Gevecht á la Froome-Sagan en tijdverlies voor klassementsmannen? Dit is de waaier-info voor vanmiddag! Wielrennen
Wielrennen

Gevecht á la Froome-Sagan en tijdverlies voor klassementsmannen? Dit is de waaier-info voor vanmiddag!

Gevecht á la Froome-Sagan en tijdverlies voor klassementsmannen? Dit is de waaier-info voor vanmiddag!

We hebben deze Tour de France al een aantal mooie ritten voorgeschoteld gekregen. Echter, de twee sprintritten op dag drie en vijf waren wel erg saai. Ook op donderdag, tijdens de zesde etappe, kan het weleens een hele lange aanloop worden richting de massasprint. Maar, er is een extra factor die van belang kan zijn: de wind! Waait deze hard genoeg in de richting van Dijon? En zo ja, wat doen de coureurs er dan mee?

De Tour kent van die ritten in de geschiedenis, ook de recente historie, die vanuit het niets veranderden in een waar spektakel door de wind. In 2013 verloor Alejandro Valverde zijn podium in de rit naar Saint-Amand-Montrond. In 2016 zagen we geel en groen, Chris Froome en Peter Sagan, samen op avontuur in de wind. En in 2019 en 2020 verloren belangrijke pretendenten in het klassement tijd vanwege de rol van de wind. Eenzelfde scenario is nu zeker ook mogelijk. Alles zal afhangen van de kracht van de wind op donderdagmiddag. Voorspellingen lopen behoorlijk uiteen.

Waaiers in de buurt van Dijon? Veel hangt af van de renners zelf

Op Windfinder zien we dat in het koersgebied van vandaag in het begin van de middag een wind schuin in de rug zal staan, maar dat deze later op de dag meer vanuit het westen waait. De website geeft ongeveer windkracht 3 aan op de Schaal van Beaufort. Op X circuleert een beeld van Epic Ride Weather, dat de wind vanuit eenzelfde richting geeft. Er mag weinig twijfel zijn: de wind blaast vanuit de goede richting om de boel op de kant te zetten, vooral in het laatste deel van de rit, richting finishplaats Dijon. Qua kracht is deze misschien net te zwak om voor gaten in de meute te zorgen.

Ook Buienradar.nl beschrijft dezelfde windkracht als bovenstaande twee bronnen. Resten er nog twee vragen: zitten er voldoende open stukken in het parcours? En is de wind daar sterk genoeg om het te proberen? Mind you, morgen is ook de tijdrit. Wie heeft er überhaupt zin om te proberen het peloton op hol te laten slaan? Een ding is zeker. Het zou de dag een stuk leuker en spannender maken. Laten we hopen dat er ploegen hun kans schoon zien, later op de middag!

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws