Gestopte Sunweb-renner was klaar met peloton: 'Rijden rond met potjes pijnstillers en cafeïne' Wielrennen
Wielrennen

Gestopte Sunweb-renner was klaar met peloton: 'Rijden rond met potjes pijnstillers en cafeïne'

Gestopte Sunweb-renner was klaar met peloton: 'Rijden rond met potjes pijnstillers en cafeïne'

Ludvig Wacker zette eind september definitief een punt achter zijn nog jonge carrière. De 21-jarige Deen reed twee jaar voor de opleidingsploeg van Team Sunweb, maar een valpartij en het gebruik van pillen in de sport zorgden ervoor dat hij besloot te stoppen, zo geeft hij aan bij Feltet.dk.

Wacker is geen grote naam in de sport, maar wist in 2017 onder andere Gent-Wevelgem voor junioren te winnen. Daarna kreeg hij interesse van Team Sunweb en was hij in 2018 op hetzelfde trainingskamp met renners als Tom Dumoulin en Michael Matthews. 'Dat was te gek en één van mijn mooiste ervaringen.' In de volgende jaren boekt Wacker geen grootste resultaten, waarna een valpartij in 2020 ervoor zorgt dat hij niet meer normaal op de fiets terugkeert. 'Ik was mentaal volledig uitgeput en bang. Zodra ik een nummer opgespeld kreeg, ging het mis en was ik bang om te crashen.' Officieel rijdt Wacker in juni 2021 zijn laatste wedstrijd op het Deens kampioenschap, waar hij de finish niet haalt.

Het was echter niet alleen de valpartij die Wacker deed besluiten te stoppen met zijn carrière. De Deen was ook klaar met het gedrag van andere renners in het peloton, zeker als het aankwam op het gebruik van pillen in wedstrijden. 'Ik ben klaar met pillen in de sport. Het zijn misschien legale pillen, maar ik ben er klaar mee in de wielersport. Het is ons toen gewoon opgevallen. In de grote wedstrijden rijden renners rond met kleine potjes pillen in hun zakken. Dat zijn onder anderen pijnstillers en cafeïne. Ik heb zelf nooit iets willen pakken, maar je weet dat iedereen wel iets neemt. Het is belachelijk, want je weet niet wat het over twintig jaar met je lichaam doet. Ik denk vaak dat het de jonge renners zijn die het zelf doen. Het is niet de ploeg die daar per se voor verantwoordelijk is. De rijders kunnen het zelf halen, er is makkelijk toegang tot te krijgen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws