Guillaume Martin soleert naar knappe zege in eerste editie Mercan'Tour Classic Wielrennen
Wielrennen

Guillaume Martin soleert naar knappe zege in eerste editie Mercan'Tour Classic

Guillaume Martin soleert naar knappe zege in eerste editie Mercan'Tour Classic

Guillaume Martin heeft de eerste editie van de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes op zijn erelijst bijsgeschreven. De Franse kopman van Cofidis plaatste zijn beslissende aanval op zes kilometer van de finish.

Net als in het Giro-peloton kregen de renners in de Mercan'Tour Classic niet al te fraaie weersomstandigheden voor de kiezen. De organisatie van de Franse Alpenwedstrijd besloot om die reden, net als bij de collega's over de grens, het parcours wat in te korten. De renners sloegen het eerste deel van de wedstrijd, waarin veel afgedaald zou moeten worden, over en startten op een plek zo'n dertig kilometer verderop.

Een groep van vijf renners trok ten aanval. Maxime Cam (B&B), Roland Thalmann (Vorarlberg), Davide Orrico (Vini Zabù), Federico Burchio (Work Service) en Ángel Fuentes (Burgos) vormde de vlucht van de dag. Van hen bleek Thalmann over de sterkste benen te beschikken. De Zwitser trok er met nog vijftig kilometer te gaan in zijn eentje vandoor. Terwijl het peloton achter hem langzaam maar zeker uitgedund werd op de cols, bleef hij knap standhouden vooraan.

Slotklim Col de Valberg moet uitkomst bieden

Uiteindelijk kwam alles aan op de slotklim naar de Col de Valberg, een klim van twaalf kilometer aan 7,3% gemiddeld. In de aanloop naar die scherprechter probeerden Mathias Frank (AG2R-Citroën) en Anthony Perez (Cofidis) wat voorsprong te nemen, waardoor ze met een voorgift van zo'n vijftig seconden konden beginnen aan de Valberg. Met deze move zetten de mannen hun ploeggenoten in de achtervolgende groep ook in een luxe-positie.

Vanuit die groep waren het Lachlan Morton (EF Education-NIPPO) en Bruno Armirail (Groupama-FDJ) die het tempo wat de lucht in gooiden, waar vooral die tweede een goede indruk maakte. De tijdrijder ontsnapte aan de aandacht van de Cofidis/AG2R-mannen en nam op tien kilometer van de finish afstand van de groep.

Cofidis trekt wedstrijd naar zich toe met indrukwekkende aanval

Guillaume Martin weigerde dit zonder slag of stoot te laten gebeuren, de filosoof maakte de oversteek naar Armirail met Aurellién Paret-Peintre in zijn wiel. Dit trio maakte op acht kilometer van de finish de aansluiting met de twee leiders. Even later sloot ook Jérémy Cabot van Total-Direct Energie aan, wat ervoor zorgde dat een zestal mocht gaan strijden om de zege in deze Franse eendagswedstrijd.

Op zes kilometer van de finish lanceerde Anthony Perez zijn kopman Guillaume Martin, die al even indrukwekkend overpakte en de concurrentie achterliet. Binnen een mum van tijd reed de Parijzenaar een knappe voorsprong bij elkaar, waarop hem alleen nog restte om de laatste vijf kilometer op tempo naar de meet te rijden.

Achter de ontketende Martin hielden Armirail en Paret-Peintre elkaar in de greep in hun strijd om plek twee, maar zoals verwacht wist Paret-Peintre zijn sprintsnelheid in te zetten om het zilver op t eiesen in deze race. Armirail werd na een knappe koers derde.

Uitslag Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws