Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2023 | Eerste aankomst bergop kolfje naar de hand van Evenepoel Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2023 | Eerste aankomst bergop kolfje naar de hand van Evenepoel

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2023 | Eerste aankomst bergop kolfje naar de hand van Evenepoel

De mannen die op hoogtestage zijn geweest mogen in rit twee van de Ronde van Catalonië laten zien uit welk hout zij gesneden zijn! In de 165 kilometer lange koers wachten namelijk de zware Coll de Coubet en Vallter. Eén ding is zeker: verschillen in het klassement zijn aanstaande. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 2 Ronde van Catalonië 2023

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2023 | Eerste aankomst bergop kolfje naar de hand van Evenepoel

De renners krijgen maar kort de tijd om de benen op te warmen, want na acht kilometer moet er al even geklommen worden. De Alt de Can Bordoi zal als springplank moeten dienen voor de sterke vluchters. Nadien is het zo'n honderd kilometer vlak en kan er flink gegeten worden voor de slopende finale.

Als eerste wacht de Coll de Coubet. Deze klim is met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 procent niet enorm steil, maar de beentjes krijgen het wel tien kilometer te verduren. Na een korte afdaling is het langzaam maar zeker tijd voor de echte scherprechter van de dag: Vallter. Deze slopende klim is vijftien kilometer lang en kent een stijgingspercentage van 6,7 procent. Vallter kent geen echte uitschieters en is dus een loper, al moet er een tijdje aan 8 procent worden geklommen. Op de top vlakt de klim lichtelijk af en kan er, indien er geen solo wordt geïnitieerd, worden gesprint om de zege en bonificatieseconden.

In 2021 eindigde de Ronde van Catalonië voor het laatst op Vallter. Winnaar toen? Adam Yates. De Engelsman, toen nog in dienst van INEOS Grenadiers, kwam solo aan en versloeg Esteban Chaves en Alejandro Valverde op 'hun' terrein. Yates weet dus wat het is om te winnen op Vallter, zeker omdat hij ook in 2019 al wist te zegevieren.

Beklimmingen

11,5 km: Alt de Can Bordoi (3,1 km a 5,2%)
118 km: Coll de Coubet (10,3 km a 5,4%)
165,5 km: Vallter (15,1 km a 6,7%)

Tijden

Start: 12:50 uur
Finish: ongeveer 17:00 uur

Weer etappe 2 Ronde van Catalonië 2023

Het is heerlijk weer in Catalonië! De renners starten onder een stralende zon en zeventien graden Celsius vanuit Mataró. De zon raken ze niet meer kwijt, maar bovenop de slotklim is het wel een stuk frisser. Met vijf graden is het toch beter om meteen een jasje aan te trekken na de finish...

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2023

Er kan voor deze bergrit een waslijst aan favorieten worden opgesteld, maar Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) steken er toch wel bovenuit. Evenepoel won al de UAE Tour, terwijl Roglic bij zijn rentree meteen drie ritten en het eindklassement op zijn naam schreef in de Tirreno-Adriatico. Beide mannen zullen erop gebrand zijn om iets te laten zien aan de wereld en vooral elkaar.

Wie zijn dan de uitdagers? Misschien wel Adam Yates (UAE-Team Emirates), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Richard Carapaz (EF-Education EasyPost). Dit viertal voelt zich als een vis in het water wanneer het op lange beklimmingen aankomt. Wordt het een gevalletje waar twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen?

Mikel Landa
Mikel Landa

Wat meer vraagtekens zijn er bij INEOS Grenadiers. Daar keren Geraint Thomas en Egan Bernal terug na blessureleed. Normaal gesproken horen zij bergop bij de absolute favorieten, maar hoe is dat nu? Het is pas dag twee... Ook Romain Bardet (Team DSM), Guillaume Martin (Cofidis), Gino Mäder, Jack Haig (beide Bahrain Victorious), Giulio Ciccone (Trek Segafredo), Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) en João Almeida (UAE-Team Emirates) hebben het in potentie in zich om eraan te blijven hangen.

Als laatste mogen de vluchters nooit worden uitgevlakt. Misschien willen de grote ploegen het dragen van de leiderstrui nog even uitstellen. In dat geval moet er rekening worden gehouden met mannen als Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Louis Meintjes (Intermarché Circus-Wanty), Michael Storer (Groupama-FDJ), Einer Augusto Rubio (Movistar), Dylan Teuns (Israel Premier Tech) en Andreas Kron (Lotto-Dstny).

Favorieten etappe 2 Ronde van Catalonië 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Schaduwfavorieten: Adam Yates (UAE-Team Emirates), Jai Hindley (BORA-hansgrohe), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Richard Carapaz (EF-Education EasyPost) en Mikel Landa (Bahrain Victorious)
Longshots: Romain Bardet (Team DSM), Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Guillaume Martin (Cofidis), Gino Mäder, Jack Haig (beide Bahrain Victorious), Giulio Ciccone (Trek Segafredo), Ben O'Connor (AG2R Citroën Team) en João Almeida (UAE-Team Emirates)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws