Favorieten etappe 6 Tour de France 2024 | Weten waar (en hoe) je de mosterd haalt Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024 | Weten waar (en hoe) je de mosterd haalt

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024 | Weten waar (en hoe) je de mosterd haalt

Voor de tweede dag op rij krijgen de spurters een kans in de Tour de France, wat het totale aantal op drie in de eerste zes dagen brengt. Geen slechte score in deze Ronde van Frankrijk, die tussen Macon en Dijon verder koers zet in noordelijke richting. In die tweede plaats kan men deze donderdag de mosterd halen, waar In de Leiderstrui je het nodige over bijbrengt.

Parcours etappe 6 Tour de France 2024

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024 | Weten waar (en hoe) je de mosterd haalt

Starten doen we in Macon, waarna we vrij snel bij de eerste hoogtemeters van deze dag aankomen. Na amper tien kilometer moet er op de Col du Bois Clair (1,6 kilometer aan 6 procent) gestreden worden om de bergpunten, maar dat zijn dan direct de laatste die vergeven moeten worden op deze dag voor de mannen van de vlakte.

Ook de tussensprint valt opvallend vroeg, na 31,3 kilometer. In Cormatin kan het dus zomaar zijn dat we een voorproefje krijgen van wat er vermoedelijk later op de dag volgt: een strijd tussen de snelle mannen, daar er in een rit als deze meestal niet al te veel animo is om in de vlucht van de dag te zitten.

Vanaf Pouillu-sur-Saone, op vijftig kilometer van de koers, komen we in mogelijk waaierland. Dat kan op een dag als deze nog voor enige beroering zorgen, daar de wind in de zij blaast. Zowel op de Route du Dijon (de D996) als andere wegen zijn er wel wat open plekken te bekennen, maar of het werkelijk genoeg gaat zijn voor afscheiding in de wind?

Over naar de finale, waar we de laatste drie kilometer inknallen met een bocht. Ook het twee kilometer-punt zal cruciaal zijn, daar deze wordt opgevolgd met een chicane en een stevige inperking van de breedte van de weg op 1700 meter van de aankomst. Vanuit die weg komen we op de brede, laatste rechte lijn.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024 | Weten waar (en hoe) je de mosterd haalt

De Tour zou de Tour echter niet zijn als er nog een klein addertje onder het gras zit, wat in dit geval een grote rotonde is op achthonderd meter van de aankomst. Hier wordt de boel sowieso op een lint getrokken, waar de spurt bij het uitkomen van de rotonde al ingezet zal worden door de lead-outs. Een cruciaal punt, dus!

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024 | Weten waar (en hoe) je de mosterd haalt

Beklimming
10,0 km: COL DU BOIS CLAIR (1,6 km aan 6,0%)

Tijden
Start: 13.50 uur
Finish: rond 17.19 uur

Weer etappe 6 Tour de France 2024

We koersen het gros van deze dag in noordelijke richting, op een kleine zwieper naar het oosten tussen Chagny en Pouilly-sur-Saone na. De wind komt uit westelijke richting, aan een kracht van 3 op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat deze in de voorfinale in de zij blaast, dus daar zullen de mannen allemaal wel op scherp staan.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024

Na twee sprintkansen is hét spurtersverhaal van deze Tour de France al geschreven: Mark Cavendish die zijn 35e etappezege boekte in de grootste koers ter wereld in het shirt van Astana Qazaqstan Team. De oude vos kan het dus zeker nog, maar in hoeverre wil hij doorgaan op dat elan, zodat het voor toekomstige protagonisten nóg moeilijker gaat worden?

Op papier zijn de twee snelste mannen in deze Tour de France er één van Nederlandse bodem en één Belg. Dylan Groenewegen (Jayco AlUlA) kon in twee kansen nog niet echt tot ontploffing komen en dat zorgt alleen maar voor meer explosiegevaar bij de man uit Amsterdam. Hetzelfde geldt voor de Vlam van Ham Jasper Philipsen, die vurig hoopt op zijn eerste rit van deze Tour.

De strijd om de groene trui is door de val van Mads Pedersen (Lidl-Trek) ook wat in de war geschopt, waardoor Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) plots een goede kans krijgt op het maillot verde. Bij zijn ploeg moet hij het kopmanschap evenwel delen met Gerben Thijssen, die in een spurt als die van Dijon wellicht ook wat beter tot zijn recht komt.

biniam girmay

Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) jagen met hun snelle Duitse benen op ritsucces in deze Ronde van Frankrijk, waar ook Sam Bennett (Decathlon AG2R), Fernando Gaviria (Movistar) en Alexander Kristoff (Uno-X) op azen. Uit Frankrijk doen Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) en Bryan Coquard (Cofidis) steevast mee om de prijzen.

Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) komt er ook steeds dichter bij in de buurt, terwijl Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) zijn ogen waarschijnlijk wat meer op zaterdag zal richten. Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) komt daar ook goed tot zijn recht, maar doet ook mee in de vlakke spurts. Wout van Aert zal namens Visma | Lease a Bike vermoedelijk niet meesprinten, daar de etappes op vrijdag, zaterdag en zondag hem beter liggen.

Favorieten etappe 6 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Dylan Groenewegen (Jayco AlUla)
Outsiders: Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Sam Bennett (Decathlon AG2R)
Long shots: Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Biniam Girmay, Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Alexander Kristoff (Uno-X), Fernando Gaviria (Movistar) en Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels)

Poll

Wie wint etappe 6 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws