongetwijfeld vertrouwen, Pedersen is namelijk wel iemand die in fris en nat weer net een beetje meer kan. Dat geldt ook voor zijn landgenoot Michael Valgren, die namens EF Education-NIPPO de stenen uit de straat rijdt de laatste weken. Hij had de benen om wereldkampioen te worden, maar het werd een derde stek. In Parijs-Roubaix kan hij zijn hoogvorm nog één keer benutten.

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien
Michael Valgren

Daarmee zijn we er nog niet als het gaat om de categorie topfavoriet en favoriet. Bij INEOS Grenadiers rijdt namelijk ene Dylan van Baarle, die uit het niets tweede werd bij het WK. Hij viel nog hard in de Vuelta a España, maar zijn benen laten hem niet in de steek. In misschien wel zijn beste klassiekerseizoen uit zijn carrière is winst echt niet ondenkbaar. Hij lijkt een streepje voor te hebben op ploegmaat Michal Kwiatkowski, die toch niet in absolute topvorm lijkt te zijn. Gelukkig voor de Pool kan Parijs-Roubaix raar lopen en is hij een gevaarlijke klant als hij de finale haalt. Daar houden ook drie mannen van BORA-hansgrohe zich aan vast. Peter Sagan, Nils Politt en Maximilian Schachmann zijn winnaars op papier, maar hebben recent geen resultaat kunnen noteren waar ze mee kunnen pronken. Dat hoeft dus niets te zeggen in een klassieker zoals Roubaix.

Nu is het toch wel echt tijd voor de schaduwfavorieten, mannen die we toch niet bovenaan het lijstje hebben staan. Toch zou het dom zijn om bij UAE Team Emirates geen rekening te houden met Alexander Kristoff en Matteo Trentin, helemaal met dit weer. Frankrijk mag naast Sénéchal hopen op een stunt van Christophe Laporte, die bij Cofidis goed in vorm is, getuige zijn zege in de GP Wallonie. Ook Anthony Turgis is een interessante naam, al lijkt hij toch niet de benen te hebben uit het voorjaar, toen hij zich met de besten kon meten.

Bij Bahrain Victorious staat met Sonny Colbrelli en Matej Mohoric een levensgevaarlijk duo aan de start. De één is Europees kampioen, de ander vliegt al het hele jaar op grote hoogte. Ze werden respectievelijk nummers één en twee in de BeNeLux Tour, maar kunnen ze het ook op de kasseien? Colbrelli won Parijs-Roubaix nog nooit en dat is doorgaans geen ideale combinatie. Mohoric deed één keer mee en werd toen anoniem zeventigste. Misschien moeten we het dan toch eerder zoeken bij nog twee gevaarlijke klassiekerspecialisten: Stefan Küng is ook in uitstekende vorm, alleen blijft die echte hoofdprijs steeds uit... Mike Teunissen reed heel goed in augustus en werd in de laatste Parijs-Roubaix nog zevende. Als Van Aert niet levert...

Favorieten Parijs-Roubaix mannen 2021 | Battle Van der Poel en Van Aert lonkt op natte kasseien
Mike Teunissen

Wedden op Parijs-Roubaix bij de mannen? Klik op deze link voor de beste tips!

Volgens IDL

Bram - Michael Valgren
Jannick - Jasper Stuyven
Wilbert - Sonny Colbrelli
Joëlle - Christophe Laporte
Tom - Zdenek Stybar
Gerrit - Wout van Aert
Lex - Mathieu van der Poel
Pim - Florian Sénéchal
Gabriël - Dylan van Baarle

Volgens de lezers

Poll

Wie wint Parijs-Roubaix 2021 bij de mannen?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws