Evenepoel glimt van oor tot oor na Vueltazege: 'Nu daalt het besef pas echt in' Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel glimt van oor tot oor na Vueltazege: 'Nu daalt het besef pas echt in'

Evenepoel glimt van oor tot oor na Vueltazege: 'Nu daalt het besef pas echt in'

Remco Evenepoel heeft de Vuelta a España gewonnen. Het hing al in de lucht na de etappe van zaterdag, maar nu Madrid bereikt is, is het officieel. De Belg van Quick-Step Alpha Vinyl Team heeft zich gedurende drie weken meermaals laten zien als een van de beteren, al dan niet de beste klassementsrenner van het pak.

In het flashinterview direct na de streep zit Evenepoel dan ook met een glimlach van Utrecht tot Madrid. 'Nu daalt het besef pas echt in, nu het officieel is', begint de joviale Belg zijn relaas. 'Na de rit van zaterdag zat ik al erg hoog in de emoties omdat we als ploeg gewoon voelde dat we er bijna waren. Maar goed, dan moet je natuurlijk nog wel heelhuids Madrid halen.' Dat deed hij dan ook. Op het lokale circuit in Madrid reed de Belg constant voorin, waardoor hij uit de problemen kon blijven. 'Het is perfect gegaan, nu kunnen we ervan gaan genieten.'

Dat het goed ging, betekent niet dat De Aerokogel van Schepdaal om zich heen kon kijken in de straten van Madrid, totaal niet zelfs. 'Ik had helemaal geen tijd om na te denken over de omgeving tijdens de wedstrijd. Het was een technisch parcours en elke ronde werd het nerveuzer! Het was niet super leuk maar uit eindelijk ben ik gewoon blij dat we de chaos hebben overleefd en dat we hier heelhuids zitten.'

Evenepoel schrijft geschiedenis

Met zijn Vueltazege schrijft de jonge renner geschiedenis. 'Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de ploeg en voor mijn land', aldus Evenepoel. Waar het voor hemzelf zijn eerste zege is in een grote ronde, is het ook voor zijn ploeg de eerste eindzege in een grote ronde. Voor de laatste Belgische Vueltawinnaar, moeten we terug naar Freddy Maertens, hij won de Spaanse ronde in 1977, 45 jaar geleden. De renner van Quick-Step is de achtste Belg die een Vueltazege op zijn naam zet. 'Ik denk dat we heel trots kunnen zijn op wat we hebben bereikt', sluit Evenepoel meer dan voldaan af. De slotetappe werd gewonnen door Juan Sebastián Molano.

Ploegleider Lodewyck: 'Hij heeft een sterk karakter'

Na afloop sprak Sporza met Quick Step-ploegleider Klaas Lodewyck. Hij stipt de beslissende momenten van Evenepoel zijn eindzege aan. ‘Ik denk vooral de eerste week, vervolgens de tijdrit, en dan de manier waarop hij reed op Sierra Nevada.’

Om in de eerste week tijd te pakken, was ook vooraf het plan. ‘We zagen dat de conditie in San Sebastian al heel goed was. We begonnen met de ambitie om zoveel mogelijk tijd te pakken op de concurrentie in de eerste week. In de tijdrit voerde Remco daarna een heel groot nummer op. Toen hadden we een grote voorsprong. De val vervolgens was een minder moment. Hij reed er even wat minder door, maar in de rit naar Sierra Nevada trapte hij weer heel goede waardes en ook het goede gevoel kwam weer terug. En dan moet je vertrouwen hebben in die laatste week’, vervolgt Lodewyck.

Over de renner Evenepoel zegt de ploegleider: ‘Hij weet wat hij wil, heeft heel sterk karakter en is ook een dankbaar persoon.’ Het is niet alleen de eerste keer dat Evenepoel een grote ronde wint, het is ook de eerste keer in de geschiedenis van de ploeg van Patrick Lefevere. ‘Het is de eerste grote ronde die de ploeg wint. De overwinning betekent veel voor de ploeg, nog meer richting de toekomst toe’, doelt Lodewyck op de groeiende ambities met Evenepoel.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws