Houle wint verrassend Pyreneeënrit in Tour, aanvallen Pogacar kraken Vingegaard niet Wielrennen
Wielrennen

Houle wint verrassend Pyreneeënrit in Tour, aanvallen Pogacar kraken Vingegaard niet

Houle wint verrassend Pyreneeënrit in Tour, aanvallen Pogacar kraken Vingegaard niet

Hugo Houle heeft op zeer verrassende wijze de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Canadese coureur was de sterkste van een omvangrijke kopgroep. Hij passeerde de finishlijn solo. Achter hem werd Jonas Vingegaard door Tadej Pogacar aangevallen, maar zonder succes voor de Sloveen.

Na een welverdiende rustdag bereikte het peloton in de zestiende etappe de Pyreneeën. Gestart werd in Carcassonne, waar zondag nog de finish was. Hoewel er een zeer felle openingsstrijd verwacht werd vanuit deze plaats – mede door de aanwezige wind – kon een grote groep vrij gemakkelijk wegrijden bij het peloton. Hierin bevonden zich bijna dertig renners.

Interessant pokerspel met kopgroep

De samenstelling van de groep leverde een interessante situatie op. Jumbo-Visma had namelijk twee mannen meegestuurd: Wout van Aert en Nathan Van Hooydonck. Dat terwijl ook UAE Team Emirates vertegenwoordigd was met Brandon McNulty, INEOS Grenadiers met Daniel Felipe Martínez. Het leidde ertoe dat geen van de topploegen zich geneigd voelde direct te achtervolgen. Jumbo-Visma zette zich obligaat op kop, maar liet het verschil aardig oplopen.

De grote voorsprong van de kopgroep was vooral interessant voor de vluchter die het dichtst geklasseerd stond voorafgaand aan de rit: Aleksandr Vlasov. Met ‘slechts’ een tiental minuten achterstand in het algemeen klassement, werd hij plots de inzet van een spelletje blufpoker. Wie zich als eerste bedreigd voelt voor de plekjes in de top, zou de krachten verspelen. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton bleek op te mogen lopen tot 8.30 minuten.

Van Aert opnieuw ijzersterk

Vervolgens was het toewerken naar de eerste échte beklimming van de dag, de Port de Lers. Daar deed de kopgroep weinig moeite om bij elkaar te blijven. Na een vroege aanval van Damiano Caruso, die meegeslopen was in het begin van de rit, klapte te boel vrijwel direct uit elkaar. Na enkele kilometers solo kreeg hij gezelschap van Michael Woods en Michael Storer, die tevens tot de sterkeren bergop behoorden.

Van Aert liet zich echter niet kennen en voerde het tempo in de achtervolgende groep op. Samen met Simon Geschke, Matteo Jorgenson en Brandon McNulty wist hij de aansluiting met de drie koplopers net voor de top van de beklimming weer te vinden. In de daaropvolgende afdaling konden nog wat meer renners, waaronder Vlasov, opnieuw aansluiten.

Pogacar gooit de remmen los

Ook in het peloton was het allerminst rustig. Jumbo-Visma zag in een rap tempo de energiereserves van de knechten uitdunnen, waarna enkele klassementsrenners hun kans roken. Enric Mas verzamelde een minuut voorsprong op de groep met Vingegaard door samen met twee ploeggenoten te demarreren. Hij toonde daarmee wat tekenen van beterschap, na een moeilijk eerste deel van de Tour voor hem.

Het echte spektakel kwam echter van een andere renner: witte trui Pogacar. De renner van UAE Team Emirates zag zijn ploeggenoot Marc Soler in de rit afhaken door ziekte, maar dat deerde zijn eigen aanvalslust niet. Hij probeerde het twee keer op de klim én een keer net na de top, maar hij kreeg Vingegaard maar niet los. Hij had echter wel de toon gezet en zijn intenties duidelijk gemaakt.

Lees verder onder de tweet.

Houle houdt stand op loeizware Péguère

Daarna moest het zware werk nog beginnen, met de loeizware Mûr de Péguère. Een verrassende naam sloeg daar in het begin een gaatje. Hugo Houle, teruggekeerd vanuit de achtergrond, nam de leiding. De Canadees hield vakkundig Tony Gallopin van zich af, die had geprobeerd het gat te dichten. De andere achtervolgers hadden al snel driekwart minuut achterstand.

Zelfs over de steilere stroken wist Houle stand te houden. Hij werd daarbij geholpen door de aanwezigheid van Woods in de achtervolgende groep. De Canadees zorgde ervoor dat in de achtervolging veel werk op het bordje van Jorgenson kwam. De Amerikaan had constant de ploeggenoot van Houle in zijn wiel, wat een psychologisch nadeel was.

UAE versnelt, maar Kuss van onschatbare waarde voor Vingegaard

Natuurlijk kon met in het peloton niet achterblijven wat betreft spektakel. Rafal Majka moest voor zijn kopman op de steile stroken het tempo bepalen, waarmee hij de ene na de andere klassementsrenners in de problemen dwong. Het grootste slachtoffer was Romain Bardet, die na een moeilijk moment op de voorlaatste klim, opnieuw in de problemen kwam.

Uiteindelijk kreeg ook de nummer drie van het klassement, Geraint Thomas, het moeilijk. Naast Majka en Pogacar waren het alleen Vingegaard, Sepp Kuss en Nairo Quintana die mee konden met het tempo van de Pool. Nadat die te maken kreeg met een technisch probleem aan zijn fiets, veranderde de situatie wat. Toen moest Kuss het kopwerk in de groep leveren. Dat deed hij met verve.

Houle wint verrassend de rit, Jumbo-Visma overleeft rit

De daaropvolgende afdaling zorgde - in ieder geval voor de daguitslag en het algemeen klassement - niet meer voor grote veranderingen. Houle hield zijn voorsprong redelijk intact en kon doordat Jorgenson in de afdaling tegen de grond ging, niet meer bedreigd worden om de dagzege. De Amerikaan keerde samen met Madouas nog wel terug, maar kon niet meer meesprinten om de tweede plek. Die ging naar de Fransman, voor Woods.

In de groep der klassementsfavorieten wisten Thomas, Adam Yates en David Gaudu nog aan te sluiten, maar tot nieuwe aanvallen kwam het niet meer. Het tempo daar werd hoog gehouden door Van Aert, die zich had laten uitzakken. Dag overleefd voor Jumbo-Visma, maar de komende dagen staat er nog veel te wachten.

Uitslag etappe 16 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 16 van de Tour de France 2022 terug

Ervaar je problemen met het laden van de liveblog? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws