Gespot op Strava: Evenepoel, Bernal en Formolo gaan loco, en wat deed Van Aert allemaal richting Benidorm? Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Evenepoel, Bernal en Formolo gaan loco, en wat deed Van Aert allemaal richting Benidorm?

Gespot op Strava: Evenepoel, Bernal en Formolo gaan loco, en wat deed Van Aert allemaal richting Benidorm?

Hallo, daar zijn we weer! Na een laatste aflevering in november, wordt er sinds december weer langzaam opgebouwd richting het nieuwe wegseizoen. Half januari is zodoende altijd een goed moment om de eerste inspanningen van de afgelopen weken eens langs te lopen. Drie renners stelden niet teleur op Strava, én we keken naar de cijfers van Wout van Aert.

Zonder vaste kilometervreter Annemiek van Vleuten is het deze winter even zoeken naar opvallende prestaties. Terwijl de Nederlandse in Oeganda geniet van haar pensioen, zagen we de wielerwereld in december ontwaken uit een korte november-slaap. Opbouwen geblazen in de eerste maand en dan in januari doorpakken met meestal een eerst, serieus trainingskamp.

Bernal trainde meer dan ooit tevoren

We beginnen met Egan Bernal, een man die de laatste jaren wel vaker voorbij kwam in deze rubriek. Vaste volgers weten dus wel dat de Colombiaan van INEOS Grenadiers in december en januari zo af en toe uitpakt met een 'Apocalipsis'. Een monsterlijke training, qua afstand, hoogtemeters en/of snelheid. Zo reed hij bijvoorbeeld op 31 december met een groep vrienden 272,36 (!) kilometer op de teller. Een dag die goed was voor 3.082 hoogtemeters en dat allemaal aan een bizar gemiddelde van 38,7 kilometer per uur...

'Iedere Oudjaarsdag sluiten mijn vrienden en ik af met een heel zware rit. Het is meer dan een training, het is het moment waarop we alles achter willen laten. Alles waarmee we dagelijks geconfronteerd worden, leggen we op de weg. We denken terug aan de slechte dingen die zijn gebeurd, genieten van de fiets en kijken vooruit naar het nieuwe jaar. Apocalypse: meer dan een training, een ontlading', aldus Bernal met een uitleg van zijn daden via Instagram.

Daarmee zijn we er nog niet bij de klimmer, die we in 2024 hopelijk weer op zijn oude niveau zien, nadat hij begin 2022 achterop een bus knalde. Hij revalideerde de rest van dat jaar, bouwde in 2023 terug aan zijn vorm en lijkt voor dit seizoen grote plannen te hebben. Nooit eerder noteerde Bernal zoveel kilometers in december, als in december 2023. 3.667 kilometer, 56.159 hoogtemeters en in totaal 124 uur en 15 minuten op de fiets. Dat was niet een beetje meer, maar véél meer dan 3.239,7 in december 2022, 3.220 kilometer in de laatste maand van 2021 en iets meer dan 3.000 in 2020. De laatste keer dat Bernal zo idioot veel deed, was in december 2019, de winter na zijn eindzege in de Tour. Met 3.643,5 kwam hij toen wel 23,5 kilometer te kort ten opzichte van 2024... Dat belooft!

Gespot op Strava: Evenepoel, Bernal en Formolo gaan loco, en wat deed Van Aert allemaal richting Benidorm?
De apocalyptische training van Bernal op 31 december 2023

Formolo en Evenepoel werken monsterlijke trainingen af

Bernal was niet de enige die de afgelopen periode als een beest te keer ging, al was hij daarin wel het meest constant. Bij Movistar rijdt in 2024 ene Davide Formolo, die in z'n tijd bij UAE-Team Emirates niet al te veel deelde op Strava, maar sinds zijn komst bij de Spaanse ploeg wél een uitgebreid inkijkje geeft. Bijvoorbeeld van zijn klimrecord (KOM) op 6 januari, op Località Peidaigo. De klim van 2,27 kilometer aan 9,3 procent gemiddeld werd door Formolo omhoog gebeukt in 7 minuten en 20 seconden; zes seconden sneller dan de oude toptijd.

Veel opvallender was voor ons echter de 15e van januari, genoteerd rond El Teide op Tenerife. Formolo fietste die dag 'slechts' 147,8 kilometer, maar zat toch dik zes uur op de fiets. Reden: de Italiaan reed 4.569 hoogtemeters bij elkaar. We hebben een korte zoektocht gedaan of dit in deze tijd van het jaar normaal is in trainingen van anderen, maar het antwoord was al rap: nee. 'Het is een fucking harde sport', luidde niet voor niets de caption van Formolo bij zijn monsterlijke training. Zelfs Bernal houdt het doorgaans bij 3.000+ hoogtemeters, met misschien een keer een uitschieter naar de 4.000-grens...

Enige die nog net een beetje gekker deed, was Remco Evenepoel. De Belg van Soudal-Quick Step had deze rubriek ongetwijfeld langs zien komen en besloot op zondag 21 januari voor een rit van 241,92 kilometer te gaan, met een adembenemend aantal van 4.983 hoogtemeters... Bijna acht uur op de fiets en dat allemaal aan 31,4 kilometer per uur. De burger met friet smaakte in de avond logischerwijs heel lekker.

Gespot op Strava: Evenepoel, Bernal en Formolo gaan loco, en wat deed Van Aert allemaal richting Benidorm?
Evenepoel en Formolo doen mal...

Van Aert doet nu al meer dan een jaar geleden

Tot slot Wout van Aert, samen met Evenepoel de enige grote wielerster die al z'n inspanningen netjes deelt op Strava. De grote vraag is: wat heeft het kortere cross-programma van de Belg van Visma | Lease a Bike precies voor gevolgen voor zijn trainingsarbeid in deze fase van de voorbereiding? Qua workload was december vrijwel gelijk aan een jaar geleden. 2.698,1 kilometer en 24.553 hoogtemeters in december 2022, tegenover 2.787,0 kilometer en 21.916 hoogtemeters in december 2023.

Grote verschil zal echter niet in de laatste maand van het oude jaar zitten, maar vooral in de eerste maanden van de nieuwe. Nog niet in januari. Hoewel Van Aert vorig jaar in de cross doortrok tot aan Zonhoven op 8 januari (en dit jaar slechts tot Koksijde), trok hij beide keren in de tweede week van januari naar Spanje. Vorig jaar leverde dat 1.696,6 kilometer op, verdeeld over veertien trainingen. Deze keer kwam hij tot aan de Benidorm-cross van komende zondag tot 1.456,06 kilometer, ook verdeeld over veertien trainingen. Vorig jaar deed hij er nog wel een rit van dik 160 kilometer bij, een dag na Benidorm. Dus wie weet...

Kortom: de trainingsarbeid van Van Aert richting wegseizoen 2024 verschilt so far nog niet veel van een jaar geleden. De grootste winst willen Visma | Lease a Bike en hij gaan halen in de komende weken, waarin het WK veldrijden wordt overgeslagen en er meer getraind gaat worden. Dat moet zorgen voor een frissere kop richting de klassiekers, maar bovenal ook een extra trainingsprikkel richting de Monumenten, die ze bij de Killer Bees nu eindelijk weleens willen winnen. Wordt zodoende vervolgd...

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws