Sterke Barguil schrijft GP Miguel Indurain op zijn naam na finale vol aanvallen Wielrennen
Wielrennen

Sterke Barguil schrijft GP Miguel Indurain op zijn naam na finale vol aanvallen

Sterke Barguil schrijft GP Miguel Indurain op zijn naam na finale vol aanvallen

Warren Barguil heeft de Grote Prijs Miguel Indurain op zijn naam geschreven. De kopman van Arkéa-Samsic heeft zich de hele dag afzijdig gehouden, maar was op de voorposten wanneer het moest. In de laatste rechte lijn versloeg hij Aleksandr Vlasov en Simon Clarke in een sprint van een klein groepje.

De aanwezige renners kregen in Navarra niet echt het weer dat je van Spanje zou verwachten in april. Naamgever Miguel Indurain kon nog wel voor een glimlach op het gezicht van de renners zorgen, voor de rest was het vooral bibberen geblazen in de sneeuw. De organisatie moest hier ook op antwoorden: een deel van de heuvelachtige wegen bleek niet begaanbaar en de race werd daarom ingekort en hertekend.

Snel de spieren opwarmen was dus het devies; een negental renners begreep dat goed en muisde er kort na de start vanonder. De namen? Paul Lapeira (AG2R Citroën Team), Óscar Cabedo (Burgos-BH), Stephen Bassett (Rally Cycling), Jon Barrentxea (Caja Rural), Iván Cobo (Equipo Kern Pharma), Alex Martin (EOLO-Kometa), Mikel Bizakrra, Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) en Rafael Reis (Glassdrive).

Er ontstond een lange status quo, met de kopgroep vooruit en de mannen van Movistar en UAE-Team Emirates in de achtervolging. Wel viel er nog een bizarre valpartij van Barrentxea vooraan te noteren, maar de Spanjaard kon gelukkig - met wat bloed op zijn tenue - gewoon verder. Laat de zon in het filmpje u niet foppen, voor het overgrote deel van de wedstrijd reden de renners of in de regen, of in de sneeuw. Bassett en Cobo werden als eerste gelost uit de kopgroep, de andere mannen werden ingerekend met nog twintig kilometer te rijden. Het peloton was toen nog amper uitgedund.

Mas opent de debatten, groepje komt los

Met nog negentien kilometer te rijden kwamen de renners op een korte, steile helling. Enric Mas (Movistar) pakte snel de leiding en trok erg hard door. Ook Pello Bilbao (Bahrain Victorious) en Davide Formolo (UAE Team Emirates) leken erg makkelijk mee te klimmen. Formolo pakte de leiding in de afdaling, en daalde hard. Het op een lint getrokken peloton bleef echter toch nog enigszins bij elkaar. In de diepe finale zou het peloton opnieuw over deze helling gaan.

Vlak na die puist kwam het ondertussen uitgedunde peloton bij de volgende beklimming. Victor Lafay (Cofidis) zorgde daar voor een mooie afscheiding. Hij kreeg Vlasov (BORA-hansgrohe), Gino Mäder, Bilbao (Bahrain Victorious), Gorka Izagirre (Movistar) en Jefferson Cepeda (Caja Rural). Door het hoge tempo moest Mäder de mannen echter al vrij vlug laten rijden. Ook Cepeda kwam enigszins in de problemen, maar bleef toch bij de koplopers. Achter het kwintet zat een achtervolgend groepje van een man of tien. De samenwerking was daar alleen verre van optimaal. De koplopers werkten wel goed samen en pakten een voorsprong van meer dan tien seconden.

Alle remmen los op slotklim in GP Indurain

Het peloton herstelde zich weer en kreeg een mooie organisatie op gang. Seconde voor seconde smolt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de onlangs toch verschenen zon. Aan de voet van de slotklim, met nog twee kilometer te rijden, kwam alles weer samen. Lafay ging als eerste op de pedalen staan. Pierre Latour (TotalEnergies) pakte vervolgens de kop, maar hij werd geparreerd door Marc Hirschi (UAE Team Emirates), die zelf vervolgens demarreerde.

Een man volgde de Zwitser, namelijk Latour. De Fransman ging nog eens aan, maar kreeg Hirschi niet los. Het duo had een gat op de rest, maar wist dat niet te verzilveren. Vlasov sloot aan, Simon Clarke (Israel) sloot aan en Andrea Vendrame (AG2R) sloot aan. Een select groepje ging sprinten voor de zege. Latour pakte als eerste de leiding, maar uit het niets kwam plots Barguil opzetten! De renner van Arkéa-Samsic was de hele dag niet te zien, maar won wel de sprint van het uitgedunde groepje na een mooie koers.

Uitslag GP Miguel Indurain 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws