Gilbert vindt Pogacar de uitzondering: 'Nieuwe Merckx, zien we over vijftig jaar pas weer' Wielrennen
Wielrennen

Gilbert vindt Pogacar de uitzondering: 'Nieuwe Merckx, zien we over vijftig jaar pas weer'

Gilbert vindt Pogacar de uitzondering: 'Nieuwe Merckx, zien we over vijftig jaar pas weer'

Philippe Gilbert begint in 2022 aan zijn laatste seizoen als professioneel wielrenner. De 39-jarige Belg won vier Monumenten en talloze andere wedstrijden, maar de laatste twee seizoenen ging het minder. Hij won geen wedstrijd, maar hoopt in zijn laatste seizoen nog één keer te vlammen. Ook ziet hij de opkomst van een nieuwe generatie renners, waarin Tadej Pogacar volgens hem eruit springt.

De pas 23-jarige Pogacar is namelijk bezig om zich tot een legende in het wielrennen te ontwikkelen. Inmiddels is de prijzenkast van de Sloveen gevuld met twee keer de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije en de nodige etappekoersen. De vergelijking met Eddy Merckx is volgens de Belg dan ook op zijn plaats. 'Pogacar is de uitzondering. Hij is in staat om grote rondes en grote klassiekers te winnen, van februari tot oktober. Dat doet hij met grote voorsprong. Niet met seconden, maar met minuten. Ik denk dat we met Pogacar een renner hebben die we pas over vijftig jaar weer vinden', zo is te lezen in het magazine Procycling.

Gilbert: 'Als ik top vijf eindig in Omloop Het Nieuwsblad, ben ik tevreden'

De laatste overwinning van Gilbert dateert alweer uit 2019, toen hij een uitstekend seizoen afsloot met twee ritzeges in de Vuelta a España. Eerder dat jaar won hij nog Parijs-Roubaix, maar aan die successen kan hij al even niet meer tippen. 'Het zijn twee moeilijke jaren geweest en twee jaar om te vergeten. Ik hoop dat het laatste jaar beter is. Ik trainde hard, maar was aan het begin van het seizoen niet waar ik wilde zijn. Afgelopen winter had ik het echt moeilijk en met mijn leeftijd helpt het niet. Het was moeilijk terugkomen en toen ging het seizoen alweer zo snel voorbij.'

Nu twintig jaar actief te zijn in het peloton, hoopt Gilbert in zijn laatste jaar nog één keer te mogen vlammen. In totaal prijken er 78 overwinningen op zijn palmares, maar 'gewoon' een overwinning is niet meer het hoofddoel. 'Natuurlijk wil ik een wedstrijd winnen, maar voor mij is het belangrijkste om er in de finale van een grote wedstrijd bij te zitten. Ik heb negentig procent van mijn carrière op WorldTour-niveau gefietst tegen de beste renners. Ik wil geen kleine wedstrijden rijden om alleen maar te winnen. Als ik met de beste renners in de top vijf eindig in Omloop Het Nieuwsblad, ben ik tevreden. Ik wil met die renners vechten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws