Giro op zijn kop op Blockhaus: Hindley grijpt dagzege, bijltjesdag onder favorieten Wielrennen
Wielrennen

Giro op zijn kop op Blockhaus: Hindley grijpt dagzege, bijltjesdag onder favorieten

Giro op zijn kop op Blockhaus: Hindley grijpt dagzege, bijltjesdag onder favorieten

De Giro d'Italia is in de negende etappe volledig op zijn kop gezet. Op de Blockhaus wist Jai Hindley er verrassend met de zege vandoor te gaan. Hij won de sprint voor Richard Carapaz en Romain bardet. Juan Pedro López wist knap zijn roze trui te behouden.

Op de laatste dag voor de rustdag stond er in de Giro d’Italia een zeer zware bergrit op het programma, met aankomst op de Blockhaus. Een rit waarin de klassementsrenners met de billen bloot mochten dus: een rit waarin je dus ook moest zorgen dat je ruim op tijd vertrokken was, mocht je om de dagzege willen strijden. Vanuit de start, die grotendeels bergop liep, werd dan ook volop aangevallen.

Kopgroep van negen voorop

Na vele schermutselingen kregen we uiteindelijk te maken met een kopgroep van negen. Mathieu van der Poel en Koen Bouwman hadden wel geprobeerd om erbij te zitten, maar zij wisten de ruimte niet te pakken. Felix Gall, Nans Peters (beiden AG2R), Diego Rosa (EOLO), Natnael Tesfatsion, Eduardo Sepúlveda (beiden Drone Hopper), Joe Dombrowski (Astana), Filippo Zana (Bardiani), Jonathan Caicedo (EF) en James Knox (Quick Step) waren wél van de partij.

Veel ruimte kreeg de kopgroep van negen echter niet van het peloton. Vooral Trek-Segafredo, de ploeg van rozetruidrager López, hield het verschil met de koplopers beperkt. Die ploeg hield rekening met de aanwezigheid van Gall en Dombrowski voorin, die allebei op minder dan acht minuten achterstand stonden in het algemeen klassement en daarmee dus lichtjes de roze trui bedreigden.

Rosa neemt bergtrui over van Bouwman

Met de beperkte marge op het peloton, was het belangrijk voor de koplopers om vroeg uit hun kot te komen. Al op de voorlaatste beklimming zorgde dat voor de nodige versnippering in de groep. Rosa en Tesfatsion kwamen voorop te rijden, waarbij bijna al het werk op het bordje van de Italiaan kwam. De man uit Eritrea nestelde zich stoïcijns vast in het wiel van zijn medevluchter en reed op die manier gezwind mee naar boven.

Op de top van de klim waren de bergpunten weggelegd voor Rosa, die daarmee de leiding in het bergklassement overnam van Bouwman. Samen met Tesfatsion had hij op dat moment veertig seconden voorsprong op de eerste achtervolgende groep, die bestond uit Dombrowski, Gall en Sepúlveda. Op het peloton bleef een voorsprong van drie en een halve minuut over.

Kopgroep ingerekend in aanloop Blockhaus

De koplopers wisten het niet uit te houden tot aan de voet van de beklimming. Tesfatsion nam risico's in de afdaling, waarna hij een bocht volledig miste. De Eritreeër kon gelukkig opstaan, want de val zag eruit alsof het veel erger af had kunnen lopen. Rosa daalde met weinig elan af, waardoor hij al snel een groot gedeelte van zijn voorsprong verloor.

Dombrowski was in de tussentijd teruggekomen tot aan Rosa, waarna hij zelf de leiding in de koers overnam. Hij en de andere leden van de oorspronkelijke kopgroep werden echter ruimschoots voor de finish alweer ingerekend, waardoor zeker was dat de zege naar iemand vanuit het peloton zou gaan. INEOS Grenadiers rook kansen en zorgde voor een hoog tempo in de beginfase van de klim.

Yates verliest veel, Carapaz valt aan

Het hoge tempo op de Blockhaus zorgde ervoor dat veel klassementsrenners in de problemen kwamen. Zo werd Simon Yates, vooraf gezien als een van de topfavorieten voor de eindzege, al na enkele kilometers op de klim gelost. Ook renners als Wilco Kelderman, Giulio Ciccone en Pello Bilbao moesten de rol lossen bij het werk van INEOS. Juan Pedro López kreeg het ook steeds moeilijker, evenals João Almeida.

Gezien het voorwerk van de Britse formatie, was het wachten tot Carapaz zijn raket zou afvuren. Die kwam op iets meer dan vier kilometer van de finish. Slechts twee renners bleken op dat moment in staat om te reageren. Romain Bardet zat direct op het wiel, terwijl ook Mikel Landa bij kon blijven. Met zijn drieën sloegen ze een klein gaatje op de rest van het veld.

Hindley wint sprint van klassementsrenners

Na de eerste stoot van Carapaz konden nog drie extra renners terugkeren naar de kop van de koers. Domenico Pozzovivo, Jai Hindley en Almeida (met zijn vierde adem) maakten de oversteek. Heel lang duurde dat niet, want Bardet plaatste een nieuwe versnelling. Net als een moment daarvoor bleek al snel dat hij samen met Carapaz en Landa over de beste benen beschikte.

Getreuzel in de laatste kilometer zorgde ervoor dat de drie achtervolgers plots weer konden aansluiten. Hindley nam de kop van de koers over in aanloop naar de sprint om de dagzege. De Australiër begon van kop af aan aan de sprint en hield deze wonder boven wonder vast. Carapaz en Bardet kwamen bijna tegelijkertijd over de finish, maar kwamen net tekort.

Uitslag etappe 9 Giro d'Italia 2022

Lees etappe 9 van de Giro d'Italia terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws