Gespot op Strava: Van der Poel vernietigde Poggio-record (het is alleen nog niet officieel, Mathieu!) Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Van der Poel vernietigde Poggio-record (het is alleen nog niet officieel, Mathieu!)

Gespot op Strava: Van der Poel vernietigde Poggio-record (het is alleen nog niet officieel, Mathieu!)

Strava was een jaar lang als de hemel. Althans, zo moet het toch gevoeld hebben. Mathieu van der Poel deelt het liefst niet alles, maar in 2022 besloot hij een jaar lang alles op Strava te mieteren. Iedere training, hartslagen, vermogens... Zul je net zien dat hij zaterdag in Milaan-Sanremo het Poggio-record aan bonken reed, enkele weken nadat hij besloot weer te stoppen met delen.

'Daar heb ik geen behoefte meer aan', zei hij in het Algemeen Dagblad over zijn plotse stop op Strava. 'De helft van de renners deelt van alles op Strava maar geen hartslag of geen vermogen. Dan heb je er niks aan en zie je niks. Vorig jaar vond ik het ook leuk omdat ik wel wat KOM’s probeerde aan te vallen op trainingsstages. Ik heb het ook gedaan omdat er altijd commentaar was dat ik nooit liet weten wat er getraind werd. Toen heb alles een jaar online gezet. Nu niet meer.'

Van der Poel rijdt stokoud record uit de boeken

En toch hopen de cijferfanaten uit de wielersport nog op één uitzondering. Al is het alleen maar om zwart op wit te kunnen genieten van de KOM die Van der Poel zaterdag in Milaan-Sanremo vestigde op de Poggio. Want een stokoud record uit 1995 ging eraan, en dik ook. Niemand slaagde er de afgelopen jaren in om de tijd van Maurizio Fondriest en Laurent Jalabert uit de boeken te rijden, tot 2023.

De twee werden 28 jaar geleden gegangmaakt door een kudde auto's en ze maakten elkaar de kop gek zoals Tadej Pogacar, Van der Poel, Wout van Aert en Filippo Ganna dat zaterdag deden. Van onder tot boven was het vol gas en op het moment dat zelfs de onverslaanbare Pogacar de tong tot in z'n spaken had hangen, vloog Van der Poel ervan weg. De regisseurs misten het moment van aanzet, en dat zal hen de rest van hun leven achtervolgen. Gelukkig hebben we de live-beelden langs de kant nog.

Officieel werd zaterdag een tijd van 5 minuten en 40 seconden geklokt voor Van der Poel. Daarmee was hij zes seconden sneller dan de tijd van Fondriest en Jalabert. De omstandigheden waren vooraf perfect voor een dergelijke prestatie, maar de benen van Van der Poel overtroffen alle verwachtingen. Wind mee op de Poggio was fijn, maar dat Bahrain Victorious en vervolgens UAE Team Emirates de klim van onderaan aanvielen en dat Van der Poel nóg een versnelling had (met Pogacar al 'pierdood'), maakt dat dit record zomaar weer 28 jaar kan blijven staan.

Tekst gaat verder onder de video!

De beklimming van de Poggio, te zien vanaf minuut 2.56 in de samenvatting

Hoe hard ging Mathieu van der Poel?

Naar verluidt zou Van der Poel gemiddeld aan bijna 40 kilometer per uur omhoog zijn geknald. De exacte cijfers hebben we helaas (nog) niet. Medevluchters Pogacar en Van Aert deelden hun Strava-file gelukkig wel. De oude KOM - in Strava een iets korter segment - stond op naam van Alejandro Valverde uit 2019. Van Aert en Pogacar doken er zaterdag allebei vijf seconden onder. 5.36 minuten staat er in de KOM-lijst, aan 38,9 kilometer per uur gemiddeld. Maximale snelheid Pogacar: 51,8 per uur. Maximele snelheid Van Aert: 54,2!

Hoe hard Van der Poel dan ging? Nou, nog een paar seconden harder. En laten we het nog een beetje indrukwekkender maken: pakken we het segment 'Milaan-Sanremo finale' erbij, dan zien we pas echt hoeveel harder de mannen zaterdag gingen. Van Aert werkte het segment, dat start iets voor de voet van de Poggio, af in 14 minuten en 41 seconden, Pogacar was twee seconden langzamer. Oude recordtijd was in handen van Jasper Stuyven uit 2021, met een tijd van 14.44. Daarin zijn de verschillen dus niet zo groot. Van der Poel finishte echter vijftien (!) seconden voor Ganna, Van Aert en Pogacar.

En dan nam de Nederlander van Alpecin-Deceuninck nog niet eens alle risico's in de afdaling, zo zien we terug op Strava. Geen enkele renner uit de 2023-editie komt terug in de KOM-lijst van Strava-segment 'Poggio descent'. Het was de overall performance, van voet Poggio tot finish op de Via Roma die zaterdag zorgde voor winst. En dan nu maar hopen dat Van der Poel daags na zijn monumentale zege nog één keer een uitzondering voor ons wil maken, want zonder Strava is het niet officieel, Mathieu!

De KOM-lijst op de Poggio na zaterdag. 
De KOM-lijst op de Poggio na zaterdag. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news