Caleb Ewan

Dit is de pagina over Caleb Ewan. De Australische wielrenner van Jayco-AlUla behoort tot de beste sprinters van de wereld. Zo won hij in de Tour de France van 2019 drie massasprints. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Ewan en houdt tevens zijn biografie bij.

caleb ewan

Ewan werd op 11 juli 1994 geboren in Sydney. De Australiër was bij de beloften al een groot sprinttalent en demonstreerde dat met meerdere ritzeges in de Tour de l’Avenir. Aan het eind van 2014 tekende hij een profcontract bij Orica-Greenedge (nu Mitchelton-Scott). In zijn eerste volledige profjaar (2015) toonde Ewan meteen dat er in hem een toekomstige topsprinter schuilde. Hij pakte maar liefst tien overwinningen en vooral de laatste sprak tot de verbeelding, een ritzege in de Vuelta a Espana. 

Ewan ziet winst in droomkoers aan zijn neus voorbijgaan 

De jaren daarna bleef Ewan zijn overwinningen meepakken, vooral in de Tour Down Under. Als Australiër vormt zijn thuisronde vaak het begin van zijn seizoen en daar heeft hij met negen overwinningen tot nu toe goed gebruikt van gemaakt. Naast het winnen van ritten in etappekoersen, presteert Ewan ook sterk in de sprintvriendelijke klassiekers. In 2016 won hij de Cyclassics Hamburg en een andere klassieker die hoog op het wensenlijstje van de Australische sprinter staat is Milaan-Sanremo. In 2017 werd de sprinter alvast tiende in zijn droomkoers.

Het jaar daarop wilde hij meer in de Italiaanse koers, en dat lukte met een pijnlijke tweede plaats. Ewan won wel de sprint van het uitgedunde peloton, maar de overwinning ging naar de ontsnapte Vicenzo Nibali. Later in 2018 maakte Ewan de teleurstelling een beetje goed door in de Giro d’Italia zijn tweede rit in een grote ronde te winnen. 2018 stond vervolgens voor Ewan in het teken van de Tour de France. De sprinter was vastbesloten om zijn debuut in de grootste wielerwedstrijd te maken, maar kreeg tot zijn ontzetting te horen dat hij niet tot de selectie behoorde. Zijn ploeg wilde namelijk alles zetten op het eindklassement van Adam Yates.

Ewan beloont vertrouwen Lotto Soudal in Tour de France

Het missen van de Tour de France betekende een breuk in het huwelijk tussen Ewan en de Australische ploeg. Lotto Soudal zag haar kans schoon en sloeg de sprinter snel aan de haak. Bij de Belgische ploeg moest Ewan de schoenen vullen van collega spurter Andre Greipel, die in het verleden Lotto Soudal vele overwinningen in de Tour de France schonk.

Ewan zag zich bij zijn nieuwe ploeg verzekerd van een rol als kopman in de Tour de France en kreeg de volle ondersteuning. Met de steun van zijn nieuwe ploeg op zak voelde de Australiër zich gesterkt om zijn prestaties in 2019 verder te verbeteren. Na enkele overwinningen in verschillende rittenkoersen, stond Ewan aan de start van de Giro d’Italia. Na een wat moeizaam begin wist hij twee etappes in Italië te winnen.

Na de Giro gingen alle pijlen van de Australische sprintbom op zijn debuut in de Tour de France. In de eerste massasprints kwam Ewan met tweede en derde plekken nog net wat te kort, maar in de elfde etappe naar Toulouse schoot hij eindelijk raak. Ook de zestiende rit naar Nîmes was prooi voor Ewan en het mooiste moest nog komen. Op de klinkers van de Champs-Élysées in Parijs troefde de Australiër Dylan Groenewegen in een nipte sprint af en beëindigde hij zijn eerste Tour met drie overwinningen.

In 2020 schoot hij andermaal twee keer raak, waarna in 2021 de focus na een succesvolle Giro met twee zeges voor het eerst op de groene trui ging. Er waren veel sprintetappes, maar Ewan zou er geen één bereiken: hij kwam hard ten val in de sprint in etappe vier en moest met een sleutelbeenbreuk de ronde verlaten. Het jaar erna kiest de Aussie andermaal voor de beide grote rondes. 

Caleb Ewan

2022 geen succesjaar voor Ewan 

Neen, 2022 was niet het jaar van Caleb Ewan. Het seizoen begon nochtans goed, met zeges in de Saudi Tour, de Tour des Alpes Maritimes et du Var en Tirreno-Adriatico, maar ziekte zorgde ervoor dat het voorjaar van de Australiër al snel voorbij was. Ewan wilde in de Giro d'italia revanche nemen, maar ook dat draaide niet zoals gehoopt uit. De Australiër trok naar de Giro-start in Boedapest met als doel om in de eerste etappe de roze trui te pakken, maar ging in de slotmeters van de openingsetappes stevig tegen de grond. Ewan geraakte er niet meer bovenop en wist geen etappe te winnen in de Giro, die hij na de elfde etappe zoals vooraf gepland verliet.

De Tour de France reed de renner van Lotto Soudal wel uit, maar met een achtste plaats als beste daguitslag werd de Tour een teleurstelling voor de pocketsprinter. In het najaar mocht Ewan nog twee keer juichen, maar hij zal zich vooral de niet-selectie voor het WK in eigen land herinneren. De zoveelste domper voor de Australiër, die er niet in slaagde Lotto Soudal in de WorlTour te houden.

Ewan en Lotto-Dstny bekvechten tijdens de Tour, Australiër keert terug naar Jayco-AlUla

Ook 2023 bleek geen topjaar te worden. De intussen 29-jarige Australiër begon aanvankelijk wel goed met winst in eigen land met het Schwalbe Classic-criterium. In de Tour Down Under en de UAE Tour lukte winnen niet en ook in de Belgische eendagskoers GP Jean-Pierre Monseré eindigde de kleine Australiër als tweede. Na een teleurstellend Vlaams voorjaar pakte Ewan revanche in de Van Mercksteijn Fences Classic en de Ronde van Limburg.

Voor de vijfde keer mocht Ewan mee met Lotto-Dstny naar de Tour de France, maar daar kwam er ruis op de relatie met de Belgische ploeg. Lotto-Dstny begon zijn ploeg steeds meer op opkomend talent Arnaud de Lie te richten en Ewan dreigde op de achtergrond verzeild te raken. In rit drie en vier moest hij steeds zijn meerderen erkennen in Jasper Philipsen en als klap op de vuurpijl gaf de pocketsprinter in rit dertien met finish op de Grand Colombier hopeloos op. Zijn ploegmaats reageerden teleurgesteld en er werd hem een gebrek aan motivatie verweten, waarna gebekvecht tussen zijn management en de ploeg ontstond. Ewan had geen toekomst meer bij de ploeg en koos ervoor om terug te keren naar het oude nest bij Jayco-AlUla, waar hij volgend seizoen de concurrentiestrijd aangaat met Dylan Groenewegen.

Caleb Ewan Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties