IDL Kijktip | De dag dat de cross in Namen een episch duel werd tussen piepjonge Van der Poel en Van Aert Wielrennen
Wielrennen

IDL Kijktip | De dag dat de cross in Namen een episch duel werd tussen piepjonge Van der Poel en Van Aert

IDL Kijktip | De dag dat de cross in Namen een episch duel werd tussen piepjonge Van der Poel en Van Aert

De cross-wereld maakt zich op voor de eerste belangrijke afspraak van het seizoen. Dit weekend wordt er in het Belgische Namen gestreden om de Europese titels veldrijden. De weg naar de kampioenstrui ligt open, nu Mathieu van der Poel en Wout van Aert nog niet van de partij zijn. Hoe anders was dat op 18 december van 2016, toen de twee een waanzinnig gevecht uitvochten in Namen.

De cross rond de Citadel is jaarlijks één van de hoogtepunten van het cross-seizoen. Het is dan ook fijn dat we er dit jaar met het EK en de reguliere cross in december twee keer van kunnen genieten. Met z'n opeenvolging van klimmetjes, kasseienstrookje, schuine kant, listige afdalingen en lastige ondergrond is Namen een begrip op de veldritkalender. Van der Poel en Van Aert komen er dan ook graag.

2016 was de tweede keer dat we de twee kemphanen bij de elite-categorie aan het werk zagen in Namen. Een jaar eerder had Van der Poel zijn Belgische concurrent geklopt, maar Van Aert was later in het seizoen wel wereldkampioen geworden. Van der Poel (in z'n Nederlandse kampioen-trui) en Van Aert (in de regenboog) stonden dan ook met strakke koppies aan het vertrek. Dat belooft.

Van der Poel en Van Aert zij en zij in Namen

De cross ontvouwde zich voor Van Aert eerst nog desatreus. Stiekem was de Belg misschien wel beter die dag, maar de schuine kant was allerminst zijn vriend en zorgde voor valpartijen. Van der Poel stoomde op kop, maar zag WvA richting de finale terugkeren aan het front. We maakten ons op voor een lekker gevecht, waarbij de twee soms zij en zij door de bochten vlogen. Van der Poel plaatste in de slotronde de beslissende demarrage, maar onderstaande samenvatting vertelt het hele verhaal van een prachtige cross.

Van der Poel zou overigens in zijn carrière in totaal vijf keer winnen in Namen. Voor Van Aert staat de teller op één. Hij klopte in 2017 Van der Poel, die net als Van Aert een jaar eerder meerdere keren onderuit ging. Hij zou in die 2017-editie uiteindelijk derde worden. Dit seizoen is het nog wachten op de entree van de twee cross-giganten. Tom Pidcock is op 19 november terug in Merksplas, Van der Poel en Van Aert mikken naar verluidt op eind november of begin december.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws