Geen grote ronde voor Jan Maas bij stevig versterkt Jayco AlUla: 'Wat erbij is gekomen: niet normaal' Wielrennen
Wielrennen

Geen grote ronde voor Jan Maas bij stevig versterkt Jayco AlUla: 'Wat erbij is gekomen: niet normaal'

Geen grote ronde voor Jan Maas bij stevig versterkt Jayco AlUla: 'Wat erbij is gekomen: niet normaal'

Als er één wielerploeg dit seizoen lekker is begonnen, dan is het Jayco AlUla wel. De Australisch-Saoedische formatie wist afgelopen weekeinde de eerste twee wedstrijden op Europese bodem te winnen met Dylan Groenewegen en Michael Matthews, waarbij er even vaak een cruciale rol was weggelegd voor meesterknecht Jan Maas. In de Leiderstrui sprak de altijd vriendelijke en welbespraakte Brabander!

Scherp als een mes draait Maas richting ons toe in La Nucia, waar zaterdag de door Groenewegen gewonnen Classica Comunitat Valencia van start ging. 'Ik heb een heel goede winter gehad', vertrouwt hij ons direct toe. In die koude maanden plukte Maas de vruchten van zijn eerste grote ronde: hij reed de Vuelta uit, maar vraag niet hoe. Met een long- en luchtweginfectie en gebroken rib bereikte hij Madrid.

Desondanks had het uitrijden van de Ronde van Spanje dus wel een positieve impact. 'Ik merkte gelijk dat er een paar procentjes bij zijn gekomen en dat het allemaal wat makkelijker draait', aldus Maas. 'De gevolgen van zo'n grote ronde, een eerste grote ronde, zijn niet gelogen. Daar kun je echt wel een grote motor door creëren. Het loopt allemaal wat soepeler, je herstel is beter en je rijdt al snel vijf tot tien watt meer op training. Dat merk je dus wel', stelt hij tevreden vast.

'Het is fijn om te weten. Ik voel dat ik kleine stapjes blijf maken. De andere winters is dat er één geweest, maar nu zijn dat er misschien zelfs twee of drie geweest. Die stapjes blij elkaar kunnen voor een grote stap zorgen en dat is wel mooi', geeft de Nederlander, nu sinds 2022 uitkomend op WorldTour-niveau, aan.

jan maas 2

Maas kent zijn plek in het peloton maar al te goed

Twee of drie stappen erbij, dan kan het dus ook dat iemand gaat denken aan resultaten behalen. Niet direct bij Maas, die zijn plek altijd maar al te goed heeft gekend. 'Ik ben heel blij met de rol die ik heb binnen de ploeg. Ik denk dat ik heel goed dien als renner die ik ben en dat vind ik ook mooi om te doen. Als je dan beter kan worden, komen er vanzelf meer kansen om er zelf voor te gaan. Maar ik vind het ook heel mooi om koersen te controleren voor Dylan Groenewegen en zo iets moois te kunnen bereiken', aldus Maas, ook al een tijdje een vaste waarde in de EK- en WK-ploegen van bondscoach Koos Moerenhout.

Waar gaan we Maas dan de komende weken en maanden aan het werk zien? 'Ik rijd de AlUla Tour endan de UAE Tour. Vervolgens trek ik naar Europa voor Coppi e Bartali, het Baskenland en dan de Ardennenklassiekers. Normaal zit daar geen grote ronde bij. Dat is misschien wel jammer, maar ik weet heel mijn jaarprogramma al en in dat plan staan heel veel andere mooie koersen. Hoewel ik nog reserve sta voor de Vuelta, zit daar normaal geen grote ronde bij. Maar dat geeft eigenlijk juist wel rust.'

Verklaar je nader, Jan. 'Ik hoef me niet te bewijzen om in een grote ronde-ploeg te rijden. Ik weet mijn programma gewoon en er kunnen natuurlijk dingen gebeuren, maar er zijn nu gewoon andere prioriteiten binnen de ploeg. Met Caleb Ewan is er een extra sprinter bijgekomen, die zo drie man meepakt voor de lead-out. Dylan neemt er in zijn koersen ook een aantal mee en dan zijn er nog klimmers als Eddie Dunbar, Fillipo Zana, Simon Yates en Mauro Schmid. De ploeg is gewoon heel goed, dan is het geen schande om geen grote ronde te rijden.'

luke plapp caleb ewan

Jayco AlUla werd door menig liefhebber gezien als dé winnaar van afgelopen transferwinter: het trok met Ewan, Schmid, Luke Plapp en Max Walscheid redelijk wat kwaliteit aan. 'Dat is niet normaal. Alle renners die erbij zijn gekomen vullen de ploeg heel goed aan en dat zorgt er ook voor dat we vaker voor de overwinning gaan rijden. Dat brengt druk met zich mee, maar dat is alleen maar goed. Zo gaat het in het profwielrennen', weet Maas

Zijn eigen contract loopt eind 2024 af. 'Ik moet gewoon consistent zijn en de rol vertolken die ik altijd heb gehad. Met de ploeg willen we heel veel overwinningen pakken en als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, dan is dat mijn hoofddoel. Ik zit heel goed bij deze ploeg en daarom zou ik mijn contract ook graag verlengen', besluit de Nederlander, die in zijn eerste twee koersen van 2024 dus al een stap in de goede richting heeft gezet.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws