Feest voor INEOS: Bernal heeft Giro-eindzege binnen, Ganna met lekke band naar dagwinst Wielrennen
Wielrennen

Feest voor INEOS: Bernal heeft Giro-eindzege binnen, Ganna met lekke band naar dagwinst

Feest voor INEOS: Bernal heeft Giro-eindzege binnen, Ganna met lekke band naar dagwinst

Egan Bernal heeft voor de tweede keer in zijn nog jonge carrière beslag gelegd op de eindoverwinning in een grote ronde. In de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia kwam zijn roze leiderstrui niet meer in gevaar, waardoor hij Tao Geoghegan Hart opvolgt. Zijn ploeggenoot Filippo Ganna wist, ondanks een lekke band, de slotrit te winnen.

De slottijdrit in Milaan was er één die op voorhand al op het lijf geschreven was van Ganna: dertig kilometer lang en met amper hoogtemeters in het profiel te vinden. De wereldkampioen startte al vroeg, maar dat weerhield hem niet van het hebben van sterke benen. Hij leek probleemloos naar de snelste tijd te gaan, maar dat was buiten een lekke band in de slotfase van zijn race gerekend. De Italiaan verloor daarbij nog enkele kostbare secondes, maar zette wél de toptijd neer.

De meesten kwamen bij voorbaat al niet aan de sterke richttijd van Ganna. De enige die wél in de buurt leek te komen, was Rémi Cavagna. De Fransman leek bij het ingaan van de slotkilometer op weg te zijn naar de dagzege, maar miste compleet een bocht op vijfhonderd meter van de streep. Hierdoor verloor ook hij veel tijd en kon hij Ganna niet van de hot seat krijgen. Hij strandde op plek twee.

Almeida wint nog wat plekjes, Bernal probleemloos naar eindzege

Vervolgens was het lang wachten. De ene na de andere renner beet zich stuk op de tijd van Ganna. Pas na vieren kwam de volgende bedreiging voor de hardrijder het parcours opgereden: João Almeida. De Portugees zette weliswaar een ijzersterke tijdrit neer, maar genoeg voor de zege was het niet. Hij strandde uiteindelijk op de vijfde plek in de daguitslag. Wel wist hij hiermee nog wat op te schuiven in het algemeen klassement ten koste van Hugh Carthy, Romain Bardet. Daniel Felipe Martínez wist de renner van Deceuninck-Quick-Step ternauwernood van zich af te houden. Hij hield minder dan een seconde over.

Bij de andere klassementsrenners gebeurde er vrij weinig meer. Terwijl Simon Yates en Aleksandr Vlasov met vrij solide tijdritten hun posities in de top tien konden consolideren, gunde Egan Bernal zijn eerste concurrent Damiano Caruso geen enkele hoop op een onverwachte machtsovername in Milaan. De twee waren aan elkaar gewaagd, waardoor er op het podium niets meer veranderde.

Als kers op de taart schreef INEOS Grenadiers óók nog het ploegenklassement op haar naam. Het is voor het tweede jaar op rij dat een renner van deze ploeg de Giro d'Italia wist te winnen. Vorig jaar was de ploeg ook al succesvol namens Geoghegan Hart. Hij reed destijds op de slotdag Jai Hindley uit de roze trui.

Uitslag etappe 21 en eindklassement Giro d'Italia 2021

Lees etappe 21 van de Giro d'Italia 2021 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws