Fenomenale Pedersen verslaat Skjelmose in slottijdrit en wint de Ronde van Denemarken Wielrennen
Wielrennen

Fenomenale Pedersen verslaat Skjelmose in slottijdrit en wint de Ronde van Denemarken

Fenomenale Pedersen verslaat Skjelmose in slottijdrit en wint de Ronde van Denemarken

Mads Pedersen heeft de Ronde van Denemarken gewonnen. Door in de slottijdrit af te rekenen met zijn ploeggenoot Mattias Skjelmose won hij niet alleen de ritzege, maar ook het eindklassement en het puntenklassement.

De laatste rit in de Ronde van Denemarken van 2023 was een korte tijdrit van zestien kilometer Helsingør naar Helsingør. Voorafgaand aan de etappe leken nog twee renners kans te maken op de eindzege: leider Mattias Skjelmose en diens ploeggenoot Mads Pedersen, die slechts vier seconden achterstand had. Nummer drie Magnus Cort volgde namelijk al op 49 seconden van Skjelmose nadat de twee Lidl-Trek-mannen huishielden in Vejle.

Cerny zet goede richttijd neer, maar Hoole gaat veel sneller

Veel meer renners maakten overigens kans op de ritzege. De absolute wereldtop was niet present, maar er waren wel veel tijdrijders van de tweede lijn actief in Denemarken. De eerste scherpe richttijd werd neergezet door Josef Cerny. De Tsjech van Soudal-Quick Step werkte de zestien kilometers af aan een gemiddelde van ruim 51 kilometer per uur.

Daan Hoole dook daar echter met een gigantisch gat onder, waarmee hij gelijk een potentieel winnende tijd neer leek te zetten. De Nederlander reed ruim 52 kilometer per uur gemiddeld en was 23 seconden sneller dan Cerny. Er moesten alleen nog een kleine negentig renners komen, waardoor Hoole nog allerminst zeker was van de ritzege.

Een klein uur later kwam er voor het eerst een renner in de buurt van de tijd van Hoole. Niklas Larsen (Uno-X) nestelde zich tussen de Nederlander en Cerny in op de tweede plaats. De renner van Uno-X was echter nog altijd vijftien seconden langzamer dan Hoole. Ook Casper Pedersen (Soudal) kwam niet onder de tijd van Hoole.

Pedersen veel beter onderweg dan Skjelmose

Het was aan de mannen uit de top tien van het klassement om de Nederlander van de troon te stoten. Een paar minuten voor de start besloot Mattias Skjelmose om toch in het eigen Lidl-Trek snelpak te starten, in plaats van in de leiderstrui. Dit omdat, naar verluidt, één van de sluitingen van de leiderstrui afgebroken waren na de warming-up. Het zorgde in ieder geval voor een gelijke strijd qua aerodynamica, omdat Mads Pedersen niet in een van de leiderstruien zou rijden. Intussen was Soren Waerenskjold bezig aan een geweldige tijdrit.

Waerenskjold was bij het tussenpunt namelijk al even rap als Hoole, maar aan de finish was hij maar liefst elf seconden sneller dan de Nederlander. Pedersen was echter aan het vlammen. Bij het meetpunt was hij maar liefst 22 seconden sneller dan Waerenskjold, aan de streep was dat gat vergroot naar 24 seconden. Hij reed maar liefst 54 kilometer per uur gemiddeld. Skjelmose was niet op datzelfde niveau. Hij gaf 29 seconden toe op zijn ploeggenoot bij het tussenpunt, aan de finish was dat maar liefst 45 seconden.

Uitslagen etappe 5 Ronde van Denemarken 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws