Gespot op Strava: Van Aert, Evenepoel en Pogacar helemaal terug op de radar met lekkere KOM's Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Van Aert, Evenepoel en Pogacar helemaal terug op de radar met lekkere KOM's

Gespot op Strava: Van Aert, Evenepoel en Pogacar helemaal terug op de radar met lekkere KOM's

Er zijn periodes dat we ze allemaal tegelijk aan het werk zien, maar er zijn ook weken waarin de wielerfan het moet doen zonder de grote sterren van het wielrennen in het peloton. Gelukkig is dat bijna ten einde, met Wout van Aert die na twee maanden van de radar terug is in Zwitserland. Remco Evenepoel keert na z'n Giro-opgave ook terug op zondag en Tadej Pogacar is terug op Strava in zijn voorbereiding richting de Tour de France. Tijd om de cijfers van het drietal te bekijken!

Van Aert werkt in de sneeuw aan Tourvorm

Van Aert namen we in april al eens onder de loep. Na zijn klassieke campagne - met een derde plek in Parijs-Roubaix als slotstuk - nam hij rust en startte hij de motor eind april weer op met een meerdaagse vriendentrip naar Champagne. In de laatste week van april jumpte Van Aert van de ene naar de andere fiets. Hij noteerde 137 kilometer op de racer, reed op Koningsdag 200 kilometer op de racefiets, ging 160 kilometer offroad op de gravelfiets en deed ook al een ritje op de tijdritracer van Cervélo. Kortom: hij zat niet stil.

In de eerste week van mei speelde Van Aert nog even op de fiets in België, verkende hij vervolgens het WK-parcours in Glasgow en landde hij na een kort retourtje in Herentals uiteindelijk op 8 mei in de Sierra Neveda. Daar verbleef hij tot en met 27 mei, samen met z'n Tourploeggenoten van Jumbo-Visma. In de hele maand mei reed Van Aert 3.112,5 kilometer en dik 57.000 hoogtemeters bij elkaar. Tel daar nog eens 8.000 hoogtemeters uit de eerste week van juni bij op en Van Aert overtrof zichzelf op dat vlak flink ten opzichte van 2022.

In Spanje werd een serieuze basis gelegd voor deel twee van het seizoen. Duurvermogen kweken op hoogte, op zoek naar rode bloedcellen die straks in de Tour van pas komen. Van Aert kon zich echter niet altijd bedwingen en slingerde de motor enkele keren flink aan. Op 20 mei verpulverde hij de KOM (Strava-recordtijd) op het heuvelachtige segment 'Otura - Gojar - Zubia - Monachil', door de 13,41 kilometer bijna anderhalve minuut sneller af te werken dan Giovanni Aleotti (BORA) in 2021. Van Aert is sindsdien de enige renner die het segment boven de 30 kilometer per uur afwerkte,

Op de laatste dag in de Sierra Nevada ging de KOM van het segment 'La Sofferenza Per Il Duro Sterrato', met de Jumbo-Visma-diesel Van Aert-Laporte-Van Baarle. Tijdens z'n week op hoogte met Wilco Kelderman sneuvelden er ook records. Van Aert was op 2 juni de snelste op de 'Tiefencastel Lantsch' en op 6 juni knalde hij een klimmetje van een dikke kilometer ('Via Da Bernina 19 Climb') 26 seconden sneller omhoog dan de oude toptijd. Laat die Ronde van Zwitserland maar komen!

Tekst gaat verder onder de foto.

De Strava-KOM's van Van Aert in mei en juni op een rijtje...
De Strava-KOM's van Van Aert in mei en juni op een rijtje...

Evenepoel meteen op KOM-jacht na Giro-domper

Ook Van Aerts landgenoot Remco Evenepoel zien we zondag terug in de Ronde van Zwitserland. De wereldkampioen had nu moeten nagenieten van z'n eindzege in de Giro d'Italia, maar een coronabesmetting maakte na negen dagen een einde aan dat avontuur. Evenepoel ging naar huis, ziekte uit kwam op 25 mei met zijn eerste upload sinds de Giro op de proppen. 'Too soon for 100', zette hij met gevoel voor humor bij een rit van 99,55 kilometer.

In België werkte Evenepoel eind mei verder aan zijn vorm, die getuige alle persoonlijke records op diverse segmenten niet zo was afgebot als misschien gedacht. Zo knalde hij onder meer de Koppenberg sneller dan hij ooit deed omhoog. Op 29 mei zat hij alweer op de tijdritfiets, liefkozend ook wel 'the bullet' genoemd door Evenepoel.

In juni ging Evenepoel naar Zwitserland, waar hij al op 2 juni zijn eerste rit uploadde. De persoonlijke records namen in aantal toe, de beentjes draaiden langzaam weer warm. Dat kwam allemaal tot uiting op 5 juni, alias 'Rosier Day'. Evenepoel knalde in een rit van 145 kilometer en 2.500 hoogtemeters de KOM op de noordzijde van de Rosier uit de boeken. Die stond overigens op naam van z'n huidige ploegmaat Louis Vervaeke, die er in 2020 zes tellen langzamer was. Evenepoel beklom de Rosier later ook nog van de andere kant, in een persoonlijk record.

Tekst gaat verder onder de foto.

Remco Evenepoel is wel weer in vorm hoor!
Remco Evenepoel is wel weer in vorm hoor!

Pogacar terug op Strava, meteen met records

En dan is er nog Tadej Pogacar, de Sloveen die in Luik-Bastenaken-Luik z'n pols brak en daarom de afgelopen weken nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Hoe goed gaat hij zijn in de Tour de France, nu zijn voorbereiding flink is aangetast? We zullen het pas in juli weten, Pogacar gaf ons via social media louter positieve updates. Op 6 juni was er dan ook eindelijk weer een Strava-upload!

Pogacar daalde begin deze maand neer in de Sierra Nevada in Spanje, waar hij enkele weken aan z'n optimale Tourvorm gaat schaven. Dat de basisconditie al hoog ligt, bewees wel zijn KOM op de 'Collado del Alguacil desde Pinos Genil'. Pogi stoof de klim van 16,70 kilometer aan 6,4 procent gemiddeld omhoog in 52 minuten en 41 seconden. Dat was maar liefst anderhalve minuut sneller dan de oude toptijd, drie dagen eerder neergezet.

We kunnen ons alleen maar voorstellen wat er de komende weken allemaal nog op Strava gaat verschijnen, als Pogacar straks echt z'n dijen laat spreken. In koers zullen we hem alleen nog bij het Sloveens kampioenschap zien, eind deze maand. Daar zal hij de wegwedstrijd en tijdrit betwisten. Begin juli gaat hij vervolgens op voor zijn derde Tourzege.

Gespot op Strava: Van Aert, Evenepoel en Pogacar helemaal terug op de radar met lekkere KOM's

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news