Fysiotherapeut Roglic levert stevige kritiek op Jumbo-Visma: 'Ze vergeten soms de Eed van Hippocrates' Wielrennen
Wielrennen

Fysiotherapeut Roglic levert stevige kritiek op Jumbo-Visma: 'Ze vergeten soms de Eed van Hippocrates'

Fysiotherapeut Roglic levert stevige kritiek op Jumbo-Visma: 'Ze vergeten soms de Eed van Hippocrates'

Een zeer opvallend interview bij het Sloveense medium Sportal dook zaterdag op: waar Jumbo-Visma de afgelopen weken niet tot nauwelijks communiceerde over de toestand van de Tour de France-blessures van Primoz Roglic, doet diens fysiotherapeut Mit Bracic plots een boekje open in de Sloveense media.

Roglic zocht in april dit jaar de hulp van Bracic, toen hij in de Ronde van het Baskenland kampte met knieklachten. 'Het team (Jumbo-Visma, red.) ging ervan uit dat het een pijn achter de knie was en stelde hem voor om pillen te nemen, maar hij voelde zelf dat dat niet genoeg zou zijn', vertelt de fysio.

'Zodra ik hem met een echo onderzocht, realiseerde ik me dat het een ruptuur van de zwaardspierpees was. Primož voerde dezelfde dag nog een MRI uit, waarbij mijn aannames werden bevestigd', aldus Bracic. 'Vanaf dat moment zijn we aan het werk gegaan, meerdere uren per dag. We hebben de training zo aangepast dat hij nog kon fietsen, maar alleen met een bepaalde intensiteit, zodat er geen risico was dat de blessure zou verergeren of terugkeren.'

Lees verder onder de foto.

Fysiotherapeut Roglic levert stevige kritiek op Jumbo-Visma: 'Ze vergeten soms de Eed van Hippocrates'

Fysio van Roglic zou punt achter seizoen 2022 zetten

Ook na zijn val in de Tour de France, waarbij lange tijd onduidelijk was wat er nu precies aan de hand was, kwam de Sloveense renner bij zijn landgenoot uit. 'De pijn was echt enorm. Hij had twee kloven in zijn wervels, twee breuken dus, maar we hadden een nog groter probleem met de weke delen die ontstoken raakten. Dit zijn de weefsels die aan de wervels hechten. Ook omdat Primož na de val doorging met fietsen', legt Bracic uit. Overigens bevestigde de vriendin van Roglic in HLN zaterdag ook al dat het om twee wervelbreuken ging.

Roglic zocht destijds weer contact met Bracic, die als het aan hem lag het seizoen van de drievoudig Vueltawinnaar zou beëindigen. 'In dit geval liet ik de beslissing aan hem over. Zelf was ik meer geneigd om het seizoen te onderbreken, de tijd te nemen om te herstellen, een specifieke reset en langdurige revalidatie van het hele lichaam te doen, aangezien hij wat andere problemen heeft. Zelfs de schade aan het schoudergewricht (waar Roglic op viel in de Tour, red.) is nog niet helemaal hersteld. Bovendien had hij de al genoemde problemen met zijn ruggengraat, evenals een paar andere kleine dingen.'

Lees verder onder de foto.

Fysiotherapeut Roglic levert stevige kritiek op Jumbo-Visma: 'Ze vergeten soms de Eed van Hippocrates'

Roglic besloot echter toch om naar de Vuelta toe te werken, waar hij momenteel tweede staat in de algemene rangschikking. 'Het zou veel voor hem betekenen als hij voor de vierde keer op rij zou winnen. Tot nu toe doet hij het erg goed in de Ronde van Spanje, ik zou zeggen verrassend goed gezien wat hij dit seizoen heeft meegemaakt. Hij heeft twee zeer ernstige verwondingen. Ook als hij niet wint en in ieder geval op het podium staat, is het een groot succes', aldus Bracic bij Sportal.

Fysio wist niet van rugproblemen Roglic: 'Ik denk dat ze stil waren omdat het een teamtactiek was'

Naar eigen zeggen wist zelfs Bracic niet van de rugproblemen van Roglic tijdens de Tour. 'Iedereen zweeg er destijds over. Ik denk dat ze stil waren omdat het een teamtactiek was voor Primoz om Jonas Vingegaard te helpen Tadej Pogačar te verslaan', stelt de fysio. 'Pas toen ze de 11e etappe uitreden, waar Vingegaard een groot voordeel behaalde, was het duidelijk dat Primoz zijn werk had gedaan.'

Bracic is opvallend kritisch richting Jumbo-Visma. 'Het verhaal herhaalde zich toen de ploeg zei dat Primoz een pil moest nemen. Pas toen Primož op eigen initiatief een magnetische scan nam in Monte Carlo en me een foto stuurde, realiseerden we ons dat de verwonding niet zo onschuldig was. Ploegartsen vergeten soms hun Eed van Hippocrates en zijn kapitaalgevangenen', meent de man die zichzelf ook twijfelachtig aan de Eed houdt met zo'n uitlatingen in de pers. 'Ze werken in het belang van de ploeg, niet de patiënt of een atleet. Helaas', aldus de stevige conclusie van de ervaren fysiotherapeut.

Als het aan Bracic ligt, zet Roglic zichzelf vaker op plek één. 'Feit is dat Primoz zichzelf opofferde voor het teamdoel in de Tour, en er zijn maar weinig van zulke atleten. De meeste van hen zijn egocentrisch en egoïstisch, maar Primoz komt niet eens in de buurt van deze beschrijvingen. Als hij egoïstischer was geweest, zou hij waarschijnlijk nog succesvoller zijn geweest, maar dan zou hij niet langer Primoz zijn', besluit Bracic.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws