Flink vertraagde dopingschorsing doet Stannard op papier geen pijn meer, wel flinke geldboete voor Australiër Wielrennen
Wielrennen

Flink vertraagde dopingschorsing doet Stannard op papier geen pijn meer, wel flinke geldboete voor Australiër

Flink vertraagde dopingschorsing doet Stannard op papier geen pijn meer, wel flinke geldboete voor Australiër

Robert Stannard is door de UCI met terugwerkende kracht voor vier jaar geschorst na een doping-overtreding uit 2018 en 2019. Dat heeft de wielerbond dinsdag bekend gemaakt via de officiële kanalen. Stannard liep in 2023 tegen de lamp in dienst van Alpecin-Deceuninck, maar beging zijn overtredingen in zijn tijd bij Mitchelton-Scott. Dat betekent ook dat zijn opgelegde dopingschorsing eigenlijk al is uitgezeten.

De inmiddels 25-jarige Stannard was sinds 2017 prof in de WorldTour voor de Australische ploeg, die anno 2024 door het leven gaat als Team Jayco-AlUla. Daar vertrok Stannard na 2021, en hij tekende een contract bij Alpecin-Deceuninck. Voor die ploeg won hij in z'n eerste jaar nog de Tour de Wallonie en hij werd tweede in het bergklassement van de Vuelta a España. Ook in 2023 koerste hij tot in de zomer voor de ploeg van Mathieu van der Poel, totdat op 2 augustus de UCI met een statement kwam. Er waren afwijkende waardes gevonden in zijn biologisch paspoort.

Stannard gaf via zijn managementbureau Signature Sport al snel aan dat hij zich zou gaan verdedigen. 'Ik ben door de Union Cycliste Internationale (UCI) op de hoogte gebracht dat zij van mening is dat ik meer dan vier jaar geleden een overtreding van de antidopingregels heb begaan. Ik heb nooit opzettelijk of bewust een verboden middel gebruikt en zal daarom vragen om mijn zaak door te verwijzen naar het UCI Anti-Doping Tribunaal. Ik kijk ernaar uit om mijn verdediging in te dienen en heb er vertrouwen in vrijgesproken te worden en mijn carrière voort te zetten. Ik zal de vertrouwelijkheid van de procedure respecteren en zal daarom verder geen commentaar geven', zo klonk het toen.

Lees verder onder de foto

Flink vertraagde dopingschorsing doet Stannard op papier geen pijn meer, wel flinke geldboete voor Australiër
Robert Stannard

UCI komt alsnog met schorsing, die al is uitgezeten

Ruim acht maanden na het eerste bericht van de UCI, waarin Stannard voorlopig geschorst was en niet mocht koersen, kwam de wielerbond dan eindelijk met duidelijkheid. 'Het UCI Anti-Doping Tribunaal heeft een beslissing genomen en geoordeeld dat Robert Stannard in 2018 en 2019 een verboden stof of een verboden methode heeft gebruikt, vanwege onverklaarbare afwijkingen in zijn biologisch paspoort. Als gevolg daarvan heeft het Tribunaal een schorsing opgelegd van vier jaar, evenals een geldboete die overeenkomt met zeventig procent van zijn gemiddelde jaarsalaris in 2018 en 2019.'

Welk verboden middel Stannard zou hebben gebruikt, is niet duidelijk. De UCI en het Tribunaal spreken alleen van afwijkingen in zijn biologisch paspoort. 'De schorsing is ingegaan op 17 augustus 2018, de dag waarop de eerste afwijking zich voordeed. De beslissing is niet definitief, aangezien er binnen een maand beroep tegen kan worden aangetekend bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) door de renner, het Nationale Anti-Doping Agentschap van zijn wielerbond, de UCI en het WADA. Als het besluit definitief is, zal dit worden gepubliceerd op de UCI-website.'

In de wetenschap dat Stannard sinds 17 augustus 2018 voor vier geschorst is, zou dat betekenen dat hij die op 17 augustus 2022 al zou hebben uitgezeten. Op papier is Stannard dus weer vrij om te koersen, maar de vraag is of hij de uitspraak nog gaat aanvechten. Vaak zien renners hier vanaf, omdat het veel geld kost om een dergelijke zaak aan te spannen. De dopingschorsing zal het imago van Stannard echter geen goed doen.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news