Favorieten WK elite vrouwen 2021 | Sprinters mogen dromen, wie maakt het zwaar? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten WK elite vrouwen 2021 | Sprinters mogen dromen, wie maakt het zwaar?

Favorieten WK elite vrouwen 2021 | Sprinters mogen dromen, wie maakt het zwaar?

Lange beklimmingen? Nee. Veel hoogtemeters? Nee. Het WK wielrennen voor vrouwen is in Vlaanderen op papier niet al te uitdagend. Korte klimmetjes die te doen lijken voor de sprinters, waarmee een sprint in de finale best een realistisch scenario lijkt. Gelukkig is het vrouwenwielrennen onvoorspelbaarder dan ooit. In de Leiderstrui blikt daarom vooruit op het parcours, het weer en voorspelt de favorieten voor de regenboogtrui.

Parcours WK voor elite vrouwen 2021

Favorieten WK elite vrouwen 2021 | Sprinters mogen dromen, wie maakt het zwaar?

De vrouwen rijden op zaterdag ongeveer hetzelfde parcours als de beloftenmannen op vrijdag, het verschilt op details in drie kilometer. Dat betekent dat we starten op de Grote Markt in Antwerpen, alvorens we beginnen aan twee circuits: het circuit Leuven en Flandrien circuit. De finish ligt na de beklimming van de Sint Antoniusberg, licht oplopend op de zogenoemde Geldenaaksevest.

Voordat we daar zijn, overleggen de vrouwen 1,047 hoogtemeters over 157,7 kilometer. De echte klimsters komen dus bedrogen uit, de klassiekerspecialisten en rappe vrouwen die een klimmetje kunnen bedwingen; voor hen lijkt dit parcours ideaal. Het klimmen begint na een kleine zestig kilometer koers, vanaf daar gaat het op en neer. We beginnen met 1,5 keer het circuit Leuven, met vier korte klimmetjes erin. Het Flandrien circuit doen we één keer helemaal aan met zes hellingen van allemaal enkele honderden meters. Het circuit Leuven rijden de vrouwen vervolgens nog 2,5 keer.

Beklimmingen Flandrien-circuit

  • Smeysberg (0,7 km aan 5,9%)
  • Moskesstraat (0,5 km aan 7,8%)
  • Taymanstraat (0,5 km aan 5,4%)
  • Bekestraat (0,4 km aan 7,0%)
  • Veeweldestraat (0,4 km aan 5,3%)
  • Smeysberg (0,7km  aan 5,7%)

Beklimmingen Leuven-circuit

  • Keizersberg (0,5 km aan 5,2%)
  • Decouxlaan (1,0 km aan 2,5%)
  • Wijnpers (0,4 aan 8%)
  • Sint Antoniusberg (0,2 km aan 6,0%)

Weer WK voor elite vrouwen 2021

De dames starten op zaterdag om 12.20 uur vanuit Antwerpen, waar het zonnetje dan al lekker schijnt en de thermometer in principe al 20 graden moet aangeven. Wind staat er de hele dag amper, dus we kunnen spreken van perfect koersweer. Rond de finish om 16.45 uur in Leuven stijgt het kwik zelfs naar 22 graden, wat nog een stukje warmer zal aanvoelen. Een flesje zonnebrand is dus geen overbodige luxe.

Favorieten WK elite vrouwen 2021 | Sprinters mogen dromen, wie maakt het zwaar?

Favorieten WK voor elite vrouwen 2021

Dat Nederland favoriet is bij een EK, WK op Olympische Spelen, is bij de vrouwen al jaren een feit. De selectie van Oranje is om bang van te worden. Eigenlijk kunnen alle acht dames die meedoen winnen, maar Marianne Vos lijkt op dit parcours toch wel de meest in het oog springende naam. De drievoudig wereldkampioene kan klimmen, ze heeft een goede sprint en ze kan dus rekenen op een ijzersterke ploeg, met hardrijders zoals Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Amy Pieters en Chantal van den Broek-Blaak. Laatstgenoemde rijdt haar laatste WK uit haar carrière en met haar palmares en kwaliteiten, rekenen we ook Blaak bij de favorieten. Dat zal niet uit een sprint zijn, in dat geval.

Blijven er nog drie vrouwen over, die je in geen enkel geval kunt passeren voor de regenboogtrui. Anna van der Breggen gaf al aan dat ze graag voor anderen wil rijden, maar ze kan met goede benen natuurlijk ook zelf in het juiste groepje terecht komen. Dat geldt ook voor Annemiek van Vleuten en Demi Vollering, net als Van der Breggen toch ook betere klimsters. Als zij willen winnen, zullen ze de koers hard moeten maken op de korte en explosieve bulten. Ze hebben ook allemaal al aangetoond dat ze zich voor een ander willen geven, mocht dat nodig zijn.

Favorieten WK elite vrouwen 2021 | Sprinters mogen dromen, wie maakt het zwaar?

Waar komt de concurrentie voor de Nederlandse dames dit keer vandaan? Op papier is Lotte Kopecky de gevaarlijkste klant. In eigen land wil ze dolgraag wereldkampioene worden en dat kan met haar kwaliteiten. Ze klimt goed en heeft na een zware koers één van de beste sprints van het peloton. Kopecky zal één van de weinigen zijn met wie Vos toch niet graag naar de meet zal willen rijden. Helemaal nu Kopecky's landgenoten Jolien D'Hoore nog geen geweldig jaar kende en Lorena Wiebes thuisblijft. Verder kijken we voor de sprint ook naar Emma Norgaard, ook al zo'n sterke sprinter met een punch en klassieke benen. Denemarken zal normaal gesproken toch vol voor haar gaan.

Sprinters van de tweede lijn zullen hopen dat ze een wonderdag hebben, óf dat ze in een kopgroepje terecht komen. Zo heeft de Italiaanse Marta Bastianelli een goede spurt, kan de Britse Alice Barnes zich na een zware koers meten met de snelsten, Coryn Rivera is kanshebber namens de Verenigde Staten en de Duitse vrouwen met rappe benen zijn Liane Lippert en Lisa Brennauer. Veelwinnaars zijn deze vrouwen echter allemaal niet. Veel van deze landen mikken misschien wel op een ander koersverloop...

Want er liggen nog wel een bult kapers op de kust, mocht het om wat voor reden dan ook toch uit elkaar knallen op de klimmetjes. Als de betere klimmers de druk erop kunnen zetten, komen er nog wel een paar dames in aanmerking voor een medaille. Italië kan in dat geval ook mikken op Elisa Longo Borghini, Cecilie Uttrup Ludwig kan oorlog maken namens de Denen, Lizzie Deignan valt graag aan en bij de Poolse dames rijdt klasbak Katarzyna Niewiadoma rond.

Volgens IDL

Joelle: Annemiek van Vleuten
Lex: Marianne Vos
Jannick: Annemiek van Vleuten
Wilbert: Annemiek van Vleuten
Pim: Marianne Vos
Bram: Marianne Vos

Volgens de lezers

Poll

Wie wordt er wereldkampioen bij de vrouwen?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws