Groenewegen wint in Tour de Wallonie en boekt eerste zege sinds valpartij in Polen Wielrennen
Wielrennen

Groenewegen wint in Tour de Wallonie en boekt eerste zege sinds valpartij in Polen

Groenewegen wint in Tour de Wallonie en boekt eerste zege sinds valpartij in Polen

Dylan Groenwegen heeft de eerste etappe van de Tour de Wallonie op zijn naam geschreven. In een heuvelachtige rit was hij uiteindelijk de sterkste in de massasprint. Hij pakte daarmee zijn eerste zege sinds zijn valpartij met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen.

Nadat de renners een minuut stilte hadden gehouden voor de slachtoffers van de overstromingen in de omgeving, werd het startschot gegeven voor de openingsrit van de Tour de Wallonie. Een heuvelachtige rit van Genappe naar Héron over 185,7 kilometer die wel eens prooi kon worden voor de (goed klimmende) sprinters. Met vier gecategoriseerde klimmen leek het mee te vallen, maar eigenlijk was het de gehele dag op en neer.

Nederlands en Belgisch getinte kopgroepen krijgen weinig ruimte

De vroege vlucht bestond uit een zevental met een aantal bekende namen. Het waren Alexis Gougeard (AG2R Citroën), Julius van den Berg (EF Education-NIPPO), Baptiste Planckaert (Intermatche-Wanty-Gobert), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Tom Paqout (Bingoal Pauwels Sauces WB), Rasmus Quaade (Riwal Cycling) en Andreas Goeman (Tarteletto-Isorex) die er al vroeg vandoor gingen, maar zij wisten nooit meer dan twee minuten voorsprong te krijgen.

De zeven koplopers werden dan ook al snel ingerekend. Met nog meer dan tachtig kilometer te gaan werden zij achterhaald door het peloton, waar renners van Deceuninck-Quick-Step, Jumbo-Visma en Qhubeka NextHash veelvuldig op kop te zien waren. Daarna probeerden nieuwe renners het. Eerst de Nederlanders Elmar Reinders (Riwal Cycling) en Pim Ronhaar (Sport Vlaanderen-Baloise) en toen die waren teruggepakt Stan Dewulf (AG2R Citroën) en Jenthe Biermans (Israel Starat-Up Nation).

Jumbo-Visma dwingt massasprint af ondanks vele aanvallen, Groenewegen bekroont harde werk

Vanuit het peloton waren het toen wederom Ronhaar en De Bondt die in de achtervolging gingen, maar zij wisten niet bij de twee koplopers te komen, die ook weer snel werden ingerekend. In het peloton werd het in de slotfase nog onrustig, nadat meerdere malen renners probeerden weg te springen. Andrea Vendrame (AG2R), Andrea Bagioli (Deceuninck) en Rasmus Tiller (Uno-X) kregen een gaatje van twintig seconden.

De sprintersploegen, en met name Jumbo-Visma voor Groenewegen, wisten echter hun wil op te leggen aan de aanvallers, die op zo'n drie kilometer van de streep pas ingehaald werden door het peloton. In de sprint was het vervolgens Groenewegen die het afmaakte en zijn eerste zege boekte sinds de nare valpartij met Jakobsen in de Ronde van Polen van 2020. Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) completeerden het podium.

Uitslag en klassementen etappe 1 Tour de Wallonie


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws