Ganna hoopt Giro-kunstjes uit 2020 te herhalen: 'Maar ik ben nu vijf kilogram zwaarder' Wielrennen
Wielrennen

Ganna hoopt Giro-kunstjes uit 2020 te herhalen: 'Maar ik ben nu vijf kilogram zwaarder'

Ganna hoopt Giro-kunstjes uit 2020 te herhalen: 'Maar ik ben nu vijf kilogram zwaarder'

In de 19 kilometer lange openingstijdrit van de Giro d'Italia 2023 is de kans zeer aanwezig dat de strijd om de eerste roze trui uitmondt in een duel tussen Remco Evenepoel en Filippo Ganna. Laatstgenoemde blikt in gesprek met de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport vooruit op de proloog. De Italiaan van INEOS Grenadiers doet tevens uit de doeken welke rol er de komende weken voor hem is weggelegd.

'Ik ben kalm. Ik weet dat ik heel goed heb getraind en dat ik alles zo goed mogelijk heb gedaan. De mate van vertrouwen is dan ook hoog. Toen ik in de training de tijdritfiets gebruikte, waren de waarden goed. De frisheid na een reeds intens voorjaar zal cruciaal zijn', aldus de tweevoudig wereldkampioen tijdrijden, die in het klassieke voorjaar onder meer zesde en tweede werd in respectievelijk Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo.

'Ook de tweede tijdrit heb ik in mijn routeboek met rood omcirkeld', aldus Ganna

In de laatste kilometer van de proloog, die grotendeels over een oud spoor dat is omgebouwd tot lang fietspad wordt verreden, stijgt het wegdek gemiddeld met 2,8 procent. Het 'slotklimmetje' is voor Ganna een onbekende. 'Ik denk dat het wel een leuke nieuwigheid is. Evenepoel zegt dat Stefan Küng en ik de favorieten zijn. Ik denk dat hij en Primoz Roglic eveneens tot de topfavorieten in deze tijdrit behoren. Maar ik focus me volledig op mijn eigen prestatie en zal het allerbeste proberen te geven. Ook de tweede tijdrit heb ik in mijn routeboek met rood omcirkeld.'

Ganna en tijdritten in de Giro lijken een goed huwelijk. In 2021 wist hij de twee tijdritten te winnen en in 2020 won hij ze zelfs alle drie. In 2020 boekte de hardrijder zelfs nóg een extra overwinning in zijn thuiswedstrijd, waarmee zijn totaal voor die ronde op vier uitkwam. Na een bijzonder sterke koers soleerde Ganna in de vijfde etappe (richting Camigliatello Silano) naar de overwinning. 'Ik zou dit jaar graag dezelfde Filippo als toen willen zijn. Ik ga het dus zeker weer proberen. Maar het blijft natuurlijk moeilijk. Ik ben bovendien vijf kilogram zwaarder, want de spiermassa die ik heb gekweekt voor de voorjaarsklassiekers is nog niet verdwenen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws