Girmay klopt Van der Poel in doldwaze finale tiende etappe Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

Girmay klopt Van der Poel in doldwaze finale tiende etappe Giro d'Italia

Girmay klopt Van der Poel in doldwaze finale tiende etappe Giro d'Italia

Biniam Girmay heeft in een doldwaze finale van de tiende Giro-etappe toegeslagen en de rit gewonnen. De Eritreeër was in de sprint van een gereduceerde groep nipt sterker dan Mathieu van der Poel. Juan Pedro López behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De tiende etappe van de Giro d’Italia trok van Pescara naar Jesi en kende een route met twee gezichten. Het eerste gedeelte van de race trok volledig over vlakke wegen langs de oostkust van Italië. In dit gedeelte trokken drie renners in de aanval. Alessandor De Marchi (Israel), Lawrence Naesen (AG2R) en Mattia Bais (Drone Hopper) waren de gegadigden voor een vroege vlucht en pakten al snel een voorsprong van bijna zeven minuten.

Drie ploegen nemen initiatief, probleempje Van der Poel

In het peloton waren drie ploegen niet van zin om het drietal voor de zege te laten strijden, dus werd de achtervolging geleid door Alpecin-Fenix, Intermarché Wanty Gobert en Lotto Soudal. Zij hoopten respectievelijk op hun kopmannen Van der Poel, Biniam Girmay en Caleb Ewan. Een grote verrassing was het dan ook dat die laatste, in het laatste heuvelachtige deel van de koers, als een van de eerste renners moest lossen. Nog voor andere sprinters als Mark Cavendish.

Op vijftig kilometer van de finish kreeg ook Van der Poel te maken met een probleem, maar bij hem was dit materieel van aard. De Nederlander raakte niet in paniek en sloot even later weer aan in het peloton. Ook Richard Carapaz kwam niet geheel ongeschonden door de etappe. De klassementsman van INEOS Grenadiers vertoonde sporen van een val en moest kort even achter het peloton aan. Hij kwam echter ook gewoon terug aansluiten bij de groep.

Aanvalletjes uit peloton, kopgroep ingerekend

Zo’n twintig kilometer later leek de koers wat interessanter te worden. Toen plaatste Christopher Juul-Jensen, nadat hij het een keer eerder al bloedeloos geprobeerd had, opnieuw een aanval. Alpecin-Fenix probeerde met onder meer Dries De Bondt een pionnetje mee te schuiven, maar het feest mocht niet doorgaan. Niet veel later keerde de rust weer terug in het peloton.

Vanuit de kopgroep was De Marchi op hetzelfde moment weggesprongen bij zijn twee medevluchters. Bais en Naesen werden redelijk snel ingerekend door het peloton, maar ook voor de renner van Israel-Premier Tech was het vechten tegen de bierkaai. Nog voor het aanbreken van de laatste beklimming werd ook hij weer tot de orde geroepen. Hierna kon het spel echt beginnen.

Hoog tempo op laatste klim, sprinters lossen

Op het allerlaatste heuveltje van de dag werd een hard tempo opgelegd. Mede daardoor kon een aanval van Tobias Foss niet lang standhouden, zeker niet toen INEOS Grenadiers de kop van de koers overnam. Door het werk van Pavel Sivakov op het steilste gedeelte kregen bijzonder veel renners het lastig. Achterin haakte bergtrui Diego Rosa af, ook Arnaud Démare verloor veel plaatsen in het peloton. Niet veel later moest de Fransman samen met Giacomo Nizzolo definitief de groep laten gaan.

Alessandro Covi was vervolgens de enige renner die wat durfde te ondernemen. De Italiaan nam een klein beetje afstand, maar niet voor lang. Een groep van ongeveer 25 renners slaagde erin om samen de top van de beklimming te bereiken. Daarbij zaten nog veel renners van Intermarché Wanty Gobert, dat vanaf dit moment de koers in handen moest nemen.

Van der Poel in de afdaling, groep keert terug

In de daaropvolgende afdaling miste Girmay een bocht, waarna een moment van vertwijfeling ontstond. Direct hierna kwamen sloegen vier renners een gaatje. Van der Poel zat erbij en kreeg Simon Yates, Davide Formolo en Giulio Ciccone met zich mee. De samenwerking in de groep was niet ideaal, waardoor Van der Poel het met een nieuwe versnelling nog eens moest proberen. Achter hem was de groep volledig op hol geslagen.

Een inspanning van Girmay zelf leidde ertoe dat Van der Poel uiteindelijk ingerekend werd. De Nederlander hield even de benen stil en zag hoe vanuit zijn rug onder meer Carapaz samen met Pello Bilbao probeerden aan te vallen. Ook zij kregen geen ruimte, waarna een nieuwe poging van Hugh Carthy volgde. Ook hij werd teruggepakt, met nog iets meer dan een kilometer te gaan.

Girmay klopt Van der Poel in heerlijke sprint

In de slotkilometer zagen we geen aanvallen meer, waardoor het aankwam op een groepssprint. Hierin was het Girmay die al vroeg zijn versnelling inzette. De Eritreeër sloeg snel een gat en alleen Van der Poel kon nog in zijn spoor blijven. De Nederlander leek eroverheen te komen, maar Girmay bleek onverwoestbaar. Hij hield zijn snelheid vast, waarna Van der Poel het hoofd moest buigen. De renner van Intermarché klopte zijn tegenstander op waarde.

Ook de klassementsrenners mengden zich in de sprint om de bonificatieseconden, maar deze werden voor hun neus weggesnoept door Vincenzo Albanese. De coureur van EOLO-Kometa bleef op die manier Wilco Kelderman en Carapaz voor. Ook Koen Bouwman finishte nog knap in de top tien als zesde.

Uitslag etappe 10 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 10 van de Giro d'Italia terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws