Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España 2023: wat is er tot nu toe bekend? Wielrennen
Wielrennen

Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España 2023: wat is er tot nu toe bekend?

Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta a España 2023: wat is er tot nu toe bekend?

De Vuelta is amper afgelopen, of de geruchtenmolen voor de grote rondes van komend jaar komt alweer op stoom. Mensen speculeren hardop over de routes van de Tour, Giro en Vuelta van volgend wielerseizoen, maar wat weten we nu eigenlijk over de grote rondes van 2023? In De Leiderstrui bereidt u alvast voor op volgend jaar.

Giro probeert Evenepoel te verleiden

De Giro d'Italia is de eerste van de grote rondes op de wielerkalender, organisator RCS maakt dan ook als eerste het parcours bekend: op 17 oktober zal de onthulling van de Ronde van Italië 2023 plaatsvinden. Inmiddels verspreiden de geruchten over hoe de Giro eruit zal zien als een lopend vuurtje. Italiaanse media meldden dat er drie tijdritten worden opgenomen in de Ronde van Italië. De drieweekse koers zou beginnen met een tijdrit van 18 kilometer in de Abruzzen, waar Fossacesia de startplaats zou zijn. Later zou er een race tegen de klok in Emilia-Romagna en een klimtijdrit naar de Monte Lussari op het programma staan. Dit komt neer op een totaal van zo'n zeventig tijdritkilometers: een kolfje naar de hand van kersverse Vuelta-winnaar Remco Evenepoel, maar ook de Slovenen Tadej Pogaçar en Primoz Roglic zouden hun kans schoon kunnen zien.

De Giro is altijd fan geweest van een vroege aankomst bergop. Zo stond er in de laatste zes edities al vier keer een rit naar de Etna in de eerste week op het programma. Komend jaar zal het niet de vulkaan zijn, maar Blockhaus die de eer krijgt de eerste scherprechter genoemd te worden: met ruim 26 kilometer aan zeven procent is het een waardige uitdaging. In etappe drie krijgt het peloton deze zware beproeving al voor de kiezen. Verder gaan er geruchten over de koninginnenrit, die in Zuid-Tirol zou eindigen. De finish zou bovenop de Monte Bondone liggen, een klim van 17,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2. De steilste stroken lopen zelfs op tot 20 procent. Na een dag klimmen in de Dolomieten zal deze beklimming zijn tol eisen.

De klimtijdrit naar Monte Lussari staat op de laatste zaterdag op het programma, waarna de finish niet in Milaan of Verona ligt, maar in Triëst. Dit lijkt een poging te zijn om Pogaçar en Roglic te lokken: de oude stad ligt op de grens met Slovenië. Voor een Sloveen in de roze trui op het Piazza Unità d'Italia zouden veel landgenoten naar Triëst trekken. Het is nog niet bekend wanneer de Giro exact zal plaatsvinden: hoogstwaarschijnlijk zal de start ergens begin mei zijn, maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Terwijl we bijkomen van de Vuelta: wat weten we over de grote rondes van 2023?
Jai Hindley, de winnaar van de Giro 2022

Grand Départ in het Baskenland

Over de Tour de France van 2023 is één ding zeker: Le Grand Départ zal plaatsvinden in het wielergekke Baskenland. Op 1 juli zal Bilbao de start verzorgen. De Spaanse regio kennen we van de Ronde van het Baskenland en de Clásica San Sebastián, beide zeer heuvelachtige koersen. Het is dan ook logisch dat de eerste etappes niet makkelijk zijn. De openingsrit is een rit in lijn die start en eindigt in Bilbao. er staan direct vijf gecategoriseerde cols op het programma, waarna de finish ligt op een lastig hellende strook. De sprinters zullen dus verstek moeten laten gaan. Ook de tweede etappe is lastig, als de renners van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastián zullen rijden. Deze rit is iets makkelijker, maar met weer vijf gecategoriseerde beklimmingen is het opnieuw een moeilijk verhaal voor de spurters. De laatste beklimming gaat over de beroemde Jaizkibel, die jarenlang de scherprechter was in de Clásica San Sebastián. De derde etappe is de laatste in het Baskenland, welke begint in Amorebieta-Etxano. De finish is nog onbekend, maar deze zal aan de andere kant van de Franse grens liggen.

Verder is er nog niets bekend over het parcours van de Tour de France, behalve dat de laatste etappe vertrouwenswaardig op de Champs-Élysées zal finishen. Er is niet duidelijk hoeveel tijdritkilometers zijn opgenomen in het parcours, of hoeveel aankomsten bergop de renners zullen moeten bedwingen. Opvallend genoeg gaan er al geruchten over de editie 2024: door de Olympische Spelen van Parijs dat jaar is er een clash in de kalender, waardoor de ASO alvast op zoek is naar een andere finishplaats voor de Tour. Nice wordt genoemd als aankomstplaats voor 2024. Het parcours van de Tour de France van volgend jaar wordt op 27 oktober in Parijs onthuld.

Terwijl we bijkomen van de Vuelta: wat weten we over de grote rondes van 2023?
Zal de Tour wederom een tweestrijd worden tussen Vingegaard en Pogaçar?

Vuelta begint laat in Barcelona

De Ronde van Spanje staat als laatst van de drie grote rondes op de planning. Daardoor is er ook het minst over bekend. De start van de Vuelta zal in 2023 plaatsvinden in Barcelona. De Catalaanse hoofdstad is gastheer voor een ploegentijdrit, waar ook de editie van 2022 mee begon. Door het vroege WK wielrennen, dat volgend jaar in augustus wordt verreden, wordt de start van de Spaanse rittenkoers met een week opgeschoven: 26 augustus wordt de eerste etappe van veertien kilometer verreden. De tweede rit zal eveneens vanuit Barcelona vertrekken. Waar deze rit eindigt, is nog niet duidelijk. De rest van het parcours is nog gissen: zelfs de finishplaats van de Vuelta is nog niet bekend. De Spaanse media zijn nog aan het bijkomen van de afgelopen editie, waardoor de geruchtenmolen over de volgende editie pas over een tijdje zal worden aangezwengeld. In december dit jaar zal het parcours bekend worden gemaakt.

Terwijl we bijkomen van de Vuelta: wat weten we over de grote rondes van 2023?
Remco Evenepoel won dit jaar de Vuelta.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws