Hugo Hofstetter bekroont ijzersterk optreden Arkéa-Samsic in Tro-Bro Léon Wielrennen
Wielrennen

Hugo Hofstetter bekroont ijzersterk optreden Arkéa-Samsic in Tro-Bro Léon

Hugo Hofstetter bekroont ijzersterk optreden Arkéa-Samsic in Tro-Bro Léon

Hugo Hofstetter heeft zondag - de Franse koers over onverharde wegen – Tro-Bro Léon gewonnen. De Fransman versloeg Luca Mozzato in de sprint na een lastige dag koers. Arkéa-Samsic kleurde de koers volop, wat hen dus de zege opleverde met Hofstetter en een derde plek van Connor Swift, de winnaar van 2021.

Waar Parijs-Roubaix dé Franse koers is van de kasseien, is Tro-Bro Léon dat van de onverharde wegen. In de eerste helft van de koers viel het nog wel mee, maar in de laatste negentig kilometer zou de opeenvolging van onverharde stroken niet ophouden tot vlak voor de finish. De stroken gingen ook hand in hand met korte venijnige hellingen.

Alsof alle onverharde stroken en hellingen niet genoeg waren, werden de renners in het begin ook getrakteerd op regen. Gelukkig voor hen werd de regen naarmate de koers vorderde minder. Over de temperatuur viel met zo'n 18 graden alvast weinig te klagen.

Lange onverharde strook opent lange finale

Het duurde even maar na dertig kilometer reed een kopgroep weg. Sprinter Marc Sarreau van AG2R Citroën was de bekendste naam. Hij werd vergezeld door Martin Urianstad (Uno-X), Morné Van Niekerk (St Michel-Auber93) en Charles-Étienne Chrétien (Premier Tech U23. Het peloton gaf hen al snel een voorsprong van zeven minuten.

Op een onverharde strook van maar liefst drie kilometer brak de koers uiteindelijk open, met de nodige chaos als gevolg. Zo waren er in het peloton verschillende valpartijen. Ook reed een groep van twaalf renners kortstondig weg van de rest. Voorin reden Sarreau en Chrétien weg van Van Niekerk en Urianstad. Beide renners keerden echter weer terug, waarna het opvallend Sarreau was die moest afhaken.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Ook in het peloton moesten al de nodige renners lossen, waaronder Niki Terpstra. Het parcours was alleszins op het lijf geschreven van de renner van TotalEnergies. Intussen was het titelverdediger Swift die in het peloton de aanval opende. De Britse coureur geraakte echter niet weg. Na nog een paar mislukte pogingen, die wel als gevolg had dat het peloton verder uitdunde - was het de beurt aan zijn ploeggenoot bij Arkéa-Samsic Mathis Louvel.

De Franse coureur - die dit seizoen al top twintig reed in zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix - kreeg echter ook geen ruimte. Eén van de favorieten, Alexander Kristoff, had ondertussen de slag gemist. De Noorse klassieke renner maakte geen deel uit van de eerste groep. De Belg Stan Dewulf was er wel bij. De renner van AG2R was bezig aan een sterke koers, maar schoof op vijftig kilometer van de finish in een bocht onderuit.

De Bretonse ploeg - Arkéa-Samsic - was vastbesloten om de koers in eigen regio te winnen. Na pogingen van Swift en Louvel kwamen ze ditmaal met een duo-aanval. Swift was wederom van de partij; hij kreeg gezelschap van Laurent Pichon, de nummer acht van Parijs-Roubaix. De Arkéa-mannen kregen uiteindelijk gezelschap van Florian Vermeersch (Lotto Soudal) en de rappe Italiaan Mozzato (B&B Hotels). Voor Vermeersch was het een mooie kans om zijn teleurstellende voorjaar weg te spoelen.

Het zit Vermeersch weer niet mee

Na een nieuwe strook wist ook Baptiste Planckaert vooraan aan te sluiten. Hij bracht echter ook een waakhond van Arkéa mee: de snelle Hofstetter. De Franse ploeg zat zo met drie man mee. Hun overmacht werd alleen maar groter, toen de Belgen getroffen werden door pech. Zowel Vermeersch als Planckaert kampten op hetzelfde met moment met materiaalpech. Samen mochten ze proberen een kloof van twintig seconden dicht te rijden.

De twee Belgen werden echter snel teruggepakt door een ander groepje achtervolgers. Voor de Arkéa-renners zag het er intussen goed uit. De voorsprong op de achtervolgende groep groeide geleidelijk, al moesten ze Mozzato nog zien te lossen; de Italiaan kon de sprint namelijk zomaar winnen. Arkéa speelde dan ook het spelletje en probeerde daarmee Mozzato kapot te rijden. Hij gaf echter geen krimp.

Pichon haakt af met pech, Swift vecht zich terug

Het was juist een renner van Arkéa die eraf werd gereden. Met nog tien kilometer te gaan begonnen de vier aan de strook Keradraon (1600 meter). Daar moest Swift de tol betalen van al zijn inspanningen. Tot overmaat van ramp zag Arkéa ook Pichon afhaken met materiaalpech. De Fransman moest lang wachten op een nieuwe fiets en was zodoende kansloos.

Hofstetter hield de eer echter hoog voor Arkéa. De Fransman toonde zich sterker dan Mozzato, al beet de Italiaan zich vast in het wiel van Hofstetter. Omdat de twee naar elkaar keken, kreeg Swift een reddingsboei toegeworpen. Hij keerde terug waardoor Arkéa weer een overtal kende. Swift stelde zich echter gelijk in dienst van Hofstetter en ging tempo maken. Dat was belangrijk omdat de achtervolgers onder leiding van Lotto Soudal nog altijd een bedreiging vormden.

Swift hield de voorsprong van de drie renners op ruim een halve minuut. Met die voorsprong begonnen de koplopers aan de laatste strook, op vijf kilometer van de streep. Daar hielden de drie renners elkaar in evenwicht. Het werd beslist in een sprint. Swift hield nog altijd het tempo hoog. Hofstetter ging vervolgens heel vroeg aan, maar hield Mozzato succesvol af aan de finish.

Uitslag Tro-Bro Léon 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws