Hoe Van der Poel ondanks 16 van 36 keer de eerste stem tóch niet de Velo d'Or uitgereikt kreeg Wielrennen
Wielrennen

Hoe Van der Poel ondanks 16 van 36 keer de eerste stem tóch niet de Velo d'Or uitgereikt kreeg

Hoe Van der Poel ondanks 16 van 36 keer de eerste stem tóch niet de Velo d'Or uitgereikt kreeg

Lionel Messi won maandag voor de achtste keer in zijn loopbaan de welbekende voetbaltrofee Ballon d'Or, maar de wielerversie van deze prijs werd vorige week dinsdag al uitgereikt in Parijs. Jonas Vingegaard kreeg als winnaar van de Tour de France de eer, voor Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar.

Op de prijs, die door Vélo Magazine voor de eerste keer werd geëerd middels een gala, viel wat aan te merken. De Velo d'Or wordt toegekend op basis van een mondiale jury van journalisten, die allen een top vijf mogen insturen van hun beste renners van het jaar. In totaal mochten 36 journalisten, van Amerika tot Rwanda en Japan tot Nederland, hun lijstje inzenden.

Vingegaard kreeg 142 punten van de jury, terwijl Van der Poel en Pogacar met respectievelijk 133 en 126 punten toch wel wat op achterbleven. Dit leverde online al flink wat kritiek van enkele prominenten op, gezien de erelijsten van de Nederlander (Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en het WK) en Sloveen (Parijs-Nice, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Ronde van Lombardije) van dit jaar. Op plek vier, vijf en zes eindigden de Belgen Remco Evenepoel, Jasper Philipsen en Wout van Aert.

Van der Poel kreeg veruit meeste nummer 1-plekken, maar Vingegaard constante factor in top drie Velo d'Or

In de novemberversie van Vélo Magazine toonde het Franse tijdschrift alle toegekende stemmen, wat toch wel wat opvallende zaken aan het licht bracht. Zo namen maar liefst vier journalisten Van der Poel helemaal niet op in hun top vijf, wat de Nederlander toch wel wat punten kostte. Aan de andere kant gaf bijna de helft van de stemmers (16 van de 36) Van der Poel plek één. Vingegaard werd slechts acht keer naar voren geschoven als beste renner van 2023.

Hoe het dan toch kon dat Vingegaard de prijs kreeg? De Deen van Jumbo-Visma was vooral een constante in de lijst. Maar liefst 34 journalisten gunden hem een plekje bij de beste drie, wat onderaan de streep dus meer punten opleverde dan de concurrentie. Zou je enkel naar de eerste plaatsen kijken, dan won Van der Poel by far.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws