Tao Geoghegan Hart

Tao Geoghegan Hart is een Brits wielrenner en komt uit vanaf 2024 uit voor Lidl-Trek. In 2020 wist hij de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond hem en houdt tevens zijn biografie bij.

Tao Geoghegan Hart

Geoghegan Hart was van jongs af een al zeer sportief ingesteld, maar koos uiteindelijk voor het wielrennen. Bij de jeugd gold hij al als een van de grootste Britse talenten, maar had hij ook een eigen wil. In plaats van de gebruikelijke weg via de baan, koos Geoghegan Hart in het begin van zijn carrière voor een avontuur bij Axeon (later: Axeon Hagen Berman). Onder de hoede van Axel Merckx kreeg hij de kneepjes van het vak geleerd.

Geoghegan Hart wint Giro d'Italia na zinderend slot

Geoghegan Hart maakte uiteindelijk de overstap naar Team Sky, waar hij als jonge renner vaak in een dienende rol moest rijden voor grote kopmannen. Het duurde tot het najaar van 2020, toen de ploeg inmiddels INEOS Grenadiers heette,  tot hij zijn grote doorbraak beleefde. Nadat kopman Geraint Thomas mocht Geoghegan Hart in de Giro d'Italia voor zijn eigen kans gaan. Mede door twee etappezeges kon hij in een spannend slot van de grote ronde zegevieren. Op de slotdag stond hij nog in dezelfde tijd als concurrent Jai Hindley, maar hij was in de afsluitende tijdrit geen partij voor de Brit.

Rugklachten verpesten eerste Tour de France van Geoghegan Hart

In 2021 trok Geoghegan Hart voor het eerst naar de Tour. Zijn voorbereiding naar La Grande Boucle werd echter verstoord door een val in Parijs-Nice en kreeg een opgave in de 'Koers naar de Zon' tot gevolg. Na zijn opgelopen hersenschudding keerde de Brit opnieuw terug in competitie en had hij zijn vorm in de Dauphiné wel te pakken, de generale repetitie voor de Tour. De renner van INEOS Grenadiers werd tweede in de zesde rit en tiende in het eindklassement. Op het beslissende moment in de Tour staken opnieuw blessures de kop op, waardoor de Brit met rugklachten nooit in the picture kwam. 

Geoghegan Hart moet programma overhoop gooien door ziekte, geen nieuwe Giro

In 2022 wilde Gheoghegan Hart revanche nemen in de Giro, de grote ronde die hij twee jaar geleden won. De Britse renner kwam echter met corona uit de Ronde van Valencia en moest door een nieuwe periode van ziekte begin mei zijn programma overhoop gooien. Geoghegan Hart koos dan maar voor de Ronde van Noorwegen, waarin hij vijfde werd, de Dauphiné, waarin hij twee keer top tien reed en achtste werd in het eindklassement, en de Ronde van Burgos, waarin hij zowel in de eerste als in de derde rit top vijf reed, in aanloop naar de Vuelta. Ook in die grote ronde kwam hij niet echt tot zijn recht met amper twee topachtplaatsen en een magere negentiende stek in het algemeen klassement.

Fantastisch begin voor Geoghegan Hart in 2023, nieuwe teleurstelling met heupbreuk in Giro

In 2023 bleef het grootste doel van Geoghegan Hart hetzelfde: de Giro. De voorbereiding verliep alvast uitstekend met ritwinst in de Ronde van Valencia en een derde stek in het eindklassement, drie toptienplaatsen en een zesde plek in het algemeen klassement van de Ruta del Sol en wederom drie toptienplaatsen en deze keer een podiumplek in de Tirreno-Adriatico. De intussen 28-jarige Brit toonde zijn hoogvorm in de Tour of the Alps, waar hij iedereen naar huis reed en twee ritten en het eindklassmenet won. Met een karrenvracht aan vertrouwen trok de Brit van INEOS Grenadiers samen met Geraint Thomas als kopman naar de Ronde van Italië. Geoghegan Hart had duidelijk aan zijn racen tegen de klok gewerkt, want zowel tijdens de openingstijdrit en de tijdrit op dag negen nestelde hij zich tussen specialisten Remco Evenepoel, Stefan Küng en Filippo Ganna. Alles zag er dus enorm goed uit.

Tot het noodlot opnieuw toesloeg. In een afdaling tijdens de elfde rit brak Geoghegan Hart zijn heup, waardoor het meteen game over was. De Brit moest enorm lang revalideren, deed dat onder andere in Amsterdam, maar kwam dat seizoen niet meer in actie. Bovendien zocht hij naar een nieuw elan en waagde hij de overstap naar Lidl-Trek, bij wie hij voor drie seizoenen tekende.

Tao Geoghegan Hart Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties