Houle eert overleden broer met ritwinst in Tour de France: 'Wilde winnen voor hem' Wielrennen
Wielrennen

Houle eert overleden broer met ritwinst in Tour de France: 'Wilde winnen voor hem'

Houle eert overleden broer met ritwinst in Tour de France: 'Wilde winnen voor hem'

Hugo Houle heeft met de zestiende etappe van deze Tour de France de eerste overwinning in zijn profcarrière geboekt, en wat voor een. De Canadees reed in de afdaling van de Port de Lers weg uit de vroege vlucht en kwam solo binnen. Houle, die tien jaar geleden zijn broer Pierrik verloor in een ongeluk, toonde zich geëmotioneerd in het flashinterview.

Na een derde plaats in de dertiende etappe, gewonnen door Mads Pedersen, was de renner van Israel-Premier Tech er deze Tour al eens dichtbij, en in Foix was het dan toch raak voor Houle. Meteen zijn eerste profoverwinning ooit. 'Ik win nooit een wedstrijd, dus dit is zeker de juiste plaats om mijn eerste overwinning ooit te boeken. Wanneer ik aanviel, was het eigenlijk de bedoeling om tempo te maken voor Michael Woods. Maar die liet een gat vallen, dus ik ging gewoon volle bak door', zo laat Houle optekenen.

Houle: 'Was bang dat ik te weinig eten had'

Zelfs de erg steile Mur de Péguère kon de Canadees niet stoppen op weg naar ritwinst. 'Ik was op die steile klim zo hard aan het afzien. Ik wist dat als ik daar bovenkwam met dertig-veertig seconden voorsprong ritwinst mogelijk was. Het was best spannend. Ze bleven lang op dertig seconden. In het technische gedeelte van de afdaling bouwde ik mijn voorsprong nog wat uit. Wanneer ze me vertelden dat ik één minuut had, was het ongelofelijk. Ik was bang dat ik te weinig eten te weinig had, omdat ik de laatste vijftien kilometer niet meer naar de auto mocht. Maar ik heb het gedaan.'

Houle verloot tien jaar geleden zijn broer Pierrik in een ongeluk, na een aanrijding door een dronken chauffeur. De 31-jarige renner wees dan ook richting hemel bij het overschrijden van de finish. 'Het betekent heel veel voor me. Ik wilde echt een etappe winnen voor mijn broer, die overleden is', zo vertelt Houle met een krop in de keel. 'Vandaag was voor hem. Ik heb ervoor gewerkt en ik heb vandaag de overwinning kunnen pakken voor hem. Ik ben zo gelukkig.'

Video: Houle denkt meteen aan overleden broer Pierrik


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws