Gespot op Strava: De indrukwekkende wederopstanding van kilometervreter Van Vleuten Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: De indrukwekkende wederopstanding van kilometervreter Van Vleuten

Gespot op Strava: De indrukwekkende wederopstanding van kilometervreter Van Vleuten

'Wie de koers écht een warm hart toedraagt, kijkt in 2022 alle races van Van Vleuten', zo schreef ik een weekje geleden in een column. Dat was niet voor niets, want zoals ik al zei: apprecieer grootheid zolang het kan. Dat Van Vleuten een grootheid is in het vrouwenpeloton bewijst ze deze dagen andermaal in Colombia. Daar doet ze, na een pijnlijke revalidatie, weer (te) gekke dingen en doet ze haar naam als kilometervreter meer dan eer aan.

Van Vleuten kwam al wel vaker voorbij in de rubriek Gespot op Strava. Niet zo gek ook, aangezien ze in 2020 nog een solo-training deed van 240 kilometer. Voor de leuk. We hielden haar begin dit jaar nog in de gaten toen ze met de heren van Movistar ontzettend hard trainde. Op het moment van schrijven is ze in Colombia, waaraan ze vorig jaar haar hart verloor. Het was een tweede trainingsblok, nadat ze half november al op Gran Canaria de eerste kilometers richting het nieuwe seizoen in de benen trapte.

Van Vleuten moest namelijk van ver komen, nadat ze in oktober in Parijs-Roubaix haar bekken brak. Die race, waarbij ze hard op de kasseien viel, was op 2 oktober. Tien dagen later zagen we haar voor het eerst terug op de stadsfiets, waarbij vrienden en familie het haar in de eigen omgeving al flink lastig maakten. Op 16 oktober, precies twee weken na Parijs-Roubaix, zat Van Vleuten voor het eerst weer op de racefiets. In Nederland maakte ze haar eerste, broodnodige afstanden, eind oktober gevolgd door wat eerste kilometers in de Spaanse zon, tijdens een mediaweek met Movistar. Het ging in Pamplona alweer aan meer dan 30 kilometer per uur. Ze reed zelfs een QOM uit de boeken op een stuk van een kleine 20 kilometer heuvelachtig gebied. Dat ze dit alweer kon, dik drie weken na haar crash, was bewonderenswaardig.

Gespot op Strava: De indrukwekkende wederopstanding van kilometervreter Van Vleuten
Indrukwekkende training, dik drie weken na haar crash in Parijs-Roubaix.

Van Vleuten zet snel stappen in Spanje

Na Pamplona reisde Van Vleuten eind oktober door naar Cantabria, ook in Spanje. Ze verkende er op 29 oktober onder meer een etappe uit de Vuelta 2022 voor vrouwen. Ze reed haar eerste klim omhoog; 6,45 kilometer aan 7,3 procent. Misschien zal ze ietwat geschrokken zijn van het gemiddelde van 'slechts' 10,2 kilometer per uur, maar op Strava was ze vooral blij dat ze weer een vinkje kon zetten. Ze sloot oktober af met een meer dan bemoedigende groepsrit van dik 120 kilometer aan dik 28 per uur. Wie had dat gedacht, nog niet eens een maand na haar dramatisch verlopen debuut in Roubaix?

In november maakte Van Vleuten snel stappen. Ze trainde een dagje met 'Rabobank-held' Oscar Fraire en werd op 4 november terug gezien in Nederland. Bij een training van 111 kilometer op 5 november bleek dat ze er nog lang niet was, getuige het bijschrift 'de pijn wordt minder!'. Van Vleuten ging duidelijk door de pijngrens, zoals de dokter haar had opgedragen. Het maakt alle trainingen en trainingsuren nog een stukje knapper. Op 9 november volgde de eerste training van 100 kilometer zonder te stoppen. 'Een doorbraak', zo noemde ze het.

Alle wielervrienden werden van stal gehaald om kilometers te malen in de Nederlandse velden. Zo zagen we Taco van der Hoorn op 11 november terug op Van Vleuten haar Strava. Half november was ze weer in Spanje te vinden, zoals gezegd op Gran Canaria. 'Ik rijd nog steeds oncomfortabel met gebroken botten, maar ik zie progressie', noteerde ze op 14 november. Naast de kilometers zagen we de hoogtemeters toenemen, 2.383 meter op dag twee, 3.140 meter op dag drie, 3.474 meters op dag vier en 3.769 hoogtemeters op dag vijf in het zonnige Spanje. Ze noteerde meerde trainingen van dik zes uur.

Gespot op Strava: De indrukwekkende wederopstanding van kilometervreter Van Vleuten
Van Vleuten trainde in november met Fraire.

Langzaam de oude Van Vleuten in Zuid-Amerika

Na een tussenstop in Nederland was het eind november tijd voor Colombia! Op 26 november kwam Van Vleuten aan en na enkele dagen acclimatiseren kon de gashendel open toen december begon. Laten we eerst eens kijken naar de arbeid in vier weken Colombia. Van Vleuten noteerde van 26 november tot en met 21 december maar liefst 3.162,29 kilometer en een bizar aantal van 61.851 hoogtemeters! Ze zat in die 3,5 week in totaal 119 uur en 49 minuten in het zadel en miste niet één dag. Dat betekent dat ze voor 26 dagen lang gemiddeld 4,5 uur per dag op de fiets zat, goed voor gemiddeld 121,63 kilometer per dag en een duizelingwekkend aantal van 2.379 hoogtemeters per dag, gemiddeld. Trainingsbeest!

Wie deze cijfers ziet, kan niet anders concluderen dan dat Van Vleuten in Colombia afrekende met haar blessures. Ze trainde in Colombia met allerlei collega's, overwegend mannen. Zo reed ze enkele dagen in het wiel mee van Simon Pellaud (Androni) en wees vervolgens Alváro Hodeg (Deceuninck) haar de weg. Geen kruipklimmetjes meer aan 10 kilometer per uur. In het wiel van de heren ging het hárd! Halfweg december noteerde Van Vleuten haar eerste serieuze tempo-training en op 12 december was er weer een mijlpaal in het lange herstel. 'De eerste zware inspanningen en belangrijker: terug op mijn normale zadel!', zo klonk het. Ze had in de eerste tien weken na haar crash op een aangepast zadel getraind, vanwege haar bekkenbreuk...

Vanaf 14 december ging Van Vleuten vijf dagen op pad met een hele meute enthousiaste Colombianen, onder de noemer 'Tour Altos Cycling'. Daar sprongen twee dagen uit om aan te tonen hoe indrukwekkend Van Vleuten alweer aan het toeren is. Op 15 december was ze onderdeel van een tocht van 256,4 (!) kilometer, aan 34,5 kilometer per uur. Ze reed in de laatste honderd vlakke kilometers doodleuk drie QOM's uit de boeken, meegezogen door de groep. Op 16 december was het 'Epic climbing day', met een ongekend aantal van 5.188 hoogtemeters in slechts 126 kilometer. Er werd gestart in Honda op 200 meter en het hoogste punt was op dik 4.100 meter!

Het festijn in Colombia is vooralsnog een 'work in progress', maar gezien het feit dat Van Vleuten op 21 december in een lange duurrit alweer wat 'VO2 max efforts' inbouwde, geeft wel aan dat de kilometervreter op de weg terug is. QOM's in Colombia: berg u maar de komende dagen!

Gespot op Strava: De indrukwekkende wederopstanding van kilometervreter Van Vleuten

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws