Hij heeft geen hoogtestage nodig: Pedersen laat iedereen zijn hielen zien in ouverture Dauphiné Wielrennen
Wielrennen

Hij heeft geen hoogtestage nodig: Pedersen laat iedereen zijn hielen zien in ouverture Dauphiné

Hij heeft geen hoogtestage nodig: Pedersen laat iedereen zijn hielen zien in ouverture Dauphiné

Mads Pedersen heeft in Saint-Pourçain-sur-Sioule de openingsrit van het Critérium du Dauphiné weten te winnen. De renner van Lidl-Trek was de beste in een spurt na perfect voorbereidend werk van zijn ploeg en is zo ook de eerste leider.

Goed één week geleden waren we nog bezig met het einde van de Giro d'Italia, maar de zondag daarop is het al het Critérium du Dauphiné dat centraal staat. Met mannen als Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) aan de start beloofde ook deze koers weer een heel interessante te worden richting de Ronde van Frankrijk.

In rit één was het vermoedelijk aan de spurters, die voor de start dan ook lieten verstaan dat ze wel in waren voor een sprint. Veel animo voor de vroege vlucht was er om die reden niet: Mark Donovan (Q36.5) en Mathis Le Berre (Cofidis) kregen daar een vrijgeleide voor en zodoende was het scenario voor de eerste uren direct gekend.

Pedersen en Bennett zetten knechten aan het werk

In het peloton waren het de verwachte ploegen die de controle in handen namen: Lidl-Trek (Mads Pedersen) en Decathlon AG2R (Sam Bennett) hebben een sprinter mee, voor wie deze eerste etappe een mooie kans kon zijn. En dus waren het die ploegen die we aan het front zagen, in de niet zo florissante omstandigheden in Frankrijk.

We werden ook nog even opgeschrikt door een valpartijtje van Toms Skujins (Lidl-Trek) en Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), terwijl Alex Edmondson van dsm-firmenich PostNL de wedstrijd als eerste moest verlaten op het moment dat we de lokale ronde in Saint-Pourçain-sur-Sioule voor het eerst aandeden.

Richting de slotfase begon er al het een en ander te gebeuren, met mechanische pech voor onder meer Bennett en dsm-firmenich PostNL-sprinter Emils Liepins. Ook was er nog een valpartij, waar Steven Kruijswijk van Visma | Lease a Bike maar ternauwernood aan ontsnapte. James Whelan (Q36.5) moest daardoor uit koers.

Richting de laatste tien kilometer nestelden de grote klassementsploegen zich van voren, om hun kopmannen maar uit het gedrang te houden. En er was nog een tweede bedoeling bij, want op twaalf kilometer van het einde trok Nils Politt (UAE) plots ten aanval. Marco Haller, zijn ex-ploeggenoot bij BORA-hansgrohe, volgde, maar niet veel later was de poging alweer teniet gedaan.

Vervolgens zette het peloton aan snelheden tegen de honderd kilometer per uur de afdaling richting de finishplaats in, waarbij Uno-X, Lidl-Trek en Decathon AG2R de treintjes op de rails wisten te brengen. Alex Kirsch ging namens Pedersen op hoge snelheid de slotkilometer in, maar Ryan Gibbons kwam daardoor relatief vroeg op kop.

Pedersen zette zijn spurt op die manier ook van ver in, net na de laatste bocht. Sam Bennett zat in het wiel, maar kon er simpelweg niet overheen komen. Pedersen, die in tegenstelling tot zijn ploeg niet mee op hoogtestage was, was de baas, simple as that.

Uitslag etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news