Groenewegen pakt z'n eerste en zegeviert in massasprint na waaierspektakel in Saudi Tour Wielrennen
Wielrennen

Groenewegen pakt z'n eerste en zegeviert in massasprint na waaierspektakel in Saudi Tour

Groenewegen pakt z'n eerste en zegeviert in massasprint na waaierspektakel in Saudi Tour

Dylan Groenewegen heeft de derde etappe in de Saudi Tour gewonnen. Na een voor de renners verschrikkelijke dag in de woestijn vol waaiers, kwam het peloton door harde tegenwind in de finale terug bij elkaar. In de massasprint die volgde maakte Groenewegen het uitstekende werk van Team BikeExchange af.

Er werd voor de etappe windkracht 4 á 5 voorspeld en de weergoden maakten het waar. In de Arabische woestijn was het eigenlijk vanuit de start waaieren geblazen en het peloton scheurde tijdens de dag in honderdduizend stukjes. Mede door crashes in de eerste kilometers hadden we al snel een peloton van nog maar vijftig renners en klassementsleider Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) was daar niet bij. Ook nummer vier Rui Costa (UAE) had de eerste slag gemist. Na nieuwe waaiervorming bleven er slechts 27 renners vooraan in de koers, daar achter reden overal plukjes met achtervolgers.

Turgis belandt solo vooraan, hollen en stilstaan in het peloton

Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen en Ewan (nummer twee in het klassement) waren op dat moment van de partij in de voorste waaier, die al snel een halve minuut voorsprong had op een tweede groep met Buitrago. De leiderstrui slaagde er - met steun van ploegmaats - uiteindelijk wel in om terug van voren te komen, maar het bleef chaos. Ewan moest twee keer van de fiets vanwege mechanische problemen en moest plots achtervolgen. Toen de rust even terugkeerde in de voorste groep - en iedereen kon terugkeren - besloten drie renners ervoor te gaan. Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Benjamin Declercq (Arkéa-Samsic) reden weg.

Het drietal had snel drie minuten te pakken op het peloton, waar even niet doorgereden werd. Lang duurde dat niet, want Quick Step-Alpha Vinyl gooide de boel halfweg koers opnieuw op de kant. Het voorste peloton trok door en greep Planckaert en Declercq bij de kraag. Turgis reed er nog alleen voor, al kreeg hij in de personen van Iljo Keisse (Quick Step) en Niccolò Bonifazio (TotalEnergies) wel nieuwe achtervolgers achter zich aan. Turgis had na 115 kilometer koers dik drie minuten voorsprong op het tweetal. Het peloton volgde daar op ruim vijf minuten.

Koers slaat dood door tegenwind in finale

Na twintig kilometer achtervolgen, geloofden Keisse en Bonifazio (ploeggenoot van Turgis) het wel en zakten ze terug in het peloton. Het pak, dat weer flink was aangedikt met alle belangrijke klassementsmannen aan boord, besloot er richting de finale nog een klap op te geven. Plots was Bahrain Victorious van Buitrago beter bij de les en ook Uno-X Pro Cycling had veel mannen vooraan het peloton. Het viel echter ook snel weer stil. Turgis had - net als het peloton - in deze fase de wind inmiddels vol op kop, waardoor we de rare situatie kregen dat er door Turgis en door het peloton totaal niet meer werd doorgereden. Het verschil was met nog dertig kilometer te gaan anderhalve minuut. De koers was volledig doodgeslagen.

Een explosieve wedstrijd was plots veranderd in een afwachtende race, waarbij we de tank bij Turgis kilometer na kilometer verder zagen leeglopen. De sprintersploegen in het peloton haalden de eenzame vluchter rustig terug en zo kon de blik in de laatste tien kilometer op de massasprint. Het leek wachten op de sprint, totdat Quick Step nog een plannetje had. Middels een duo-aanval werd gepoogd het peloton nog één keer te scheuren, maar dat liet de rest niet gebeuren. Het werd toch echt sprinten met een volledig peloton, wie had dat bij de start verwacht? Nadat een late uitval van Niki Terpstra nog werd geneutraliseerd, was het BikeExchange-Jayco dat met de volledige trein plots kwam opzetten. Luka Mezgec zette Groenewegen uiteindelijk in een zetel af en de Nederlander maakte het klusje af.

Uitslag etappe 3 Saudi Tour 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws