Geoghegan Hart is klaar voor Giro met eindwinst in Tour of the Alps, Simon Carr soleert naar ritzege op slotdag Wielrennen
Wielrennen

Geoghegan Hart is klaar voor Giro met eindwinst in Tour of the Alps, Simon Carr soleert naar ritzege op slotdag

Geoghegan Hart is klaar voor Giro met eindwinst in Tour of the Alps, Simon Carr soleert naar ritzege op slotdag

Simon Carr heeft op knappe wijze de vijfde en laatste etappe in de Tour of the Alps gewonnen. De 24-jarige Brit van EF Education-EasyPost zat in de grote vlucht van de dag en bleek op de slotklim veruit de sterkste. Bij het peloton favorieten werd de leiderstrui van Tao Geoghegan Hart geen moment meer aangevallen.

De vijfde etappe leidde de renners van Cavalese naar Brunico, over een afstand van slechts 144 kilometer. In het klassement had Geoghegan Hart een mooie voorsprong van 22 seconden op naaste belager Hugh Carthy, maar kon daar nog iets aan veranderen? Het was klimmen vanuit de start en dan alleen in de finale nog een stevige klim. De finish lag aan het einde van de middag beneden.

Grote groep vertrekt, INEOS vindt het prima

Zoals altijd p de laatste dag vocht een grote groep vluchters vanuit het vertrek naar een laatste kans op eeuwige roem. Op de klim van de Passo Lavazé waren onder meer Matteo Fabbro (BORA), Joe Dombrowski (Astana) en Sergio Samitier (Movistar) actief. Ze kwamen uiteindelijk terecht in een groep van zestien, met daarbij ook Hermann Pernsteiner van Bahrain en Antonio Pedrero, ploegmaat van Samitier.

In het peloton viel het echter geen moment stil, ook niet toen de klim en afdaling achter de rug waren. Het verschil met de leiders was slechts een minuutje en na vijftig kilometer koers waren de zestien weer gegrepen. In een glooiend landschap kon de strijd om de vlucht opnieuw beginnen en het waren Georg Steinhauser (EF), Florian Lipowitz (BORA) en Nicolas Prodhomme (AG2R) die een stevig gaatje sloegen. Maximale voorgift: driekwart minuut!

In het peloton waren er veel renners die nog steeds kansen zagen en zo ontstond een enorme achtervolgende groep van zo'n twintig renners. Belangrijke klassementsrenners zaten er niet tussen, maar met andermaal Fabbro, Luis Léon Sánchez, Gianluca Brambilla én Carr was er wel meer dan genoeg kwaliteit aanwezig. Op 77 kilometer van de streep kwamen de achtervolgers bij de drie leiders en dat was pas het moment dat de rust even terugkeerde in de koers. INEOS Grenadiers leidde het peloton, een kleine vier minuten achter de kopgroep.

Carr rijdt weg, INEOS brengt Geoghegan Hart veilig binnen

Vooraan waren AG2R en Uno-X het best vertegenwoordigd, waardoor zij het tempo daar bepaalden. In het peloton kreeg INEOS hulp van Israel-Premier Tech, dat kennelijk geen vertrouwen had in Omer Goldstein bij de voorsten. Na 117 kilometer werd de voet bereikt van de laatste klim van deze Tour of the Alps: de Riomolino. Met 7,8 kilometer aan 8,2 procent gemiddeld kon er hier nog van alles gebeuren en het was Carr die namens EF Education-EasyPost als eerste aanviel bij de vluchters. De Brit reed indrukwekkend hard en pakte al snel een halve minuut op de rest.

De achtervolgende groep dunde logischerwijs snel uit en in het peloton maakte INEOS geen aanstalten om er nog een strijd voor de dagzege van te maken. Iván Ramiro Sosa had er nog wel zin in en versnelde namens Movistar vanuit het pak favorieten. Die aanval werd snel geneutraliseerd. Carr bereikte ondertussen de top van de klim met een voorsprong van een minuut op de achtervolgende groep, waar nog acht mannen aanwezig waren. Zij reden in principe voor de tweede plek.

Voor Carr en klassementsleider Geoghegan Hart restte nog één ding in de stromende regen in de finale: Geen fouten meer maken. De eenzame leider bleef geconcentreerd en mocht zo juichend op weg naar de tweede profzege uit zijn carrière. INEOS bracht z'n kopman keurig beneden, waarmee Geoghegan Hart na twee ritzeges ook het eindklassement op zijn naam schreef. Na zijn Giro-zege in 2022 was het de tweede rittenkoers die Geoghegan Hart mocht bijschrijven.

Uitslag etappe 5 Tour of the Alps 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws