Gespot op Strava: Gigant Van Vleuten traint richting laatste profjaar meer, langer en hoger dan ooit! Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Gigant Van Vleuten traint richting laatste profjaar meer, langer en hoger dan ooit!

Gespot op Strava: Gigant Van Vleuten traint richting laatste profjaar meer, langer en hoger dan ooit!

Haar laatste jaar als prof is aangebroken en hoewel we nog een heel seizoen van Annemiek van Vleuten kunnen gaan genieten, voelt het als een mes dat boven ons hangt op het hakblok. Nog maar één jaar kijken naar bizarre solo's, briljante overwinningen en ook een portie trainingsarbeid in de winter waar je bang van wordt. We duiken nog één keer in de wintercijfers van een trainingsbeest pur sang.

Van Vleuten begint haar seizoen op donderdag 16 februari in de Ronde van Valencia en reken maar dat ze meteen op de afspraak zal zijn. Nadat ze vorig seizoen met een gebroken elleboog de wereldtitel greep in Australië, ging de blik vol op haar laatste profseizoen. Een jaar waarin ze alles wil rijden en alles wil winnen, van de grote klassiekers tot aan de drie grote rondes en het WK. En dan kun je maar beter een beetje goed trainen...

Van Vleuten rijdt meer en langer dan ooit tevoren

Nu hebben we de afgelopen jaren in de winter steevast een Gespot op Strava gemaakt over de trainingsarbeid van Van Vleuten in de winter. Die is namelijk gigantisch. Dat ze kan wedijveren met de mannen is allang geen geheim meer. Vorig jaar moest ze nog van ver komen, na een bekkenbreuk in oktober (in Parijs-Roubaix), maar overlegde ze alsnog duizelingwekkende cijfers. Eind 2021 en begin 2022 reed ze in drie maanden tijd 8.841,2 kilometer op de teller, met 153.464 hoogtemeters... Ze won bij haar terugkeer meteen de Ronde van Valencia en vervolgens Omloop Het Nieuwsblad.

Deze winter kwam Van Vleuten opnieuw met een blessure uit het koersjaar, al was haar elleboogbreukje niet zo ernstig als de bekkenbreuk van een jaar eerder. Dat is ook wel te zien in de cijfers: zat ze in oktober 2021 nog grotendeels op haar gat, in november van 2022 reed ze 2.501,3 kilometer bij elkaar. Daar voegde ze in november, december en januari nog eens 8.573,5 kilometer aan toe.

De januari-maand springt eruit. Van Vleuten noteerde 3.401,5 (!) kilometer en 69.455 (!) hoogtemeters in haar laatste maand training richting het voorjaar. Hal-lo! Ze zat in totaal 134 uur en 35 minuten op de fiets in januari. Dat is omgerekend zo'n 4,5 uur per dag voor 31 dagen, bijna 110 kilometer gemiddeld per dag en een duizelingwekkend aantal van 2.240 hoogtemeters gemiddeld, PER DAG. Ongehoord, in de wetenschap dat er in januari ook nog een soort van rustdagen tussen zaten. We hebben voor de zekerheid de afgelopen jaren even gecheckt, maar nooit kwam Van Vleuten in Strava over de 3.400 kilometer in een maand.

Annemiek van Vleuten tijdens één van haar ritten in januari.
Annemiek van Vleuten tijdens één van haar ritten in januari.

Van Vleuten heeft het druk in Colombia

In de eerste weken van november trainde Van Vleuten nog op het Hollandse platte land, alvorens ze in het vliegtuig stapte naar Kenia. Daar verbleef ze tot 8 december en ging ze op de fiets 'back to basic'. Van Kenia ging het vervolgens naar Altea, waar een eerste trainingskamp met Movistar werd belegd. Na een twee weken hard werken werden de feestdagen in Nederland gevierd, al zat ze met Oud en Nieuw gewoon alweer in Spanje, op doorreis naar haar favoriete Colombia. Ze zou daar in totaal zes weken verblijven, van 3 januari tot en met 13 februari.

Zoals gezegd ging ze in Colombia ontzettend tekeer qua inhoud, al kleedde ze dit wel aan met vrijwel altijd goed gezelschap en uiteraard lekker weer en prachtige omgevingen. Ze ging twee keer op pad met een fietsgroep namens Altos Cycling, ze reed dagen met mannen-profs Alvaro Hodeg, Sergio Henao en Simon Pellaud, ze deed haar blokjes met Movistar-ploeggenote Paula Patino en de laatste twee weken deed ze mee aan een wielerproject van haar trainer Louis Delahaije.

Wat opvalt? De constantheid. Geen dagen boven de 200 kilometer, maar ook nauwelijks dagen onder de 70 á 80 kilometer. Het was regelmatig happen naar zuurstof, tot ver boven de 3.000 meter en met 3.790 hoogtemeters op één dag als record vloog ze ook op dat front niet per uit de bocht. Een diesel die wordt opgewarmd, met als eigenschap dat diesels doorgaans niet snel meer stilvallen. Het vrouwenpeloton is gewaarschuwd, met Van Vleuten die van grote hoogte gaat beginnen aan haar laatste seizoen. Wij gaan er eens goed voor zitten...

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws