Gespot op Strava: Evenepoel houdt huis met Vingegaard-waardes, derde week Vuelta ging niet zo rap Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Evenepoel houdt huis met Vingegaard-waardes, derde week Vuelta ging niet zo rap

Gespot op Strava: Evenepoel houdt huis met Vingegaard-waardes, derde week Vuelta ging niet zo rap

De kritiek was groot toen Remco Evenepoel in 2021 niet voor een klassement kon gaan in de Giro d'Italia. De jonge Belg was driekwart jaar eerder hard gevallen in de Ronde van Lombardije, maar dat was voor de Belgen amper een verzachtende omstandigheid. België hunkerde naar een renner die een grote ronde kan winnen en ruim een jaar na zijn mislukte Giro maakte Evenepoel het waar in de Vuelta a España. De pas 22-jarige alleskunner reed drie weken op een heel hoog niveau rond en via Strava hebben we de cijfers.

Jumbo-Visma domineerde de eerste dagen in de Vuelta, waarin het de ploegentijdrit won en vier dagen op rij een andere renner in het rood had rijden. Op dag zes van de Ronde van Spanje greep Evenepoel echter de macht op de Pico Jano en die leiding stond hij tot in Madrid niet meer af. Naast het rood won Evenepoel twee etappes, finishte hij acht keer bij de beste tien in de daguitslag en werd zijn voorsprong op de nummer twee in de rangschikking na zijn dominantie in de tijdrit op dag tien nooit meer kleiner dan anderhalve minuut.

Evenepoel houdt huis op steile aankomsten

Terug naar 19 augustus, hartje Utrecht... 'Merde', horen we Evenepoel schreeuwen, als hij langs het persvak rijdt en heeft gezien dat hij met Quick Step-Alpha Vinyl een seconde langzamer is dan INEOS Grenadiers. Evenepoel had graag een kickstart gemaakt, maar uiteindelijk werd het een Nederlands feest. Jumbo-Visma was veertien seconden rapper, ondanks een gemiddelde van 56,1 kilometer per uur voor Quick Step. Evenepoel moest remmen in de bochten, om zijn ploegmaats niet te lossen.

De volgende test kwam op dag vier. Na een rustdag (lees: reisdag) werd Nederland achtergelaten en werd er gepuncht in het Baskenland. Primoz Roglic won overtuigend, maar Evenepoel doorstond zijn eerste test door in de voorste groep te eindigen. 600 meter aan 9,3 procent, Evenepoel pompte er aan dik 25 kilometer per uur omhoog, met een max van 32,7 kilometer.

De grote Remco-show volgde twee dagen later, op de beklimming van de Pico Jano. Met alleen Enric Mas in het wiel knalde hij het Strava-segment in 35 minuten en 32 seconden omhoog. Hij reed onder meer Roglic op dik anderhalve minuut. Thymen Arensman finishte ook in de groep Roglic en noteerde over het segment 421 watt. Met zijn (Arensman, dus) bekende gewicht van 68 kilogram was dat 6,19 watt per kilogram. Hoe hard moeten Evenepoel en Mas dan wel niet gereden hebben? Pogacar en Vingegaard-snelheden, zoveel is duidelijk.

Dat Evenepoel echt de sterkste was in de eerste week, bleek op dag negen, toen ook Mas een antwoord schuldig moest blijven op een versnelling van de Belg naar Les Praeres. 3,5 kilometer aan 13,2 procent gemiddeld, aan gemiddeld 15 kilometer per uur! Met een tijd van 13.58 minuten reed hij de Strava-KOM van Thibaut Pinot uit 2018 aan flarden. Pinot was destijds 25 seconden langzamer, waarmee Evenepoel dus ook nog 20 seconden sneller was dan Simon Yates, die toen in 2018 de rit won.

Gespot op Strava: Evenepoel houdt huis met Vingegaard-waardes, derde week Vuelta ging niet zo rap
In de mist van de Pico Jano greep Evenepoel de rode trui

Magistrale tijdrit geeft Evenepoel controle

De tweede week van de Vuelta begon met een individuele tijdrit, achteraf gezien de dag waarop Evenepoel de ronde besliste. Hij nam er nog eens 48 seconden op Roglic en zette de rest zelfs op één á twee minuten achterstand in een tijdrit van 30,9 kilometer. Evenepoel raasde rond aan gemiddeld 55,6 kilometer per uur, meer dan een kilometer per uur harder dan Roglic. Ook op het enige hobbeltje in de finale van de race tegen de klok was hij de rapste. Na de tijdrit was het verschil tussen hem en Roglic plots 2.41 minuten, en Mas gaf al drie minuten toe. Hij zou het nodig hebben...

In de tweede week werd Evenepoel namelijk het vuur aan de schenen gelegd. In de twaalfde etappe was de Belg nog in volle controle. Op de bijna twintig kilometer lange beklimming van de Peñas Blancas liet Evenepoel zien dat hij ook hier de sterkste was. Er werd aangevallen door Mas, er werd aangevallen door Roglic, maar in het laatste gedeelte van de klim - het Strava-segment Peñas Blancas - Los Reales - denderde Evenepoel op kop van de favorietengroep omhoog. Plots zaten Mas en Roglic in het rood. Evenepoel reed de laatste 4,23 kilometer van de etappe (aan 6,9 procent gemiddeld) aan 25,4 kilometer per uur omhoog, met een max van 36,7. Hal-lo!

Dag twaalf van de Vuelta bleek wel de laatste goede dag van Evenepoel in de tweede week. Hij tij keerde en Evenepoel lag in etappe 14 en 15 plots serieus onder druk. Op de beklimmingen naar Sierra de La Pandera en de Sierra Nevada verloor Evenpoel tijd, maar brak hij nooit. Plots kwam het gemiddelde in de laatste fase niet boven de 21 per uur uit. Arensman overlegde in de laatste 3,2 kilometer een gemiddelde van 435 watt. Dat is niet één op één om te rekenen naar Evenepoel, maar de klassementsleider kon geen 6,4 á 6,5 watt per kilogram meer halen. Dat hij niet volledig instortte, blijkt wel uit het feit dat Arensman 6,39 watt per kilogram overlegde in de slotfase en Evenepoel slechts vijf tellen na de Nederlander boven was.

Gespot op Strava: Evenepoel houdt huis met Vingegaard-waardes, derde week Vuelta ging niet zo rap
Evenepoel was een klasse apart in de individuele tijdrit

Evenepoel zet puntjes op de i in laatste week

In de derde week waren alle ogen gericht op het duel tussen Evenepoel en Roglic. Toen de eerste test bergop echter daar was, was Roglic al naar huis. Na een crash van de Sloveen bleef Mas als enige over als serieuze bedreiging op twee minuten achterstand. De redding voor Evenepoel? Misschien wel, al is het de vraag hoeveel harder Roglic had gekund dan Mas, die ook dik in orde bleek. In de zeventiende rit probeerde Mas het op stroken van gemiddeld 7,7 procent. Evenepoel was na een rustdag weer op de afspraak en pareerde.

Een dag later pareerde Evenepoel opnieuw en pakte hij zelfs de dagzege. De arme Robert Gesink werd in de laatste honderd meter overvleugeld, maar daar had Evenepoel logischerwijs geen boodschap aan. Was Evenepoel hier weer helemaal de oude? De meer lopende klim aan 5,7 procent gemiddeld lag hem waarschijnlijk ook wat beter. Om Arensman maar weer aan te halen: hij haalde de laatste 4,9 kilometer een gemiddelde van 6,0 watt per kilogram en finishte op 'slechts' dertien seconden van Evenepoel en Mas. Andere snelheden, andere inspanningen.

De laatste testcase voor Evenepoel was de voorlaatste rit naar de Puerto de Navacerrada. Ook dat was geen heel steile puist en daarmee ideaal voor de altijd super-aerodynamische Remco. Er werd wel aangevallen door de mannen uit de top tien, maar de tank was leeg. Arensman klom de laatste col van deze Vuelta aan 377 watt gemiddeld, ongeveer 5,5 watt per kilogram. Evenepoel hoefde zodoende de wonder-waardes niet eens meer van stal te halen om bij te blijven en te controleren. Hij nam nog eens brutaal de kop en wist op de top dat het binnen was. Hadden we met Roglic een andere strijd gezien? Misschien. De cijfers tonen aan dat Evenepoel drie weken op de afspraak was, ook toen hij het in het derde weekend even moeilijk had.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws